Balassi, a kortárs poéta
Irodalmi pályázatot írt ki diákoknak az egri egyetem, ennek címe: Kortársunk: Balassi Bálint.
2020. január 21. 11:13

Az Eszterházy Károly Egyetem Irodalomtudományi Tanszéke tanulmányi versenyt hirdetett a térség (Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok megye) 10-12. évfolyamos középiskolásai számára. A kiírás címe: Kortársunk, Balassi Bálint. Ködöböcz Gábor irodalomtörténésznek, egyetemi docensnek tett föl kérdéseket a Gondola.

- Tanár úr, a több mint négy évszázada halott európai költőóriás miért kortársunk?

- Kosztolányit idézve „csak az hal meg, kit felednek". Balassi – túl azon, hogy verseit olvassuk – azért lehet a kortársunk, mert odaátról is képes energiát sugározni a jelenbeli helytálláshoz, illetve emberségünk és magyarságunk megőrzéséhez.

- Miért fontos tizenéveseink figyelmét fölhívni az istenes versek költőjére?

- Leginkább talán az irodalmi hagyományban és kulturális emlékezetben betöltött kardinális szerepe okán, hiszen Balassi nélkül a későbbiekben aligha lenne Berzsenyi, Ady, Babits, Reményik Sándor, Nagy László, Kányádi, Csoóri, Utassy, Nagy Gáspár.

- Fedezd föl saját kultúrád - hangzik az európai Balassi-folyamat jelmondata. Térségükben – mindhárom megyében Balassi megfordult, az akkor az oszmán által megszállt Szolnokon vásárütő kapitányként – mekkora élményt, örömet szerez fiataljainknak az Önök pályázati kiírása?

- Csak egyetlen mozzanatot emelek ki. A már Balassinál is olvasható szóösszetétel (kormányeltörésben ) Domonkos István azonos című poémája által híresült el igazán. Talán ez önmagában is fontos adalék ahhoz, hogy Balassi élete és költészete miért lehet ma is érdekfeszítően izgalmas és élményszerű. Várakozásom szerint a február 22-én esedékes nemes versengés is azzal a fontos tanulsággal szolgál majd, hogy Balassi úgy korszerű, hogy kommunikációképes, és úgy kommunikációképes, hogy korszerű. Ezáltal pedig – nemcsak az ikonikus Egy katonaének című versében – léptéket és mértéket ad a létezéshez.

gondola
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A woke imperializmus meleg fogadtatása
  Ha az embereknek meg lehet tiltani, hogy valakit a számukra ismerős néven említsenek, az arra utal, hogy a woke ideológia terjesztői már nem is palástolják autoriter hajlamaikat. Az ilyen gyakorlat a legrosszabb középkori igazságszolgáltatási szokásokra emlékeztet – írja Frank Füredi.
 • A Parlamentben nyílt meg a Kurultaj
  Több mint 20 nemzet képviselőjének jelenlétében a Parlamentben nyílt meg a Bugacon pénteken kezdődő Kurultaj hagyományőrző rendezvény.
 • A háborúk felelősei
  Kizárt, hogy Putyin (elemzést érdemlő) „dühe” ne játszott volna szerepet a támadási parancs előzményeként. Ő az, aki bármit csinált, a közvéleményt befolyásolni képes nyugati médiában csak és kizárólag negatív jelzővel illették, miközben elnöksége alatt a korábban szétzilált Oroszország újfent katonai és gazdasági hatalom lett – fogalmaz Földi László.
MTI Hírfelhasználó