Az Osztrák Néppárt racionális volt a Fideszről kialakult vitában
Az Osztrák Néppárt (ÖVP) nagyon racionális volt az Európai Néppárton (EPP) belül kialakult, a Fidesszel kapcsolatos vitában – vélekedett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az APA osztrák hírügynökségnek adott interjúban, amely szerdán jelent meg.
2020. február 12. 15:36

A miniszter szerint az ÖVP politikusai józan észen alapuló módon viselkedtek Magyarországgal szemben, bár a szavazásnál ez nem mindig volt érzékelhető.

Az EPP, így az ÖVP tagjainak többsége ugyanis megszavazta a 7-es cikkely szerinti eljárás megindítását Magyarországgal szemben.

Szijjártó Péter közeli jó barátjának nevezte Sebastian Kurz osztrák kancellárt. Emlékeztetett arra, hogy a baráti kapcsolat akkor alakult ki közöttük, amikor ők ketten voltak Európa legfiatalabb külügyminiszterei. Egyetértettek az Európa jövőjét érintő kérdésekben, és kölcsönösen támogatták egymást – emelte ki.

A miniszter elmondta, hogy az Európai Néppárt a magyar vezetés szerint az utóbbi években jelentősen balra tolódott. Emlékeztetett arra, hogy 2019 márciusában a Fidesz – az ellene felhozott, az európai uniós alapjogok megsértésével kapcsolatos vádak kivizsgálásának idejére – önként felfüggesztette EPP-tagsággal járó jogait a pártszövetségben. Hangsúlyozta: a Fidesz azt a politikát képviseli, amelyet az EPP-be való belépése idején a pártcsalád is képviselt. A pártszövetség irányvonala ugyanakkor az Európai Parlamentben a szociáldemokratákkal alkotott nagykoalíció hatására időközben megváltozott – szögezte le, hozzáfűzve, hogy a Fidesz ezt nem tudja elfogadni.

Arról is beszélt: bízik abban, hogy az Európai Néppárt visszatér majd a kereszténydemokrata értékekhez. Ellenkező esetben a Fidesz megteszi a megfelelő lépéseket. Nem szeretnénk egy bevándorláspárti, az európai értékeket sárba tipró pártcsaládhoz tartozni – tette hozzá.

A Fidesz ugyanis nemzeti értékeken alapuló kereszténydemokrata irányvonalat képvisel, és egyben Európa legsikeresebb pártja, sikerét pedig az általa képviselt politikának köszönheti – vélte.

Szijjártó Péter kitért a pártjával kapcsolatos, EPP-n belüli közelgő vitára is; örömmel veszünk részt benne, ha lehetőséget kapunk rá – mondta.

A külügyminiszter hétfőn Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen tett látogatást Berlinben Angela Merkel kancellárnál és a német kereszténydemokrata párt (CDU) elnökénél, Annegret Kramp-Karrenbauer védelmi miniszternél. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy Magyarország gazdasági és kereskedelmi kapcsolatai rendkívül szorosak Németországgal; a migrációs politikában ugyanakkor jelentősek a különbségek. A keresztény európai kultúra megőrzése a legelső helyen kell, hogy legyen Európában; ehhez pedig a határainkat is meg kell védeni – hangsúlyozta. Arról is beszélt: kudarcot vallott a közös európai migrációs politika kialakításának gondolata; egyik nemzettől sem lehet elvenni a jogot, hogy maga dönthessen arról: kivel akar együtt élni, kit szeretne beengedni az országba.

A 2021-27-es európai uniós keretköltségvetéssel kapcsolatos vitáról úgy vélekedett: a korábbi megállapodást lehetne alapul használni. Magyarország azt követeli, hogy a közép-európai országok gazdasági teljesítményét a következő pénzügyi keretben is ismerjék el , különösen azért, mivel ezek az országok az EU-n belül a legnagyobb gazdasági növekedést érik el.

Magyarország és Ausztria kapcsolatáról a miniszter úgy vélte: Ausztria fontos szövetséges, jó barát, a harmadik legnagyobb befektető és a második legnagyobb kereskedelmi partner. A migráció kérdésében hasonló a megközelítés annak ellenére, hogy vannak véleménykülönbségek, egyebek mellett az osztrák határellenőrzés kérdésében – tette hozzá. Az a legfontosabb, hogy kölcsönösen tiszteletben tartsuk egymás nézeteit – szögezte le Szijjártó Péter.

MTI
  • Az esti kijárási tilalom nem szűnik meg
    A teraszok és kerthelyiségek nyitásával az esti kijárási tilalom nem szűnik meg - hívta fel a figyelmet a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a keddi online sajtótájékoztatón.
  • Bánki Vera szenvedélye: a történelem és a fordítás
    Természetesen lelkesítő, ha a szerző tisztességesen áll hazánk történelméhez, és a szöveg tükrözi, mennyire elmélyedt a témában.
  • Birkaiskola
    Az előjel nélküli szabadság akár a totális pusztítás szabadsága is lehet. Egyre nyilvánvalóbb, hogy a liberális „új szabadság”, vagyis a szabadság terrorja a rendet akarja felszámolni.
MTI Hírfelhasználó