Jávor Benedek közpénzből lobbizhat hazánk ellen
Jávor Benedeket nevezte ki Karácsony Gergely a főváros brüsszeli irodájának élére. A balliberális politikus hivatalosan az uniós pénzekért lobbizik majd, de közben a kormány tekintélyének aláásásán munkálkodhat.
2019. december 19. 10:05

Párttársát, Jávor Benedeket nevezte ki Karácsony Gergely az ellenzéki szivárványkoalíció által vezetett fővárosi önkormányzat brüsszeli irodájának élére. A lépés elsőre nem tűnik szokatlannak, mivel több mint kétszáz európai nagyvárosnak és régiónak van képviselete az Európai Unió szívében. Kérdéses azonban, hogy nem lenne-e jobb módja az adóforintok elköltésének.

Egyfelől tény ugyanis, hogy a regionális és lokális szereplők legkönnyebben a régiók bizottságánál, az unió tanácsadó szervénél harcolhatnak az érdekeikért, és ez akár indokolhatná is a balliberális városvezetés lépését.

 

Karácsony ahol tud, segít. A múlt embereinek ismét pozíciókat osztanak Fotó: MTI/Kovács Tamás

Azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a kritikák többségét is ez a tanácsadó jelleg adja, hiszen az uniós döntéshozó szervek kötelezve vannak arra, hogy kikérjék a városok véleményét az őket érintő kérdésekben, de azok állásfoglalása jogi kötőerővel nem bír.

– Pénz kérdése, hogy egy tagállam, régió vagy önkormányzat fenn tud-e tartani egy irodát az EU-ban – magyarázta lapunknak egy uniós forrás Brüsszelben, aki a lobbi szó helyett inkább a véleményezést használná a szóban forgó delegációk tevékenységére. Jávor esetében pedig előny lehet, hogy vannak kapcsolatai a brüsszeli buborékban – tette hozzá forrásunk.

Saját szerepét és lehetőségeit Jávor Benedek is igyekezett bagatellizálni a Népszavának adott interjúban. „Nyilván nem fogják a kedvünkért újraírni a kohé­ziós politikát és az új finanszírozási ciklus véglegesítés előtt álló költségvetését, de az sem igaz, hogy a budapesti vezetés elképzelései teljesen irreálisak” – fogalmazott a zöldpolitikus.

Azonban ha figyelembe vesszük, hogy Karácsony a visegrádi országok balliberális főpolgármestereivel olyan közös nyilatkozatot írt alá a héten Szabad Városok Szövetsége néven, amelynek legfontosabb része, hogy lobbizni fognak azért, hogy az unió különítsen el több, közvetlenül hozzáférhető forrást a városoknak, akkor a volt EP-képviselőként széles körű kapcsolatokkal rendelkező politikus kinevezése is más megvilágításba kerül: Jávor a nemzeti kormányok háttérbe szorításáért, megkerülhetővé tételükért lobbizhat.

Erre jelenleg nincs jogi lehetőség, és az elképzelés megvalósulása esetén jelentős csorbát szenvedne a nemzetállamok szuverenitása, mivel ha az EU a kormányokkal egy szinten levő entitásként kezelné a településeket, az jelentős zsarolási potenciált adna Brüsszel kezébe.

Karácsony Brüsszelbe küldte kipróbált párttársát Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Egyébként az önkormányzatok által közvetlenül lehívható támogatások ötletét a zöldpárti Heinrich Böll Alapítvány korábban abban a kontextusban vetette fel, hogy ezáltal érdekeltté tehetnék a polgármestereket a bevándorlók letelepítésében. De hazánk szankcio­nálására is több külföldi, valamint hazai balliberális politikus felvetette már az önkormányzatok közvetlen uniós támogatásának ötletét.

A májusi európai parlamenti választások kampányában Dobrev Klára, a DK frissen mandátumot nyert EP-képviselője, valamint a szintén a strasbourgi testületben ülő MSZP-s Ujhelyi István is az úgynevezett jogállamiság-vitában hazánk ellen bevethető fegyverként beszélt arról a vágyukról, hogy a magyar államtól vonják el a forrásokat a helyhatóságok javára.

A holland Frans Timmermans, az Euró­pai Bizottság előző alelnöke ugyancsak azt hangoztatta, hogy pénzelvonással sújtaná a migránsok betelepítését megtagadó országokat.


 
magyarnemzet.hu
  • Nemzeti politika a XXI. században
    Válasz Felföldi Zoltán írására a népi-urbánus szembenállás kapcsán.
  • Viszlát globalista republikánusok
    A CPAC Hungary konferencia során Mark Krikoriannal, a Center for Immigration Studies igazgatójával beszélgettünk az Egyesült Államok politikai átalakulásáról és a konzervatív eszmék terjedéséről az amerikai politikai diskurzusban.
  • A konzervatív ellenszer
    Azért állunk itt, hogy megőrizzük azt, ami jó, a szüleink és nagyszüleink iránti tiszteletből. És azért állunk itt, hogy gyermekeink és unokáink jobb jövőt kapjanak.
MTI Hírfelhasználó