Több párt is követheti a Fideszt, ha távozik az Európai Néppártból
Egy centiméterre volt a Fidesz attól, hogy kilépjen az Európai Néppártból – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken, miután előző nap az Európai Parlament a néppárti képviselők szavazatainak segítségével a jogállamiság magyarországi és lengyelországi helyzetéről szóló határozatot fogadott el.
2020. január 20. 22:45

A Fidesz elnöke azt mondta, csak azért nem léptek ki, mert a franciák, a spanyolok és az olaszok egyértelműen velük voltak, és a néppárti vitában úgy foglaltak állást, hogy ki kell állni Magyarország mellett. A vita kapcsán a néppárti képviselők egy része – köztük német képviselők – is megszavazták a 7-es cikkely folytatását.

Befolyásos pártok kérték maradásra a Fidesz elnökét

Abban a pillanatban, amikor Orbán Viktor arról beszélt, hogy „egy centiméterre voltunk a kilépéstől” , az azt jelentette, perceken múlhatott, hogy a Fidesz-elnök bejelentse az Európai Néppártból való távozást. „Feltehetően kapott megkereséseket a testvérpártoktól, valamint befolyásos nyugati pártok vezetőitől is, hogy még ne döntsön a kilépésről” – mondta a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában Tóth Norbert nemzetközi jogász, politológus.

Hozzátette, zavar van a néppárton belül is, hiszen Antonio Tajani, a jobbközép Hajrá Olaszország vezető politikusa kijelentette, pártja is távozik, ha kizárják a Fideszt a pártcsaládból. Akár szlovén, akár horvát pártok is hasonló lépésre szánhatnák el magukat – tette hozzá. Az Európai Néppárton belül azt próbálják mérlegelni, hogy a fennálló helyzetet miként lehet megoldani: kizárással, de akkor sok képviselőt elveszít a néppárt, vagy inkább megállapodást próbálnak kötni.

„Nem mindegy, hogy az Európai Néppártnak hány képviselője van, hiszen a szavazásoknál fontos a létszám, Von der Leyen megválasztása sem lett volna lehetséges a fideszes képviselők szavazata nélkül” – szögezte le.

Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető kutatója úgy véli, Magyarországon az ellenzék tartja napirenden a Fidesz sorsát firtató kérdést. Szerinte ennek több oka lehet: egyrészt, ha elhagyják a néppártot, akkor a Fidesz európai pozíciója meggyengülhet, így szerintük a párt Magyarországon is meggyengülhet.

Másrészt Európában a politikai pártok között nemcsak együttműködés, de verseny is van. Egy ilyen helyzet újrastrukturálhatja az európai pártszerkezetet. Pócza szerint elsősorban a francia elnök, Emmanuel Macron-féle Újítsuk meg Euró­pát (Renew Europe) frakció érdekelt abban, hogy a Fidesz távozzon, mert ez tovább gyengítené a néppártot.

Regionális alapon szerveződhet pártcsalád

Tóth szerint az európai pártok érdekei egybeesnek egy állami érdekkel, de ha a kettő konfliktusba kerül, és egy kormányzó pártnak választania kell az európai pártérdekek és az államérdekek között, akkor a párt úgy jár el helyesen, ha az államérdeknek kedvez, így felülírja az európai pártérdeket.

Ha a Fidesz az Európai Néppárt tagja marad, akkor arra fognak törekedni a nagy nyugat-európai pártok, hogy pacifikálják a viszonyokat a néppárton belül, nyugvópontra vigyék a vitákat a pártcsaládon belül. „Ha a Fidesz távozik, akkor vagy beül egy meglévő frakcióba, de ennél valószínűbb, hogy egy új képviselőcsoport létrehozását támogatná.”

Egy ilyen helyzetben, lehet, hogy a Fidesz abban lenne érdekelt, hogy ne ideológiai alapon hozzon létre szervezetet, hanem regionális szempontok alapján.

Egy ilyen helyzetben egy közép-európai – beleértve az olaszokat is –, kelet-közép-európai szerveződést is létrehozhatna, már csak azért is, mert az egyik legfontosabb vita az Európai Unió jövőjéről szóló konferencia lesz, ahol a közepes és kisebb államok könnyen feloldódhatnak a vitákban, és a nagy nyugat-európai országok hátrább sorolhatják a kisebb országok érdekeit.

hirado.hu - Kossuth Rádió
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • Dokumentumfilm Batthyány-Strattmann László életéről
  Kiss-Rigó László Szeged-csanádi püspök, az esemény másik fővédnöke arról beszélt, hogy "ezekben a nehéz időkben" külön köszönetet érdemelnek azok, akik egy olyan embernek, mint Batthyány-Strattmann László, nemcsak az emlékét őrzik, hanem az életét és példáját is hozzáférhetővé teszik a mai társadalom számára.
 • Hazánk első szuperszonikus kutatórakétája
  Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
 • Nekünk Magyarország biztonsága az első
  Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában.
MTI Hírfelhasználó