Végignéztük a nemzeti szuverenitás elleni támadásokat
A nemzedékem végignézte a nemzeti szuverenitás elleni különböző támadásokat a huszadik század második felében – jelentette ki Antonio Martino, az Európa Néppárt-tag Forza Italia egyik alapítója.
2020. február 4. 21:32

A szkepticizmus nem inzultus, csak annyit tesz, hogy bizonyítékokat akarok látni – jelentette ki Antonio Martino, az Európa Néppárt-tag Forza Italia egyik alapítója, volt olasz külügyminiszter a római Nemzeti konzervativizmus-konferencián, melyen őelőtte beszélt Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

A nemzedékem végignézte a nemzeti szuverenitás elleni különböző támadásokat a huszadik század második felében – jelentette ki Antonio Martino, az Európa Néppárt-tag Forza Italia egyik alapítója, volt olasz külügyminiszter a római Nemzeti konzervativizmus-konferencián, melyen őelőtte beszélt Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

Martino felsorolta a két világháborút, a nácikat, a magyar 1956-ot és sok más eseményt, mint a nemzeti szuverenitás elleni támadásokat.

Martino felvázolta az európai integráció történetét – az 1955-ös római szerződésnek édesapja is az egyik aláírója volt.

Az EU szabad belső piacának elképzelése az volt, hogy gazdasági jólétet teremtsen.

Martino az euroszkepticizmus kapcsán kijelentette: nem gondolja, hogy a szkeptikus jelző inzultus lenne. Azért vagyok szkeptikus, mert bizonyítékokat akarok látni – tette hozzá.

A nemzeti szuverenitás megsértése rossz, de a nemzeti szuverenitás nem rossz dolog – vélekedett az olasz politikus. Mint megjegyezte: kiderült, hogy az EU nem tud választ adni a tömeges migrációja és a terrorizmusra.

Az európai demográfiát elemezve megjegyezte: Olaszországban az egyik legrosszabb a helyzet.

Remélem, hogy Olaszország, egy többezer éves civilizáció nem fog a vezetői miatt elesni – zárta előadását Antonio Martini.

A Nemzeti Konzervativizmus konferenciát először 2019 nyarán rendezték meg Washingtonban. A mostani római rendezvényen felszólal többek közt Douglas Murray, a Spectator szerkesztője, az Európa furcsa halála szerzője; Roberto de Mattei olasz közíró; John Fonte; John O'Sullivan, a Danube Institute elnöke; Thierry Baudet holland politikus; Georgia Meloni, a Fratelli d'Italia olasz konzervatív párt elnöke; Ryszard Legutko lengyel filozófus, a PiS EP-képvioselője; Marion Maréchal francia nemzeti politikus, Le Pen unokája; az amerikai Hudson Intézet munkatársai; Thierry Baudet holland politikus, A határok jelentősége című kötet szerzője; és sokan mások.

A konferencia elnöke Yoram Hazony

Mi, nemzeti konzervatívok sajátos szituációba vagyunk: a sajtó és az egyetemek a baloldal kontrollja alatt vannak. Nem hisszük el a propagandát, amit ezen fórumokon tolnak, és pontosan értjük, hogyan hazudnak róluk, és nem hiszünk nekik – fejtette ki Hazony, izraeli tudós.

Hűség ügyében nagy különbség van a racionalista liberálisok és a konzervatívok között. A racionalista liberálisok szerint kizárólag a szabad beleegyezés teremt lojalitást és szövetséget. A szabad beleegyezés nagyon fontos a politikai életben, de ez a felfogás téves.

A konzervatív úgy gondolja, hogy a kötelességek és a hűség nem csak szabad beleegyezésből fakadnak. A politikai és közösségi élet tele van nem választott kötelességekkel. Kötelességeink vannak szüleink, nagyszüleink, gyermekeink felé, és ezeken nem változtathatunk. Kötelességeink vannak egyházunk felé és hazánk felé, és nem azért, mert a hazánkat megválasztottuk. EZ nem választott, hanem adott kötelesség és adott hűség.

Az Európai Unió a racionalista liberalizmuson alapszik, és nincs benne hely a lojalitásnak – jelentette ki Yoram Hazony. – Az EU elitje gyanúval kezeli a nemzeti és a helyi kötődést. A tudós emléztetett: amikor Nigel Farage utolsó beszédét mondta az Európai Parlamentben, és felmutatott egy kis brit zászlót, rászólt az ülés levezetője, hogy ne tegye.

Bármikor, amikor a saját nemzeti pénzedet használod, kifejezed identitásod és kötődésedet – mutatott rá Hazony.

Az európai nemzeteknek fontos dolgokon kell együtt dolgoznia, ahogy minden nemzetnek is. Egy ilyen dolog a szabad piac Hazony szerint. A szabad piachoz azonban nem kell feladnunk sem a pénznemünket, sem a saját törvényeinket és a határainkat sem – tette hozzá.  

Európát veszély fenyegeti keletről, Európát veszély fenyegeti délről és másfelől is, meg kell védenie határait. Európa álomvilág sokak számára a II. világháború óta – figyelmeztetett Hazony, aki szerint az európaiaknak késznek kell lennie biztosítani a saját biztonságát.

Készen vannak erre? – kérdezte. – Mert Lengyelország készen áll; Magyarország készen áll; de Európa készen áll?
Hazony szerint ez az önvédelem kötelessége Európának, nem pedig valami szabadon választható dolog.  

Kép: Földházi Árpád 

Szilvay Gergely

mandiner.hu
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Deutsch: A brüsszeli bürokrácia „hülyét csinált" magából
  A brüsszeli bürokrácia „hülyét csinált" magából, és kiderült, hogy semmilyen normatív jogi szempont nem támasztja alá a Brüsszelből érkező jogállamisági kritikákat és kifogásokat. Ezek mögött kizárólag durva politikai szándék áll, az európai baloldal és magyar "dollárbaloldal" politikai támadási szándéka - mondta Deutsch Tamás.
 • Támadás a magyar egyetemek ellen
  Végtelenül aljas és felháborító a korrupciótól átszőtt EU parlamentje, valamint elnöke miatt feddhetetlenséggel ugyancsak nem jellemezhető bizottságának újabb aknamunkája Magyarország ellen – rögzíti Alvincz József.
 • Csurka megjövendölte a mai fejleményeket
  A „mainstream", a média fősodrata azt sugallja, hogy el kell vetni a régit, a nemzeti érték nem érték, a multikulti a trend. Ehhez a véleményhez Csurkának volt néhány szava, ami persze kiverte a biztosítékot az ellenfeleinél. Egy biztos: jóslatai beváltak, félelmetes előrelátással bírt. A mainstream média szemében Csurka ma nem divatos, sőt veszélyes – fogalmaz Bakos Katalin filmrendező.
MTI Hírfelhasználó