Felbecsülhetetlen károkat szenvednek el a magyar vízek
A vízpartokon állandó téma, hogy hiába terjed a c&r (catch and release, vagyis a halakat kifogás után a vízbe visszaengedő) nézet terjedése, valamint a halászat tilalma, mégis fogyatkozónak tűnik a természetes vizek állománya. Emiatt sokan kezdenek haltelepítésekbe, márpedig a szakértők szerint ez éppen fordított hatást válthat ki, és halbőség helyett hatalmas pusztítást okozhat – írja a Napi.hu.
2020. január 20. 10:19

Mint azt az Állami Halőri Szolgálatot is magában foglaló Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a lappal közölte, akár a sima jólelkűség is komoly gondokat okozhat a magyar természetes vizekben. A hivatal találkozott már olyan esettel, amikor egy a nyári melegben kiszáradó vízből a horgászok az inváziós fajokat is „átmentették” egy másik területre. Például az ezüstkárász annyira elterjedt már, hogy sokan kárásznak nevezik, azt gondolják, hogy nem bevándorlója a magyar vizeknek.

Pedig épp ezek az ázsiai jövevények felelnek a széles kárász szinte teljes európai eltűnéséért. De nem kell inváziós faj ahhoz, hogy egy természetes területen felbecsülhetetlen kárt okozzanak a telepítők – teszi hozzá a lap. „Az illegális haltelepítés jelentős állategészségügyi kockázattal jár, hiszen az állomány nem esett át állategészségügyi ellenőrzésen, és olyan betegségeket is behurcolhatnak, amellyel a teljes vízterület állományát veszélyeztetik” – magyarázta a Nébih. Azt, hogy pontosan hány illegális haltelepítés történik ma Magyarországon, nem lehet tudni.

A Nébih többnyire pontosan ugyanúgy értesül ezekről az esetekről, mint ahogy a horgászcsoportok is: az interneten büszkélkedik vele valaki. Ha valaki úgy is van vele, hogy márpedig ő halat fog telepíteni, akkor annak elrettentésül szolgáljon az, hogy a cselekmény súlyától függően 500 000-től 5 millió forintig terjedő halvédelmi bírságra számíthat. A bírság ismétlődő cselekmény esetén többször is kiszabható. A józanabb haltelepítők vegyék figyelembe, hogy az őshonos halállomány kipusztítása felbecsülhetetlen károkat jelent nem csak a horgászoknak, de az egész élővilágnak is – teszik hozzá.

napi.hu, InfoStart
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Fegyelmezetten kell védekezni
  Az országnak működnie kell, úgy, hogy közben fegyelmezetten, a szabályokat betartva védekezik a koronavírus-járvánnyal szemben - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 • Nemzeti vállalkozásokkal erős a nemzetgazdaság
  Erős nemzeti vállalkozások nélkül nincs erős nemzetgazdaság - mondta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Debrecenben, a V-Híd Építő Zrt. gépbemutatóval egybekötött születésnapi rendezvényén.
 • Nincs sok új szabály, de azokat be kell tartani
  A szeptember 21-től kötelező, a maszkviselés kiterjesztésére hozott rendelkezések között nincs sok új szabály, de azokat be kell tartani, hiszen szankcióval is jár azok be nem tartása - nyilatkozta az országos tisztifőorvos pénteken az MTI-nek.
MTI Hírfelhasználó