Karácsony a Népszavával karöltve gyártott hamis hírt
Budapest főpolgármestere a Népszava cikkírójával, Hargitai Miklós MÚOSZ-elnökkel álhírt terjesztett, amikor azt állították, hogy az Orbán-kormány el akarja vonni az uniós fejlesztési forrásokat a fővárostól. Közben holnap lezárul a BKK vezetői posztjára kiírt pályázat, amelynek kapcsán ­Vitézy Dávid, a fővárosi cég első vezetője is kritikát fogalmazott meg.
2020. január 15. 10:19

– Álhíreket terjeszt a Népszava – jelentette ki tegnap a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Dömötör Csaba a Facebook-oldalán közzétett videójában rámutat: nincs még döntés a következő hét évre vonatkozó uniós költségvetésről sem Budapesten, sem Brüsszelben, ezért hazugság az, hogy a kormány megvonja a támogatásokat a fővárostól.

Karácsony Gergely (Párbeszéd-társelnök) főpolgármester a Népszavában megjelent cikkre hivatkozva hétfői Facebook-bejegyzésében már egyenesen azt állította: a magyar kormány az Európai Bizottságnak azt javasolta, hogy az uniós forrásfelhasználást teljesen a kormányzattól tegyék függővé. Bejegyzésében két sorral lejjebb pedig arról írt, hogy az említett kormányzati dokumentum már ott van asztalán. Sőt személyesen látta a repülőn Palkovics Lászlót, az Innová­ciós és Technológia Miniszté­rium (ITM) vezetőjét, amint Brüsszelbe ment tárgyalni arról, hogyan vegyenek el pénzt Budapesttől.

 

A főváros új vezetője kínos és zavaros magyarázkodásba fogott, ám ebből sem jött ki jól Fotó: Havran Zoltán

Tegnap az Origó feltárta, hogy a Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöke jegyezte Népszava-cikkhez hamis, a kormányzati prezentációra hivatkozó térképet csatoltak.

A balliberális lapban a térkép címének, amelyen Budapest nem volt megjelölve, azt adták: Az EU-támogatások tervezett célterületei. Azonban a kormányzati anyagban szereplő térkép angolul a Legkevésbé fejlett önkormányzatok címet viselte, amiben természetesen nem szerepelhet a bőven az uniós átlagszint felett teljesítő magyar főváros.

Ahol a főváros neve megjelenik a baloldali újság által mellőzött ITM-anyagban, az egyenesen arról szól, hogy a prioritások között szerepel Budapest fejlesztése. Karácsony Gergely a súlyos csúsztatás után kínos és zavaros magyarázkodásba kezdett az ATV Egyenes beszéd című műsorában, elismerve, hogy Budapest neve valóban szerepel egy ponton, de szerinte ez csak azt jelenti, hogy „van egy pont, ahol szerepel Budapest neve”, nem pedig azt, hogy Budapest prioritásként lenne kezelve.

Amíg az ellenzéki városvezetés a liberális-baloldali sajtóval karöltve a választási kampányban beígért uniós források hiányát a brüsszeli bürokrácia helyett a jobboldali kormány nyakába akarja varrni, addig folytatódnak a személycserék a fővárosi cégek élén.

Holnap zárul le a BKK vezérigazgatói posztjára kiírt pályázat, amire a fővárosi cég első, egykori vezetője, Vitézy Dávid úgy reagált közösségi oldalán: Budapest súlyosabb közlekedési problémákkal küzd, mint amit egy végletesen legyengült BKK új vezetője meg tud oldani. A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója szerint a fővárosi közösségi közlekedés kapcsán regionális gondolkodásra kell váltani.

A városvezetés eddig 12 vezetői posztot hirdetett meg, volt, amire csak néhány napig lehetett pályázni és szinte azonnal eredményt is hirdettek. A fővárosi cégeket irányító Budapesti Városüzemeltetési Holding (BVH) élére a Soros György alapította egyetemről, a CEU-ról csábították át Walter Katalint. Karácsony a Főtáv vezetésével Mártha Istvánt bízta meg, aki több baloldali kormányt is kiszolgált a Magyar Villamos Művek élén.

magyarnemzet.hu
  • Birodalmi lemeztektonika
    Az orosz és német birodalom demográfiai értelemben lényegében reménytelen helyzetben van, és semmilyen valós esély nem látszik e végzetes lejtőről való visszafordulásra. Saját népesedési források és az ezt megalapozó szellemi energia híján egy évszázadon belül véget érhet történetük.
  • Kialakítani a biztonságos élet feltételeit
    Az emberek többsége biztonságos életre vágyik, és ennek a biztonságnak a feltételeit "csak mi, konzervatívok teremthetjük és őrizhetjük meg" - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Conservative Political Action Conference (CPAC) Hungary 2022 elnevezésű konferencián pénteken Budapesten.
  • A közösségépítés templomépítéssel kezdődik
    A köztársasági elnök az erdélyi Magyarlapádon elmondta, hogy pénteken tíz templomot szenteltek tíz különböző településen. Kiemelte: nem véletlen, hogy amikor háború van és ideológiai rombolás zajlik, a templomokat rombolják le először, mert tudják, hogy itt kezdődnek a közösségek.
MTI Hírfelhasználó