szomorú vasárnap
Emberi természetünkből fakad, hogy tartozzunk valakikhez. Családhoz, nemzethez. Aki ez utóbbit nem érzi, valamiképp fogyatékos.
2019. december 5. 12:50

Kisbetűvel írom, s szándékosan. Megszégyenítésül - megszégyenülésül.   December 5-e minden évben önvizsgálatra késztető nap.

Azon a tizenöt évvel ezelőtti szomorú vasárnapon szembesülnünk kellett a magyar nemzettudat súlyos hibájával. Több mint nyolcmillió magyar választóból alig több mint hárommilliót érdekelte a határon kívüli magyarok sorsa, s ami még rosszabb, csak másfél millióan voltak azok, akik készek voltak kifejezni jelképes összetartozásunkat, azaz támogatni az állampolgárság megadását a kívül rekedteknek.

A baj akkor is nagy lett volna, ha a szavazók közül még 491388 fő a kettős állampolgárság mellé áll. Akkor ugyan érvényes lett volna a szavazás, de mégis joggal megkérdezhettük volna, hogy hol maradt az az ötmillió, aki nem vett részt a szavazáson.

Tizenöt év eltelt. Hat évvel később kétharmados többséggel olyan kormányt választottunk, amelyik kész volt jóvá tenni december 5-e bűnét. Azóta többet beszélünk a kérdésről, s talán ébredezik valami az emberek lelkében. Mert szerencsétlen ember az, aki maga teng-leng a világban. Emberi természetünkből fakad, hogy tartozzunk valakikhez. Családhoz, nemzethez. Aki ez utóbbit nem érzi, valamiképp fogyatékos. De olyan világ szerveződik a szemünk előtt, amelyben  épp a természetből fakadó nyilvánvalóságokat kérdőjelezik meg.

Amilyen adottság, hogy férfinak vagy nőnek születtél, olyan adottság az is, hogy milyen közösségbe születtél. Ettől a közösségtől kapod az anyanyelvedet, kultúrádat. Ez a közösség, amelyhez tartozol, amely megvéd, s amelyet neked is védened kell. Most is van kitől. 

Kilenc munkás év van mögöttünk, s nehéz megítélni, hogy megroggyant, félrevezetett és félrenevelt nemzettudatunkat sikerült-e helyreállítani. Talán még nem, de talán legalább jó vágányon haladunk. Lassan lemossuk a gyalázatot…

Surján László

A KDNP tiszteletbeli elnöke

gondola
 • Majdan Minszkben
  A demokrácia exportja. Ezt a „sok munkát” végezte az USA évtizedeken át – borzalmas következményekkel. A „sok munka” során eltettek láb alól számos vezetőt, egyet például Észak-Afrikában, s ennek nyomán megindult a migránsáradat Európa felé.
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Népszerű a Mahart nyaralóhajózási programja
  Sikerrel indult júliusban a Mahart nyaralóhajózási programja, jelentős az érdeklődés, a hajók kihasználtsága augusztusban 62 százalékos - közölte Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.
 • Mi ellen tüntet a nyugati középosztály?
  Amerikában és Nyugat-Európában is több tízezren tüntetnek. Fehérek, heteroszexuálisak, adófizetők és nagyon mérgesek.
 • Visegrádi hallgatói szövetség alakul
  Idén a magyarok szervezik az Euró­pai Hallgatói Önkormányzatok éves közgyűlését, amelynek kiemelt témája a járványhelyzet alatti rendkívüli oktatás – mondta el a Magyar Nemzetnek a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája külügyi elnökségi tagja.
MTI Hírfelhasználó