A kormányzat már ledolgozta a rendszerváltozás egyik hátrányát
Újabb érdemi, sok tíz milliárdos adócsökkentés jöhet, ezúttal a helyi iparűzési adónál – legalábbis, ha a kormány megfogadja gazdasági tanácsadó testületének javaslatát. – Az adón mindenképpen mérsékelni kell, ez nélkülözhetetlen a versenyképesség növeléséhez – mondta a Magyar Nemzetnek az elképzelésekről a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Parragh László hozzátette: az iparűzési adó rendszere nemcsak torz, de igazságtalan is. A helyi adó témájáról minden bizonnyal hall még a közvélemény, egyes ellenzéki szereplők ugyanis máris a települések ellehetetlenítését emlegetik.
2020. február 12. 11:47

Rövid idő alatt politikai színezetet kapott az az első ránézésre szakmainak tűnő és a leginkább az elején tartó vita, amely a helyi iparűzési adó esetleges átalakítása körül alakult ki. A múlt hét elején a kormány egyik tanácsadó testülete, a Nemzeti Versenyképességi Tanács azt javasolta, hogy a kabinet módosítsa az adó rendelkezéseit.

A hét végén az ellenzéki vezetésű megyei jogú városok polgármesterei ugyanakkor tanácskozást tartottak, s egyebek mellett arra intették a kormányzatot, hogy az iparűzési adó tervezett változtatásával ne lehetetlenítse el a helyhatóságok működését.

Ilyen előzmények után arra kértük a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökét, világítsa meg az adónem körüli vállalkozói véleményeket, tapasztalatokat, fenntartásokat. – Az iparűzési adó bonyolult rendszere egyenlőtlen viszonyokat teremt – kezdte Parragh László, aki egyébként a versenyképességi tanácsnak is tagja. – Komplikált az adó adminisztrációja, miközben annak mértéke településenként eltérő, de maximum két százalék lehet.

– Emellett – folytatta – az iparűzési adó igazságtalan is, mert a tehertípus tulajdonképpen azokat a településeket juttatja adott esetben vaskos bevételhez, amelyek elhelyezkedésük, történelmük vagy más ok miatt vonzóak érdemi vállalkozásoknak. Vagyis tulajdonképpen arról van szó, hogy ha egy helység szerencsés, bővelkedhet iparűzésiadó-bevételben, ha nem, akkor egy fillért sem lát ilyen címen.

– A lényeg ugyanakkor az – szögezte le Parragh László –, hogy az adó vállalkozásokat terhelő mértékét mindenképpen csökkenteni kell, egy ilyen lépés ugyanis érdemben hozzájárulhatna az egyes gazdasági szereplők és az egész nemzetgazdaság versenyképességének növeléséhez.

Még kifizetődőbb lenne a hatékony munka. Tízmilliárdokat hagynának a hazai vállalkozásoknál a tervbe vett módosítások Fotó: Éberling András

– A rendszerváltozás után létrejött adórendszer legfontosabb jellemzője az volt, hogy nagyobb terhelést írt elő, mint amekkorát a többi visegrádi ország meghatározott. Az utóbbi évek hazai adócsökkentései ezt a hátrányt lényegében eltüntették. Az adóreformot szükséges megőrizni, mi több, ki kell szélesíteni – vélekedett a kamarai elnök, aki egyetért az iparűzési adó szabályainak felülvizsgálatával.

A versenyképességi tanács több javaslatot vetett fel. Lapunk úgy tudja, a változtatások elfogadása esetén nemcsak egyszerűbbé válna a helyi iparűzési adó, de jelentős adócsökkentéssel is számolhatnának az érintettek. Információnk szerint az értékcsökkenési leírás és a kutatás-fejlesztésre fordított költségek ötszörösének levonhatósága együttesen több tíz milliárd forintos megtakarítást jelentene a vállalkozásoknak.

Az adófeltöltési kötelezettség 2021-től szűnhetne meg, a változtatás révén a gazdasági szereplők öt hónappal tovább gazdálkodhatnának nagyjából 120-130 milliárd forinttal. Az érintettek ugyanis 2021-től nem december 20-án, hanem öt hónappal később, májusban, az adóbevallásuk elkészítésével egy időben fizethetnék meg teljes adójukat.

Itt érdemes megjegyezni, hogy a helyi iparűzési adó meglehetősen jelentős közteher. Az elmúlt esztendőben nagyjából 830 milliárd forintot fizettek be a vállalkozások az önkormányzatok számláira.

Javaslatok pontról pontra

A helyi iparűzési adó gazdasági növekedést ösztönző átalakítását kezdeményezte a Nemzeti Versenyképességi Tanács a kormánynál a múlt héten. A javaslatban – a távirati iroda tudósítása szerint – szerepel az értékcsökkenési leírás, a kutatás-fejlesztési költségek jelentősebb arányú leírhatóvá tétele és hogy az iparűzési adónál is szűnjön meg az adófeltöltési kötelezettség. Jelenleg az amortizációt nem számolhatják el a vállalatok az iparűzési adóban, a javaslat szerint a jövőben lehetővé válna az értékcsökkenés leírása az adóalapból. A változtatás mintegy 850 ezer vállalkozást érintene, s hatásosan segíthetné a beruházások bővülését. A kutatás-fejlesztési költségeknél ötszörösére emelnék a jelenlegi kedvezményt – nagyjából 1800 olyan vállalkozás van, amely ilyen típusú kedvezményt igénybe tudna venni. A december 20-i adófeltöltési kötelezettség a társasági adónál már megszűnt, ugyanezt indítványozza a tanács az iparűzési adónál is. Ez javíthatna a vállalkozások likviditási helyzetén.

Cseh Katalinnal egyeztettek

Az ellenzéki vezetésű megyei jogú városok polgármesterei múlt szombaton Dunaújvárosban találkoztak. Az érintettek a távirati irodához eljuttatott közleményük szerint felszólították a kormányzatot, hogy támogassa a következő uniós költségvetési időszakban a közvetlen brüsszeli források pályázhatóságának bővítését, a kormányzati elosztású források döntő részét pedig az önkormányzatokkal együttműködve, regionális programok keretében, arányosan használja fel. Azt is sürgették, hogy az iparűzési adó tervezett változtatásával ne lehetetlenítsék el az önkormányzatok működését. A közlés kitért arra is, hogy a megyei jogú városok ellenzéki polgármesterei egyeztettek Cseh Katalinnal, a Momentum európai parlamenti (EP) képviselőjével, az Újítsuk meg Európát frakciójának alelnökével. Az EP-képviselő előadásában beszámolt a jelenlévőknek a 2021–2027 közötti költségvetési időszak előkészítéséről és a közvetlen uniós pályázatok lehetőségéről.

magyarnemzet.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Géppisztolyos migránsbandák randalíroztak
  Okmányok nélküli fiatal férfiak sokadik országon átgázolva, felfegyverkezve és a fegyvereket használva, erőszakosan próbálnak meg betörni az Európai Unióba. Ez súlyos bűncselekmény – szögezi le Bakondi György.
 • Magyarország nem hagyja magát
  Európát többfajta kihívás éri egyidejűleg, az ukrajnai háború és a nyomában járó gazdasági válság, az illegális és egyre erőszakosabb migráció, valamint a nyugati neomarxista ideológia terjedése – sorolta Orbán Viktor.
 • Novák Katalin Kijevben
  A szükséget szenvedők mindig számíthatnak a magyarokra, ezért jöttem ma Kijevbe és ezért támogatjuk a Gabona Ukrajnából elnevezésű kezdeményezést is - mondta el Novák Katalin köztársasági elnök szombaton Kijevben, ahová Voldomir Zelenszkij ukrán elnök meghívására érkezett.
MTI Hírfelhasználó