A fővárosiak döntő többsége a Liget-projekt mellett áll
A tervek ismeretében a megkérdezett fővárosiak hetven százaléka támogatja a Liget Budapest projektet, a fejlesztések elfogadottsága pedig a fiatalok, családosok és a parkot övező belvárosi kerületekben kimagasló. Európa legnagyobb kulturális városfejlesztése során nemcsak ikonikus kortárs múzeumi épületekkel gazdagodik Budapest, hanem a Városliget zöldfelülete is megújul és nő a lebetonozott területek parkosításával.
2019. december 11. 11:10

A Városliget átfogó megújítására vonatkozó konkrét tervek ismeretében a fővárosiak több mint kétharmada, hetven százaléka támogatja a Liget Budapest projektet, háromnegyedük pedig úgy látja, a fejlesztések erősítik Budapest családbarát kínálatát – derült ki a Városliget Zrt. megbízásából az Inspira Research Group által készített közvélemény-kutatásból.

Az ezerfős, személyes interjúk alapján november 2. és november 12. között készített fővárosi reprezentatív felmérés szerint a megkérdezettek 76 százaléka szerint fontos, hogy új, korszerű kulturális intézmények is kerüljenek a Városligetbe oly módon, hogy közben a zöldfelületet is növelik és megújítják, az új épületeket pedig lebontott épületek vagy parkolók helyén építik fel.

 

Az ellenzéki városvezetés össztüze alatt álló Új Nemzeti Galéria terve aratta az egyik legnagyobb sikert a budapestiek között Fotó: Városliget Zrt.

A válaszadók 74 százaléka szerint Budapest kulturális hírnevét és nemzetközi turisztikai vonzerejét is kedvezően befolyásolják majd a Liget-projekt részeként felépítendő új épületek, melyek közül a döntő többség a Magyar Innováció Házát és az Új Nemzeti Galériát kedveli a legjobban, amely a fővárosiak 81, illetve 72 százalékának nyerte el a tetszését.

Az egykori Közlekedési Múzeum torzójának helyére, valamint a lebontott Petőfi Csarnok területére tervezett új épületek a fiatalok és fiatal középko­rúak, a belváro­siak, illetve a nagycsaládosok körében kiugróan népszerűek. További fontos megállapítása a kutatásnak, hogy a válaszadók 72 százaléka szerint a tervezett új épületek megvalósítása a Városliget eddigi állapotához képest pozitív irányú változást jelentene.

– A kutatás bizonyítja, hogy amennyiben a Liget Budapest projekt valós tartalmi elemeiről és céljairól kérdezik meg őket, akkor a budapestiek döntő többsége egyetért a projekttel és támogatja annak megvalósítását – hangsúlyozta Baán László.

A Liget Budapest projekt miniszteri biztosa hozzátette: a megépíteni tervezett épületek Budapest új jelképei lesznek, és a már átadott projektelemekhez hasonlóan mindenki örömmel fogja használni őket. – Visszaigazolja ezt a jelenlegi kutatás is, amely szerint a projekt valamennyi új épülete elnyerte a fővárosiak nagy többségének a tetszését; a legnépszerűbbnek a Magyar Innováció Háza és az Új Nemzeti Galéria bizonyult – fogalmazott a miniszteri biztos.

Gyorgyevics Benedek, a Liget-projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója kiemelte: a budapestiek döntő többsége támogatja, hogy Európa legnagyobb kulturális fejlesztésével a századfordulós, pezsgő, polgári hangulat térhessen vissza a parkba, amikor tökéletes harmóniát alkotott a természet és az intézmények.

– Épp ezért újítjuk meg a Liget karakterét adó épületeket – Szépművészeti Múzeum, Millennium Háza –, emellett lepusztult s már lebontott régi épületek vagy lebetonozott parkolók helyén új, kortárs épületeket is létrehozunk, mint a Néprajzi Múzeum, az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Zene Háza és a Magyar Innováció Háza – tette hozzá a vezérigazgató.

Mint ismeretes, a Liget-projekt alapvető célkitűzése, hogy a park évtizedek óta elhanyagolt zöldfelületét rehabilitálja és nagyságát a Városligeten belül – a feleslegesen lebetonozott területek feltörésével – a mostani 60 százalékról 65 százalékra növelje, és ezzel együtt valósítsa meg a már több mint száz éve itt lévő számos épület felújítását és az új kulturális intézmények létrehozását.

Megfúrhatják a Biodómot

A Fővárosi Állat- és Növénykert fejlesztéséhez, a félkész biodóm felépítéséhez további húszmilliárd forintot kér a kormánytól a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat, illetve nyílt pályázatot ír ki az állatkert gazdasági igazgatói posztjára – írta tegnapi cikkében a Népszava. Fürjes Balázs államtitkár októberben a Magyar Nemzetnek adott interjúban ezzel szemben azt mondta: az állatkerti építkezés teljes, 62,8 milliárd forintos költségvetését átutalta már a kormány a beruházás lebonyolítóinak. Az 1,7 hektáros biodómban sok más mellett Közép-Európa legnagyobb tengeri akváriumával várják majd a látogatókat. Mint azt a Magyar Nemzet korábban megírta: a Karácsony Gergely főpolgármester vezette ellenzéki többségű Fővárosi Közgyűlés a Városligetben és környékén folyó beruházások közül jogilag csak a biodóm építkezését tudja leállítani.

magyarnemzet.hu
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Orbán: nemzeti konzultáció kezdődik
  Nemzeti konzultáció kezdődik a koronavírusról és a gazdaság újraindításának intézkedéseiről - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 • Cél: magyar űrhajóst küldeni a Nemzetközi Űrállomásra
  Továbbra is célunk, hogy magyar űrhajóst küldjünk a Nemzetközi Űrállomásra az évtized közepéig - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken, az Európai Unió űrtevékenységért felelős minisztereinek pénteki videokonferenciáján.
 • A járvány első hulláma hazánkban lecsengőben van
  A koronavírus-járvány első hulláma Magyarországon lecsengőben van, de a vírus más földrészeken még erősen terjed - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó