A jövő év elején újabb gazdaságvédelmi intézkedések
Varga Mihály pénzügyminiszter szerint: az újabb gazdaságvédelmi lépésekre azért van szükség, hogy megőrizzük a magyar gazdaság lendületes növekedését. A hazai gazdaság évek óta jól teljesít, a növekedés üteme számottevően meghaladja az európai uniós átlagos ütemet.
2019. december 6. 21:34

Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Vállalkozók napja rendezvényén a fővárosi Müpában 2019. december 6-án. MTI/Mónus Márton

A kormány elkötelezett abban, hogy segítse a vállalkozások fejlődését - hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Vállalkozók napja rendezvényen.

Hozzátette: így érhető el, hogy folytatódjon a fejlődés, a magyar gazdaság növekedjen. Szükség van a közös munkára is, a kormány és a vállalkozói szféra folyamatos párbeszédére.
   
Varga Mihály kiemelte, a magyar gazdaság évek óta jól teljesít, növekedési üteme az idén a harmadik negyedévben elérte az 5 százalékot, ezzel az uniós rangsorban az első helyen áll.
   
Felidézte, hogy a nemzetközi szervezetek sorra javítják Magyarországra vonatkozó előrejelzésükét. Legutóbb az IMF az éves jelentésében szólt elismeréssel a magyar gazdaságpolitikáról, a dokumentumban kiemelték a növekedésbarát adópolitika eredményét, a bérfelzárkóztatást elősegítő, a munkanélküliséget visszaszorító, a gazdaság sérülékenységét csökkentő kormányzati intézkedéseket.
   
A magyar gazdaság helyes irányát jelzi, hogy a folyamatosan csökkenő adók ellenére alacsony a költségvetés hiánya. Az adócsökkentések, családi adókedvezmények kiterjesztésének és a támogatások emelésének hatását ellensúlyozza a gazdasági növekedés, a munkába állók számának emelkedése, a keresetek növekedése, a gazdaság fehéredése - fejtette ki a pénzügyminiszter.
   
Rámutatott arra, hogy a kis- és középvállalkozások jelentik a magyar gazdaság erősödésének legfontosabb bázisát. A kormány az elmúlt években számos eszközzel segítette a magyar vállalkozások fejlődését. Példaként említette az adócsökkentéseket, az adóadminisztráció egyszerűsítését, a pénzügyi források bővítését. Az elfogadott kkv-stratégiában szerepel az üzleti környezet fejlesztése, a tőkeforráshoz hozzáférés javítása, a tudás megszerzésének támogatása - tette hozzá.
   
Varga Mihály felhívta a figyelmet arra, számolni kell azzal, hogy a világgazdaságban lassul a növekedés üteme, és a jövő év egyik legfontosabb kérdése, hogyan lehet az elért teljesítményt megvédeni. Ezt szem előtt tartva a kormány 2020 elején újabb gazdaságvédelmi akciótervről tárgyal majd.
   
Tolnay Tibor, a VOSZ elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott, a szövetség a 2019-es évet sikeresnek tekinti, a vállalkozók többsége gyarapodott. A kormányzattal közös munka eredményének nevezte a többi között, hogy kiterjesztették a legkisebb vállalkozások áfamentességét, és könnyítettek az adminisztráción.
   
A munkaadói szövetség továbbra is fontosnak tartja a kkv-szektor adóinak csökkentését, a hatékonyabb közszféra kialakítását, a tudásintenzív gazdasági modellre való átállást - mondta Tolnay Tibor.
   
Az ünnepségen a VOSZ és 19 Kárpát-medencei munkaadói szervezet aláírta a Kárpát-medencei Magyar Vállalkozói Szövetségek Nemzeti Fórumának megalakulásáról szóló szerződést, amely értelmében hozzájárulnak a Kárpát-medencei gazdasági térség megteremtéséhez.
   
A rendezvényen átadták a Vállalkozók Napja Magyar Gazdaságért Díjakat, továbbá a VOSZ Kiemelkedő Társadalmi Szerepvállalásért Díját és Az év vállalkozója díjakat.
 

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, miután átvette az Év Vállalkozója Díjat Varga Mihály pénzügyminisztertől (j2) és Tolnay Tibortól, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) elnökétől (j) a szervezet Vállalkozók napja rendezvényén a fővárosi Müpában 2019. december 6-án. MTI/Mónus Márton

A jól működő gazdaságot segíti a bankrendszer

Recesszióról nem beszélhetünk, de lassul a világgazdaság növekedési üteme. Legfőbb partnerünknek, Németországnak az ipari teljesítménye visszaesett, ezért a kormány a jövő év elején újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket vezet be - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken Budapesten, a Gránit Bank karácsonyi ünnepségén.

Varga Mihály pénzügyminiszter kiemelte: a jól működő gazdaság fejlődését mindig is segíti a bankrendszer. A hazai bankok teljesítménye igen kedvező, az idei első fél évben 322 milliárd forint adózás előtti nyereséget ért el a magyar bankszektor.

A Gránit Bank is eredményesen működik, már 6. éve nyereséges. Az idei év végére az adózás előtti nyereség várhatóan eléri a 1,5 milliárd forintot, miközben a vállalati hitel- és kötvényállomány meghaladja majd a 180 milliárd forintot. Ezzel párhuzamosan a jól teljesítő kölcsönök állományának aránya 99,8 százalékos.

A pénzügyminiszter emlékeztetett arra, hogy a magyar állam 2013 közepén és 2015-ben összességében 4,3 milliárd forintot fektetett a Gránit Bankba, majd 2017-ben nyilvános nemzetközi tenderen nyereséggel szállt ki a pénzintézetből.
   
Varga Mihály kiemelte: az újabb gazdaságvédelmi lépésekre azért van szükség, hogy megőrizzük a magyar gazdaság lendületes növekedését. A hazai gazdaság évek óta jól teljesít, a növekedés üteme számottevően meghaladja az európai uniós átlagos ütemet. Az idei év harmadik negyedévében 5 százalékot ért el a magyar GDP emelkedése, ezzel az uniós rangsor élén állunk.
   
Hegedüs Éva, a Gránit Bank vezérigazgatója arról szólt, hogy a pénzintézet kilenc évvel ezelőtti alapítása óta végig nyereséges, az éves átlagos bővülés 55 százalékot ér el. Idén a mérlegfőösszege október végéig 373 milliárd forintot tett ki, 2018 végén 354 milliárd forintot ért el.
   
Az elnök-vezérigazgató kiemelte: a pénzintézet élen jár a digitális és az elektronikus megoldások fejlesztése, bevezetése területén, idén a Mastercard éves versenyén elnyerte többek között a leginnovatívabb bank címet.
 

MTI
  • A Föld napja
    Az emberiség egész létmódjának kell megváltoznia, ha el akarjuk kerülni a katasztrófát.
  • A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti
    A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti, továbbra is fontos a védelmi és járványügyi intézkedések, valamint a higiénés rendszabályok betartása, a pincéreknek a teraszokon is kötelező lesz a maszkviselet, a vendégeknek csak akkor, ha belépnek a vendégtérbe - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs nevében a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
  • Az ország szabadságát jelképezi a megújuló Citadella
    Elkezdődött a Citadella megújítása Budapesten. A hosszú évek óta elzárt és mára lepusztult erőd felújítása 2023-ig tart - közölte a Várkapitányság az MTI-vel csütörtökön.
MTI Hírfelhasználó