Ilyen komoly és sértő támadással még nem kellett szembenézni
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közleményt adott ki, amelyben kifejezte: tagjait megdöbbentette, hogy 2020-ban Magyarországon keresztény embereket bélyegeznek meg a hitük miatt. Veres András püspök, a testület elnöke szerint komolyan kell venni és időben ki kell állni a rasszista gondolattal szemben, különösen hazánkban, ahol a nemzetiszocialista, majd szocialista terror áldozatainak emléke minden jóérzésű embert kötelez.
2020. február 2. 14:42

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjait megdöbbentette, hogy 2020-ban Magyarországon keresztény embereket bélyegeznek meg a hitük miatt – olvasható a testület közleményében.

Niedermüller Péter, a VII. kerületi polgármester közelmúltban elhangzott nyilatkozatára reagálva azt írták: szomorúan és megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy 2020-ban Európában, Magyarországon előfordulhat az, hogy nyilvánosan általánosítva keresztény embereket bélyegeznek meg hitük és vallási hovatartozásuk miatt, ahogyan ez a napokban egy választott tisztségviselő részéről elhangozhatott”.

 

Ilyen komoly támadásra még nem volt példa

Veres András püspök, a testület elnöke a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában elmondta, komolyan kell venni és időben kiállni a rasszista gondolattal szemben, különösen hazánkban, ahol a nemzetiszocialista, majd szocialista terror áldozatainak emléke minden jóérzésű embert kötelez.

Veres András szerint szokatlan egy ilyen jellegű rasszira kirohanás. Hozzátette, az elmúlt években is érte támadás a kereszténységet, de ilyen komoly és sértő támadással még nem kellett szembenézzen a magyar, keresztény társadalom.

Nem lenne méltó visszahozni a múlt századi mentalitást

A püspök szerint az erzsébetvárosi polgármester kijelentése egy tudatosan átgondolt, megfontolt üzenet volt, hiába próbálják ezt egyesek elbagatellizálni. Ezért is gondolta a püspöki konferencia állandó tanácsa, hogy megszólal az eset kapcsán. Közleményükkel szerették volna megakadályozni, hogy Niedermüller Péter mentalitása továbbterjedjen a társadalomba – mondta Veres András. Hozzátette, nem lenne a 21. századhoz méltó, ha a múlt századból visszahoznának a kereszténység negatív megítélését. A nemzeti szocializmus, majd a szocializmus egyértelműen azt a látszott keltette, hogy a kereszténység rossz és veszélyes.

Ezért történhetett meg az, hogy a kommunizmus idején papokat, szerzeteseket, elkötelezett civil keresztényeket üldöztek, börtönbe, munkatáborba kényszerítettek.

Visszás a jobboldal viselkedése 

Veres András szerint képződménynek nevezni egy embert, egy embercsoportot dehonesztáló, megbecstelenítő, nem szabad semmi körülmény közt lehetővé tenni, hogy a közbeszédben általánossá, megengedetté váljon.

A püspök visszásnak érzi Niedermüller Péter kijelentését, és a jobboldal viselkedését, hiszen elviekben ők a liberalizmus nevében igyekeznek minden embernek egyenlőséget, tiszteletet kiharcolni. Mégis megengedik maguknak, hogy egy általuk kiszemelt embercsoporttól megvonják az említett jogokat, azokat a jogokat, amiért állítólagosan küzdenek.

A jelen helyzet a Római Birodalom bukására emlékeztetni Veres Andrást, mert ott is az abnormálist állították normálisnak, aminek az lett az eredménye, hogy az értékrend, a társadalmi kohézió teljes szétesésével egy egész társdalom megszűnt.

Veres András zárógondolatként megjegyezte, elfogadhatatlan, hogy a keresztényeket szó nélkül, következmény nélkül lehet támadni.

A Magyarországi Református Egyház vezetője ,Bogárdi Szabó István a közösségi oldalán azt írta: „Niedermüller Péter polgármester megnyilatkozása gyűlölködő és gyűlöletkeltő… Keresztényeket sértett meg, akik történetesen fehérek, férfiak és nők, és szép dolognak tartják családban élni. Ezzel pedig azokat az időket idézte meg, amelyek visszajövetelét nem kívánjuk. De ellenségeinkért is imádkozunk, ahogy a Mester parancsolta. Nehéz parancs.”

hirado.hu - Kossuth Rádió Vasárnapi Újság
  • A rendszerváltoztatás az '56-os hősöknek is köszönhető
    Kövér László: a Nyugat ugyanúgy hagyott cserben minket 2006-ban, mint 1956-ban, „és most is ugyanúgy szívesebben kooperálnának egy kollaboráns neobolsevista bandával, mint ahogy 1989-90 után is jobban örültek volna, ha nincs hatalmi változás hazánkban, hiszen az úgynevezett reformkommunistákkal már korábban elkezdtek sikerrel üzletelni."
  • A lengyel külügy az EP birodalmi tébolya ellen
    Az Európai Parlament az utóbbi években, különösen Lengyelországot illetően, "olyan állásfoglalásokat szavaz meg, amelyeknek semmi közük a valósághoz", a "jogosulatlanul" elfogadott dokumentumokkal pedig csökkenti önmaga és az egész EU tekintélyét. Az uniós intézmények esetében az alapszerződésekben rögzített hatásköreik bővítését célzó törekvés tapasztalható. Az uniós szervek kisajátítják a hatásköröket.
  • Trump alternatív közösségi oldallal próbálkozik
    John Matze, a Parler vezérigazgatója így kommentálta az eseményeket: Igen, elsők voltunk, ameddig a Twitter dühöngő fake news csürhéje és az igazságos versenyt ellenző barátaik el nem lehetetlenítettek. Azóta a Parler újra elérhető az Apple alkalmazásboltjában.
MTI Hírfelhasználó