Harc a szélsőségesekkel
A Bundeswehr táptalajt biztosít a radikális eszméknek?
2020. január 3. 20:01

Terepgyakorlaton a német hadsereg regrutái - Kép: magyarnemzet.hu; Reuters

Nagyobb belelátást, illetve beleszólást igényelnek a német állami szervek a hadsereg működésébe, miután a katonaságon belül a szélsőséges eszmék terjedéséről, illetve náci szimpatizánsok hálózatáról szóló jelentések láttak napvilágot az elmúlt években.

Hans-Peter Bartels, a német szövetségi parlament fegyveres erői felügyeletével megbízott politikusa tegnap azt vetette a katonai elhárítás (MAD) szemére, hogy az egyre több aggályos ügy ellenére nem készít rendszeres jelentést a szélsőjobboldali eszmék terjedéséről. – Kissé furcsának tartom, hogy a jelenséggel kapcsolatos egyetlen komoly adatforrás a saját hivatalom által készített éves jelentés – mondta a DPA hírügynökségnek Hans-Peter Bartels.

Hans-Peter Bartels - dw.com

A bírálat ellenére a katonai elhárítás egyre komolyabban veszi feladatát a szélsőséges elemek kiszűrésére. A MAD szóvivője még decemberben mondta el a Voice of America hírportálnak, hogy a hadsereg az összes német biztonsági szervvel, illetve a nemzetközi társszervekkel együttműködve igyekszik leleplezni a ­Bundeswehren belül megbúvó náci szimpatizánsokat. A szóvivő szerint rendszeres biztonsági átvilágításokat hajtanak végre, illetve társaik feljelentésére buzdítják a katonákat.

A német sajtó december elején jelentette, hogy a fegyveres erők felfüggesztették a hadsereg különleges egységének, a Kommando Spezialkräfte egyik tisztjét szélsőjobboldali kapcsolatai miatt, de két további katonát is megfigyelés alatt tartottak, akik a gyanú szerint náci karlendítéssel üdvözölték egymást. Nagy vihart kavart 2017-ben Franco Albrecht ügye: a főhadnagy kaszárnyájában a náci időkből származó tárgyakra bukkantak. A relikviákat még csak el sem rejtették, hanem közszemlére voltak kitéve, amiből azt a következtetést vonta le a Bundeswehr vezetése, hogy több katona is szimpatizálhat a Harmadik Birodalom eszméivel.

A MAD tavaly 450 gyanús személy megfigyeléséről számolt be, ezek közül 64-en az Európa-szerte terebélyesedő Identitárius mozgalomnak lehetnek a tagjai, szintén 64-en a Reichsbürger nevű csoportosulásnak.

A MAD: Militärischer Abschirmdienst; katonai elhárítás jelvénye - wikipedia

A védelmi minisztérium most a MAD átszervezésével igyekszik hatékonyabbá tenni a szervezet munkáját, Annegret Kramp-Karrenbauer védelmi miniszter pedig ígéretet tett minden egyes eset mélyreható kivizsgálására. Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter tavaly év elején még 24 ezerre tette a jobboldali szélsőségesek számát Németországban, akiknek a fele erőszakra hajlamos. A Der Tagesspiegel napilap értesülése szerint az év végére 32 ezerre módosult ez a szám.

Szakértők véleménye szerint a rendőrség és a hadsereg azért vonzó a szélsőjobboldali csoportok számára, mert ott könnyebben toboroznak új tagokat. – Ez a két szerv sokkal konzervatívabb, mint a társadalom többi része. A jogot és a rendet pedig sokuk szerint megsértették, különösen a migrációs válság kezdetén 2015-ben – nyilatkozta a Voice of Americának Fabian Virchow, a düsseldorfi egyetem témában jártas professzora.

Kottász Zoltán

magyarnemzet.hu
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
  • Mikulássapkás hazugság
    Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
MTI Hírfelhasználó