Harc a szélsőségesekkel
A Bundeswehr táptalajt biztosít a radikális eszméknek?
2020. január 3. 20:01

Terepgyakorlaton a német hadsereg regrutái - Kép: magyarnemzet.hu; Reuters

Nagyobb belelátást, illetve beleszólást igényelnek a német állami szervek a hadsereg működésébe, miután a katonaságon belül a szélsőséges eszmék terjedéséről, illetve náci szimpatizánsok hálózatáról szóló jelentések láttak napvilágot az elmúlt években.

Hans-Peter Bartels, a német szövetségi parlament fegyveres erői felügyeletével megbízott politikusa tegnap azt vetette a katonai elhárítás (MAD) szemére, hogy az egyre több aggályos ügy ellenére nem készít rendszeres jelentést a szélsőjobboldali eszmék terjedéséről. – Kissé furcsának tartom, hogy a jelenséggel kapcsolatos egyetlen komoly adatforrás a saját hivatalom által készített éves jelentés – mondta a DPA hírügynökségnek Hans-Peter Bartels.

Hans-Peter Bartels - dw.com

A bírálat ellenére a katonai elhárítás egyre komolyabban veszi feladatát a szélsőséges elemek kiszűrésére. A MAD szóvivője még decemberben mondta el a Voice of America hírportálnak, hogy a hadsereg az összes német biztonsági szervvel, illetve a nemzetközi társszervekkel együttműködve igyekszik leleplezni a ­Bundeswehren belül megbúvó náci szimpatizánsokat. A szóvivő szerint rendszeres biztonsági átvilágításokat hajtanak végre, illetve társaik feljelentésére buzdítják a katonákat.

A német sajtó december elején jelentette, hogy a fegyveres erők felfüggesztették a hadsereg különleges egységének, a Kommando Spezialkräfte egyik tisztjét szélsőjobboldali kapcsolatai miatt, de két további katonát is megfigyelés alatt tartottak, akik a gyanú szerint náci karlendítéssel üdvözölték egymást. Nagy vihart kavart 2017-ben Franco Albrecht ügye: a főhadnagy kaszárnyájában a náci időkből származó tárgyakra bukkantak. A relikviákat még csak el sem rejtették, hanem közszemlére voltak kitéve, amiből azt a következtetést vonta le a Bundeswehr vezetése, hogy több katona is szimpatizálhat a Harmadik Birodalom eszméivel.

A MAD tavaly 450 gyanús személy megfigyeléséről számolt be, ezek közül 64-en az Európa-szerte terebélyesedő Identitárius mozgalomnak lehetnek a tagjai, szintén 64-en a Reichsbürger nevű csoportosulásnak.

A MAD: Militärischer Abschirmdienst; katonai elhárítás jelvénye - wikipedia

A védelmi minisztérium most a MAD átszervezésével igyekszik hatékonyabbá tenni a szervezet munkáját, Annegret Kramp-Karrenbauer védelmi miniszter pedig ígéretet tett minden egyes eset mélyreható kivizsgálására. Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter tavaly év elején még 24 ezerre tette a jobboldali szélsőségesek számát Németországban, akiknek a fele erőszakra hajlamos. A Der Tagesspiegel napilap értesülése szerint az év végére 32 ezerre módosult ez a szám.

Szakértők véleménye szerint a rendőrség és a hadsereg azért vonzó a szélsőjobboldali csoportok számára, mert ott könnyebben toboroznak új tagokat. – Ez a két szerv sokkal konzervatívabb, mint a társadalom többi része. A jogot és a rendet pedig sokuk szerint megsértették, különösen a migrációs válság kezdetén 2015-ben – nyilatkozta a Voice of Americának Fabian Virchow, a düsseldorfi egyetem témában jártas professzora.

Kottász Zoltán

magyarnemzet.hu
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Most a fiatal korosztályt érinti elsősorban a járvány
  A koronavírus-járvány első hulláma elsősorban az idősebbeket érintette, most viszont a 20-29 éves korosztályból kerül ki a legtöbb pozitív eset - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján.
 • Elismerte Upor László, hogy betanították az egyetemfoglalást
  Elismerte Upor László, hogy valós az Origó birtokába jutott dokumentum, ami bizonyítja: egy hónappal a Színművészeti elbarikádozása előtt a Színművészeti négy napos tábort szervezett, ahol megtanították a diákoknak, hogyan kell elfoglalni egy egyetemet.
 • Orbán: hat hónappal meghosszabbítja a kormány a hitelmoratóriumot
  A miniszterelnök részt vett a Gazdasági Operatív Törzs mai ülésén, ahol a hiteltörlesztési moratóriummal kapcsolatos javaslatot tárgyalták meg. Mint Orbán Viktor a közösségi oldalán bejelentette: ezt a kormány el is fogja fogadni, s január elsejével meghosszabbítják a moratóriumot további hat hónapig, de csak egyes társadalmi csoportoknál.
MTI Hírfelhasználó