Hollandiában mindig a bemázolt arcú Fekete Péter kíséri a Mikulást
A Karácsonyt megelőző időszaknak minden országban és minden családban megvannak a hagyományai. Vannak, akik a megváltó eljövetelére készülnek, mások vásárlási lázban égnek. Sok gyerek pedig az adventi kalendárium ablakait nyitogatva türelmetlenül számolja vissza a napokat a Jézuska vagy a Mikulás és az ajándékok érkezéséig.
2019. december 8. 12:38

 

Karácsonyfa jelzi az adventi időszak kezdetét Betlehemben, abban a városban, ahonnan a keresztény világ egyik legfontosabb ünnepe ered. A várost ilyenkor turisták és zarándokok tömegei özönlik el. „Minden családnak el kell jönnie a gyerekeikkel Betlehembe, hogy megnézzék a csodálatos karácsonyfát, és a téren élvezzék a Karácsonyt, hiszen ez Jézus szülővárosa” – mondta egy turista.

A nyugati kereszténységben az Advent a Karácsony előtti negyedik vasárnappal kezdődik, és december 24-én az éjféli misével ér véget. Elnevezése a latin adventus Domini, vagyis az Úr eljövetele kifejezésből származik, mivel a keresztények ebben az időszakban Jézus születésére, vagyis a megváltó emberek közé érkezésére készülnek.

Az ortodox keresztényeknél az advent hat hétig tart, ők január 7-én ünneplik a Karácsonyt.

Joulupukki, a lappföldi Mikulás ajándékot oszt gyerekeknek (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

A karácsonyi hagyománynak a Mikulás is a része lett 

A karácsonyi hagyományoknak már jó ideje része a Mikulás is. A világ számos táján, sok családban ő hozza a karácsonyi ajándékot, nem a Jézuska. Bár a Karácsony éjjelén rénszarvas szánon repülő Mikulás alakja az Egyesült Államokból ered, a fehérszakállú, piros ruhás öregúr a finnek szerint a lapföldi Rovaniemiben él, ahol már megnyitotta az idei karácsonyi szezont. „Nagyon öröm és megtiszteltetés számomra, hogy veletek együtt nyithatom meg a 2019-es karácsonyi időszakot Rovaniemiben a finnországi Lapföldön, és szerte a világban.

Németországban is van postahivatala a Mikulásnak

Érdekes módon a Mikulás Lapföld mellett Németországban is üzemeltet egy postahivatalt, ahova a gyerekek elküldhetik neki kívánságaikat. „A világ minden tájáról kapunk leveleket. Jó néhány levél érkezik Olaszországból, Spanyolországból, Görögországból, Svédországból – Kornelia Matzke a Mikulás postahivatalának munkatársa. Hozzátette, a legtávolabbi hely, ahonnan levelet kaptak Ausztrália volt.

Az Egyesült Államokban a karácsonyi készülődés Hálaadás másnapján kezdődik. Sokan már november végén, december elején felállítják otthon a karácsonyfát. Ilyenkor öltözik ünnepi díszbe a Fehér Ház is, ahova a fenyő idén az új-mexikói Carson állami erdőből érkezett.

Londonba Norvégiából szállítják a karácsonyi fenyőfát

Londonba a második világháború vége óta hagyományosan Norvégiából szállítják a karácsonyi fenyőt. Richard Wood az Egyesült Királyság Norvégiai nagykövete, szerint „ez egy csodálatos hagyománya, ami onnan ered, hogyNorvégia így köszönte meg azt, amit az Egyesült Királyság a második világháborúban tett”.

Hozzátetet, „a szokás azóta is él, a két ország stabil együttműködésének jelképeként”.

Hollandiába Fekete Péter kíséri a Mikulást

Vannak azonban olyan ünnepi szokások is, amelyek nem összehozzák, hanem megosztják egy-egy ország lakóit. Hollandiába a Mikulás Spanyolországból érkezik hajóval, és Fekete Péter kíséri, egy feketére mázolt arcú, afrofizurás, fülbevalós figura, akinek az alakja a 19. század közepén kapcsolódott össze a Mikulással. A Fekete Péterhez kapcsolódó hagyomány körül minden évb en hatalmas vita alakul ki. Bírálói szerinte figura napjainkban már rasszistának számít, mivel azt a kort idézi, amikor a hollandok rabszolgákkal kereskedtek. A helyzet odáig fajult, hogy idén Mikulás és Fekete Péter már rendőri védelemmel érkezett Appeldoorn városába, ahol a hagyományt támogató, illetve ellenző demonstrálók fogadták őket.

Noha a hollandok büszkék arra, hogy befogadók, társadalmuk multikulturális és abszolút rasszizmusellenes, mégis ragaszkodnak a rabszolgaságot idéző Fekete Péterhez. Sokan ugyanis úgy érzik,hogy a figura betiltásával, a gyermekkoruk, illetve az ünnepi hagyományaik egy része veszne el.

hirado.hu - M1
  • Majdan Minszkben
    A demokrácia exportja. Ezt a „sok munkát” végezte az USA évtizedeken át – borzalmas következményekkel. A „sok munka” során eltettek láb alól számos vezetőt, egyet például Észak-Afrikában, s ennek nyomán megindult a migránsáradat Európa felé.
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
MTI Hírfelhasználó