Több száz fős migránscsoport táborozott le a tompai határátkelő kerítésénél
A Szerbiában indult migránsmenet csütörtök délután fél ötkor Tompánál elérte a magyar határt. A Kelebia–Tompa határátkelőt a magyar hatóságok ugyan lezárták, a migránsok mégis abban reménykednek, hogy – mivel gyerekek és nők is vannak a csoportban – a hatóságok átengedik őket.
2020. február 7. 00:35

Csütörtökön a szerb oldalon több száz migráns gyűlt össze és indult el, hogy átjusson a magyar határon – mondta Muci Attila tudósító. Hozzátette: humanitárius szervezetek, így például az Orvosok Határok Nélkül takarókat, sátrakat oszt a migránsoknak a térségben.

Arra a kérdésre, hogy békés-e az egyedülálló férfiakból álló menet, az M1 munkatársa úgy reagált: mindegyik így indul, aztán látjuk, hová fajul.”

Az M1 egy másik, szintén a szerbiai helyszínről, Kelebiából jelentkező tudósítója, Malya Lilla az élő adásban arról beszélt: gyerekek is vannak a migránsok között,„természetesen ők mennek a menet elején”.

A migránsok azt mondják, ez egy békés demonstráció. A határátkelőnél csendesen összegyűlve szeretnék elérni, hogy eljuthassanak Nyugat-Európába – hangzott el a műsorban.

Az M1 tudósításában a helyszínen az egyik migráns arról beszélt: nem akarnak Magyarországon vagy Romániában maradni, Nyugat-Európába szeretnének eljutni.

A tévéközvetítésben az volt látható, ahogy a migránsok csomagokkal, batyukkal kisebb csoportokban gyalogolnak.

Egy civil szervezet állhat a migránskaraván szervezése mögött

A tudósító kitért arra is: az elmúlt hónapokban megfigyelhető volt, hogy leginkább fiatal férfiak érkeztek a szerbiai határhoz, most viszont gyerekek és nők is csatlakoztak a felvonuláshoz. A tudósító azt mondta: a béke jeleként egy gyermeket mutattak fel.

A határ magyar oldalán felsorakoztak a magyar rendőrök. Egy nő németül próbál tárgyalni a rendőrök képviselőjével – mondta a tudósító.

A több száz fős tömeg tagjai a határhoz érve leültek, és virágokkal az ölükben várják, hogy a magyar fél megnyissa a határt. Ez arra enged következtetni, hogy szervezett eseményről van szó, a migránsok úgy járnak el, ahogy az egyik kiszivárgott levelükben is szerepelt, békésen vonultak. A felhívásban szerepelt az is, hogy nem tűrnek semmiféle vandalizmust, atrocitást, békésen szeretnének átjutni a határon és továbbmenni Európa belseje felé.

A kiszivárgott levélben a szervezők arra is felhívták a figyelmet, hogy nagy számban lesz jelen a nemzetközi média, így a demonstráció híre gyorsan terjed majd, és a képek perceken vagy órákon belül az egész világon láthatók lesznek. Mindezek a jelek arra utalnak, hogy egy civil szervezet állhat a migránskaraván szervezése mögött.

-----------------------

A Kelebia–Tompa határátkelőhöz legutóbb 2015. szeptember 16-án vonult ekkora migránstömeg, egy nappal az után, hogy Magyarország lezárta határát, és a fizikai határzár miatt nem tudtak átjutni a röszkei átkelőnél az illegális bevándorlók. Szerbiában jelenleg mintegy hatezer migráns tartózkodik, 2015 óta ilyen nagy számban nem jelentek meg a szerb–magyar határon, inkább a Horvátországgal és a Bosznia-Hercegovinával közös határszakaszon próbáltak meg továbbjutni Nyugat-Európába. Szakértők szerint a hideg idő miatt váltak egyre elszántabbá, ezért próbálkoznak Magyarország felé is.

-----------------------

A migránsok az újságíróknak elmondták, hogy Nyugat-Európában új életet akarnak kezdeni, szülőföldjükön ugyanis nem maradhattak.

Nem ez volt a terv

A menetet a közösségi médiában zárt csoportokban szervezték hetek óta. A tervek szerint péntek hajnalban indultak volna el a magyar határ felé, ám miután a szerb hatóságok felfedték a tervet, korábban indultak el. A szerb rendőrség nem hivatalos információk szerint a múlt éjszaka már több tucat migránst begyűjtött, és rabszállító járművekkel a dél-szerbiai befogadó központba szállította őket.

Az éjszakát is a határkerítés mellett akarják tölteni

Takarókat és hálózsákokat készítettek elő csütörtökön sötétedés után azok a migránsok, akik néhány órával korábban érkeztek a szerb–magyar határra Kelebiához, az éjszakát is a határkerítés mellett szándékoznak tölteni – értesült az MTI tudósítója a helyszínről.

Nemzetközi jogász: A migránsmenet célja, hogy megmutassák, milyen kegyetlenül lépnek fel ellenük

A Szerbiában Magyarország felé indult migránsmenet célja, hogy az európai sajtóba és a világsajtóba minél „drámaibb” képek kerüljenek be arról, Magyarország milyen „keményen, kegyetlenül” lép fel a menedékkérőkkel szemben – jelentette ki Tóth Norbert nemzetközi jogász az M1-nek csütörtök délután.

Tóth Norbert elmondta: Magyarország úgy döntött, hogy ezen a határszakaszon legyen egy műszaki határ, egy kerítés. Vannak tranzitzónák, ahol a lehetőség van menedékkérelmet benyújtani.

A jogász kiemelte: a jogszabályok elég egyértelműek. Magyarország csak úgy engedhetné be ezeket az embereket, ha saját jogszabályait, valamint uniós jogszabályokat sértene. Egy schengeni külső határról van szó, így a schengeni szabályokat be kell tartani – közölte.

A nemzetközi jogász szerint a menetnek kommunikációs, PR-célja van.

Borítékolható, hogy külső segítséget kapnak a migránsok

Horváth József az M1-nek azt mondta: szerinte a röszkei támadás egy főpróbája lehetett a mostani menetnek.

A biztonságpolitikai szakértő szerint a migránsok abban reménykednek, hogy a nők és gyerekek jelenléte miatt a hatóságok át fogják engedni őket a határon.

Horváth József azt is elmondta, borítékolható, hogy külső segítséget kapnak a migránsok, hiszen nem rendelkeznek kellő helyismerettel egy ilyen menet megszervezéséhez. Hozzátette, a biztonsági szervek következő feladata, hogy felderítsék, kik segítik a migránsokat.

Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető elemzője is úgy véli, hogy a migránsok külső segítséget kaptak a szervezésben. Az M1-en hozzátette, az angol és arab nyelvű kiáltvány megszerkesztése nyugati gondolkodást tükröz.

Véleménye szerint akármilyen békés demonstrációnak is indul a felvonulás, számítani lehet valamilyen jellegű provokációra.

Spöttle: Még több NGO-t mozgósítanának

Georg Spöttle, a Nézőpont Intézet biztonságpolitikai szakértője elmondta, várható volt, hogy lesz folytatása a röszkei esetnek.

Az elemző szerint egyértelmű, hogy a jelenlegi megmozdulást azért szervezték, hogy megpróbálják a nemzetközi figyelmet a magyar határra irányítani. Emellett azt is szeretnék elérni, hogy még több politikust, még több NGO-t mozgósítsanak a magyar határvédelem ellen.

Földi: Mulasztott a szerb határőrség

Földi László, a polgári hírszerzés volt műveleti igazgatója elmondta: a szerb határőrségnek is kötelessége lenne megakadályozni az illegális határátkelést.

Hozzátette, a szerb alkotmány is kimondja, a határátkelés csak megfelelő okmányok bemutatása után történhet meg. Vagyis az, hogy szerb hatóságok csak szemlélői az eseményeknek, azt mutatja, hogy a saját törvényeiket sem tartják be. Földi szerint ennek az az oka, hogy Szerbia szeretne megszabadulni az illegális bevándorlóktól. Úgy gondolják, ha szabad utat engednek a migránsoknak, és Magyarország is így fog tenni, akkor egy időre megszabadulhatnak tőlük.

„Nem könnyű a helyzet”

A menet indulásakor Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára Facebook-oldalán arról számolt be, hogy „bevándorlók indultak szervezett csoportban Szerbia felől Magyarország irányába”.

Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke csütörtök reggel az M1-en arról beszélt: ezeket a migránskonvojokat szervezik, ez provokáció, tesztelik a magyar határt, hogy hol lehet áttörni.

A magyar határőrök figyelik az eseményeket – tette hozzá. „Nem könnyű a helyzet” – fogalmazott a kormánypárti politikus.

hirado.hu - M1 - MTI
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó