Tízezer szülő adott be kérelmet az Oktatási Hivatalhoz
Péntekig kérhették a tankötelezettség kezdő időpontjának módosítását, a hivatal nyolc napon belül dönt a kérelmekről.
2020. február 3. 16:25

Lejárt a tankötelezettséggel kapcsolatos kérelmek benyújtási határideje. A szülők január 31-ig az Oktatási Hivatalnál kérelmezhették a 2020. augusztus 31-ig hatodik évüket betöltő gyermekük esetében a tankötelezettség kezdési időpontjának módosítását. Az eljárás legfőbb célja az, hogy kiszűrjük a gyermek szempontjából hátrányos és indokolatlan felmentéseket.

A hivatalhoz az előzetes várakozásoknak megfelelően eddig 9941 kérelem érkezett be, melyeknek feldolgozása folyamatos, a végleges adatokról várhatóan a hét közepén lesz bővebb információ. Az Oktatási Hivatal nyolc napon belül dönt a beadványokról, ha a szülő által megküldött kérelem és dokumentumok alapján erre lehetősége van. Ha nyolc napon belül nem hozható döntés, a hivatal teljes eljárásban, vagyis legfeljebb hatvan napon belül dönt a kérelemről.

Az elbírálást pedagógiai szakértők végzik, akik mérlegelik a szülő kérelmében foglaltakat és a gyermekkel foglalkozó szakemberek véleményét. Az Oktatási Hivatal az esetek mintegy kétharmadában szakértőként rendeli ki a pedagógiai szakszolgálatot, és a szakvéleményük alapján hoz döntést.

Infostart
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány a helyén van
  Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
 • Hősies küzdelem után ezüstérem
  A magyar női vízilabda-válogatott ezüstérmet szerzett a hazai rendezésű vizes világbajnokságon, miután óriási csatában, 9-7-re kikapott a sorozatban negyedszer győztes, az elmúlt három olimpián is első Egyesült Államoktól a szombati döntőben a Margitszigeten.
 • Segítség a legjobbaknak
  Magyarország egyik legfontosabb erőforrása a kiművelt emberfő, versenyképes tudású, a világra nyitott, hazáját szerető, szorgalmas fiatalokra van szüksége az országnak ahhoz, hogy ne csak szemlélője, hanem alakítója is lehessen a jövőnek - írta Novák Katalin a Facebook oldalán szombaton.
 • Választásokat dönthet el a hibrid hadviselés
  Georg Spöttle: A megtévesztés eszközei egyre tökéletesebbek lesznek.
MTI Hírfelhasználó