Ez a vég kezdete lehet
Szenvedélyes hangú beszéddel és a brit zászló lengetésével búcsúzott az Európai Parlamenttől 21 évnyi képviselőség után Nigel Farage brit politikus, a Brexit párt vezetője.
2020. február 5. 09:45

Elmondása szerint a 47 évnyi tagság alatt a britek sosem voltak elégedettek az Európai Únióval, ezért most egy korszak zárul le azzal, hogy kivonulnak és soha többé nem térnek vissza. Méltatta Boris Johnson határozottságát és sok sikert kívánt neki a további tárgyalásokhoz.

Úgy fogalmazott, ez a vég kezdete lehet az Európai Únió nevű rossz projekt számára, és reméli, hogy szerte a kontinensen újra viták lesznek arról, hogy milyen államok közti együttműködést szeretnének az emberek. Elmondása szerint régen csupán közös piacot szerettek volna, és nem közös politikai vezetést és közös hadsereget.

Antidemokratikusnak nevezte azt, hogy a főbb európai tisztséget betöltő politikusok nem számonkérhetőek az európai választópolgárok által. Sérelmezte azt is, hogy a 2005-ös alkotmányban és a Lisszaboni Szerződésben foglaltakat ugyan elutasította Franciaország, Hollandia és Írország is, végül azokat mégis keresztülvitték az államokon, hozzátéve, hogy Nagy-Britannia viszont túl erős ahhoz, hogy ővele szemben erősködjenek. Leszögezte, hogy pártja szereti Európát és csak az Európai Uniót utálja, mert nincsen szükség olyan nagyhatalmú szervekre mint az Európai Bizottság vagy az Európai Bíróság.

Állítása szerint most világszerte a globalizmus és a populizmus harcolnak egymással, és a populizmus egyre népszerűbbé válik, aminek a hatalmi szervek alól való felszabadulás mellett az is nagy előnye, hogy nem kell többé egy levegőt szívni Guy Verhofstadt-tal, az európai liberálisok vezetőjével.

Erőss István

A Nigel Farage beszéd elérhető Youtube-on magyar szinkrontolmáccsal:

https://www.youtube.com/watch?v=5gz0cH1DtJA&t=48s

gondola
MTI Hírfelhasználó