Tíz éves a családi adórendszer, amely idén is tovább bővül
Ma tízéves a családi adórendszer, amely tíz éve segíti a munka mellett gyermeket nevelő családokat, 2011 és 2020 között összességében már 2600 milliárd forintot hagy a gyermekes családoknál.
2020. január 1. 15:35

A rendszer évről-évre bővül, az elmúlt években megduplázódott a kétgyermekes családok adókedvezménye, ez idén is havi 40 ezer forintos megtakarítást jelent. Idén is két lényeges, családokat közvetlenül érintő adóügyi újítás lép életbe. A családi akcióterv részeként mától a négy vagy többgyermekes anyáknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. Júliustól pedig már a teljes egyéni járulék összegéből igénybe vehető a kedvezmény – tájékoztatta Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár az MTI-t.

A családi adórendszer 2011. január 1-jén lépett életbe, alapelve, hogy a munka mellett gyermeket nevelő szülőknél több pénz maradjon, ez családi adókedvezmény formájában történik. Mint ismert, a baloldal kormányzása alatt eltörölte a családi adókedvezményt, a nemzeti kormány nemcsak visszaállította azt, hanem az elmúlt tíz évben folyamatosan bővítette a családi adórendszert.

Idén is újabb elemmel bővül január 1-től a családi kedvezmények köre, mától egyetlen fillér személyi jövedelemadót (szja) sem kell fizetniük a kereső tevékenységből származó jövedelmük után azoknak, akiknek négy vagy több gyermekük van – jelentette ki az államtitkár. A kedvezmény a vér szerinti, az örökbefogadott, valamint a már felnőtt gyermekek után is jár. A nagycsaládosok kedvezményét még tovább növeli az a szabály is, amely szerint az élethosszig tartó szja-mentességgel párhuzamosan igénybe vehető a családi kedvezmény – magyarázta. A Pénzügyminisztérium számításai szerint az anyák szja-mentességével jövőre nagyjából negyvenezer nő élhet, náluk 2020-ban együttesen húszmilliárd forint körüli összeg marad.

Az új járuléktörvény rendelkezései nyomán július elsejétől nemcsak az adóadminisztráció csökken, hanem még kedvezőbbé válik a családi adókedvezmény rendszere – húzta alá Izer Norbert. Jelenleg ugyanis a még hatályban lévő négy egyéni járulékfajta egyikéből, a 1,5 százalékos mértékű úgynevezett munkaerőpiaci járulékból nem lehet levonni a kedvezményt, de július 1. után az egységes társadalombiztosítási járulék teljes összegéből le lehet vonni a családi kedvezményt – részletezte a szabályokat az államtitkár. A Pénzügyminisztérium számításai szerint az intézkedés összességében egy milliárd forinttal növeli évente a családoknál hagyott összeget.

Az elmúlt években folyamatosan bővült a gyermeket nevelő szülőknek járó adó- és járulékkedvezmények köre, összege – emelte ki Izer Norbert. Az államtitkár felidézte: a családi kedvezmények szabályrendszerét a 2010-es kormányváltás után fogadta el a törvényhozás, a rendelkezések rögtön a következő esztendőben életbe is léptek, s nagyjából 180 milliárd forintot hagytak a családoknál.

A következő két évben is hasonló összegű együttes kedvezménnyel számolhattak a címzettek, új helyzetet 2014 hozott. Akkor lépett életbe az a módosítás, amely lehetővé tette, hogy a szülők a személyi jövedelemadójuk mellett immár a munkavállalói járulékaikat is csökkenthessék. Ennek nyomán abban az esztendőben már 230 milliárd forint körüli összeget fordított az állam a gyermekek után járó kedvezményre – sorolta az elmúlt 10 év legfontosabb intézkedéseit Izer Norbert.

Az államtitkár elmondása szerint 2011-hez képest majd megduplázódott a kétgyermekes családoknál hagyott összeg nagysága. Míg 2011-ben 66,6 milliárd forint maradt az érintetteknél, addig 2018-ban már 128,7 milliárd forint. Az összeg jelentős emelkedésének az oka az a kormányzati intézkedés volt, amely 2016 és 2019 között megduplázta a kétgyermekesek családi adókedvezményét – magyarázta. 2019-ben teljesedett ki a közel 400 ezer kétgyermekes szülőt érintő kedvezményrendszer, amely már havi 40 ezer forintot hagy az érintetteknél.

Az államkassza helyett a családok pénztárcájába kerülő összeg 2014-et követően évről-évre emelkedett – hangsúlyozta az államtitkár. 2018-ban 312,5 milliárd, tavaly az előzetes várakozások szerint 350 milliárd forintra nőhet. A legnagyobb összeg pedig éppen a családi adókedvezmény-rendszer születésének tizedik évében marad a kisgyermekes szülőknél – szögezte le Izer Norbert. A Pénzügyminisztérium előzetes számításai szerint családi kedvezmény – a négy vagy több gyermeket nevelő anyák szja-mentességével és a teljes járulékból történő levonhatósággal kiegészülve – idén mintegy 380 milliárd forintot hagy a gyermekes családoknál.

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Uralkodók földi maradványait azonosították a kutatók
  Több magyar uralkodó, köztük Szent László király földi maradványait azonosították a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói a Székesfehérvári Középkori Romkertben talált csontleletek között - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága kedden az MTI-t.
 • Az akarat újra építi a falakat
  A Kovácsi Bazilika országos és nemzetközi jelentőségű. A konkrét tervezést meg kell előzze egy – minél teljesebb körű – régészeti kutatás és feltárás, hiszen a Bazilika és az azt körbeölelő cinterem (temető) vasúti töltés alatti része még teljesen ismeretlen. Nem kizárt, hogy a magyar történelem jelentős leletei, tárgyai kerülnek még elő – véli Rainer Péter.
 • Leállítják a szállítást a Barátság kőolajvezeték déli ágán
  A Transznyeft megerősítette a RIA Novosztyi hírügynökségnek a hírt, hogy a Barátság kőolajvezeték déli, Magyarországot, Csehországot és Szlovákiát ellátó ágán nem küldenek napok óta olajat.
MTI Hírfelhasználó