Ez a vég kezdete lehet
Szenvedélyes hangú beszéddel és a brit zászló lengetésével búcsúzott az Európai Parlamenttől 21 évnyi képviselőség után Nigel Farage brit politikus, a Brexit párt vezetője.
2020. február 5. 09:45

Elmondása szerint a 47 évnyi tagság alatt a britek sosem voltak elégedettek az Európai Únióval, ezért most egy korszak zárul le azzal, hogy kivonulnak és soha többé nem térnek vissza. Méltatta Boris Johnson határozottságát és sok sikert kívánt neki a további tárgyalásokhoz.

Úgy fogalmazott, ez a vég kezdete lehet az Európai Únió nevű rossz projekt számára, és reméli, hogy szerte a kontinensen újra viták lesznek arról, hogy milyen államok közti együttműködést szeretnének az emberek. Elmondása szerint régen csupán közös piacot szerettek volna, és nem közös politikai vezetést és közös hadsereget.

Antidemokratikusnak nevezte azt, hogy a főbb európai tisztséget betöltő politikusok nem számonkérhetőek az európai választópolgárok által. Sérelmezte azt is, hogy a 2005-ös alkotmányban és a Lisszaboni Szerződésben foglaltakat ugyan elutasította Franciaország, Hollandia és Írország is, végül azokat mégis keresztülvitték az államokon, hozzátéve, hogy Nagy-Britannia viszont túl erős ahhoz, hogy ővele szemben erősködjenek. Leszögezte, hogy pártja szereti Európát és csak az Európai Uniót utálja, mert nincsen szükség olyan nagyhatalmú szervekre mint az Európai Bizottság vagy az Európai Bíróság.

Állítása szerint most világszerte a globalizmus és a populizmus harcolnak egymással, és a populizmus egyre népszerűbbé válik, aminek a hatalmi szervek alól való felszabadulás mellett az is nagy előnye, hogy nem kell többé egy levegőt szívni Guy Verhofstadt-tal, az európai liberálisok vezetőjével.

Erőss István

A Nigel Farage beszéd elérhető Youtube-on magyar szinkrontolmáccsal:

https://www.youtube.com/watch?v=5gz0cH1DtJA&t=48s

gondola
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Trianoni emlékmű: avatás huszadikán
  Nemsokára mindannyian megnézhetjük és bejárhatjuk az Alkotmány utcai Nemzeti összetartozás emlékhelyét, melynek két hosszanti, gránitburkolatú oldalfalán az 1913-as összeírás szerinti 12 537 magyarországi település neve van bevésve. Az emlékhely Kossuth tértől távolabbi végén pedig egy több részre hasadt gránittömb belsejében örökmécses lobog majd, amely a nemzeti összetartozás gondolatát hivatott jelképezni.
 • Rákosi-klónok
  Csak azt nem értem, ilyen fenyegetés után mit csinálnak az állítólagos jogvédők, ideértve az Orbán börtönéről sivalkodó Szél Bernadettet, az összes libsi nem kormányzati szervezetet, Věra Jourovát, a holland miniszterelnököt és társaikat?
 • Egy felmérés szerint tombol az öncenzúra az Egyesült Államokban
  A megkérdezetteknek közel kétharmada fél őszintén elmondania a véleményét egy Egyesült Államokban készült felmérés szerint. A baloldal „puha diktatúrája” még a mérsékelten liberális érzelműeket sem kíméli.
MTI Hírfelhasználó