Európa ígéret, Európa maga a jövő
Európa nem pusztán örökölt kincs, hanem ígéret, Európa maga a jövő, Európát nap mint nap, téglánként építeni kell - mondta az Európai Bizottság új elnöke vasárnap Brüsszelben, a Lisszaboni Szerződés életbe lépésének tizedik évfordulója alkalmából tartott ünnepségen.
2019. december 1. 23:11

Az ezen a napon hivatalba lépő Ursula Von der Leyen az Európai Történelem Háza épületében tartott eseményen hangsúlyozta: a Lisszaboni Szerződés azt a felelősséget rója az uniós intézmények vezetőire, hogy erősebb Európai Uniót hagyjanak maguk után, mint amilyet elődeiktől örököltek.

"Kötelességünk megőrizni a kontinens békéjét, a jogokat, a szabadságot, ezt az egységes piac által teremtett kivételes gazdasági lehetőségeket jelentő kincset" - fogalmazott.

Kijelentette: Európa gyorsan változik. Az uniós vezetők felelőssége pedig az, hogy kövessék ezt a változást, és senkit se hagyjanak hátra - tette hozzá Von der Leyen.

Charles Michel, az Európai Tanács vasárnap hivatalba lépő új elnöke beszédében azt emelte ki, hogy az európaiak sokféleségéből fakadó akadályok legyőzése eredményeként az Európai Unió békében és jólétben létezhet a kontinens szívében.

Kijelentette, hogy a Lisszaboni Szerződés évfordulójának megünneplése nem pusztán visszatekintés, hanem "az új kezdet lelkes és reményteljes ünneplése".
Mint rámutatott, a szerződés eszközöket biztosított a friss kihívások kezeléséhez, köztük a klímaváltozás elleni küzdelemhez, és hozzájárult a demokrácia, az átláthatóság megerősödéséhez, elősegítette az európai kül- és biztonságpolitika összehangolását.

Az uniós intézményeknek fáradhatatlanul együtt kell működniük az európai projekt érdekében - tette hozzá az Európai Tanács új elnöke.

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank november elején hivatalba lépett új elnöke arról beszélt, hogy tisztségéből adódóan az Európát sújtó és az előtte álló kihívásokra összpontosítja figyelmét, amelyek között a klímaváltozást, a pénzügyi válságokat és a technológiák rohamos fejlődését említette.

Reményét fejezte ki, hogy az elmúlt évek problémáinak megoldásából és hibáiból tanulva kollégáival közösen megoldást találnak a jelentkező kihívásokra a "megújulás és a remény időszakában".

Kiemelte továbbá, hogy az Európai Uniónak tőkét kell kovácsolnia erejéből, globális gazdasági vezetői pozíciójából.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke beszédében arra szólította fel az uniós intézmények vezetőit: teljesítsék az elmúlt hónapokban tett ígéreteiket.

"Ideje cselekednünk. Az Európai Parlament készen áll arra, hogy együtt dolgozzon az uniós társintézményekkel az európai építkezés folytatása érdekében" - fogalmazott.

A Lisszaboni Szerződés - amelyet 2007. december 13-án írta alá, és 2009. december 1-jén lépett hatályba - az Európai Unió (EU) működésének hatékonyabbá tételét célozta az alapszerződések korábbi változatainak módosításával. A szerződés kinyilvánított célja volt, hogy lezárják az amszterdami szerződéssel és a nizzai szerződéssel megkezdett folyamatot, amely arra irányult, hogy megerősítse az unió hatékonyságát és demokratikus legitimitását, valamint javítsa egységes fellépését.

Várhelyi Olivér: Megtiszteltetés a bővítési biztosi pozíció

Ma megkezdte munkáját az Európai Bizottság: Ursula von der Leyen a tízéves Lisszaboni Szerződés évfordulóján, ünnepélyes keretek között vette át a testület irányítását Brüsszelben. A magyar bizottsági tag, Várhelyi Olivér közben egy videófelvételen mutatkozott be az uniós polgároknak. Ebben arról beszél: megtiszteltetés, hogy a következő években az EU-t képviselheti a szomszédos országokban.

A Lisszaboni Szerződés aláírásának tizedik évfordulóján mutatkozott be Brüsszelben az unió új vezetése. A ma délutáni ünnepségen Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és David Sassoli, az Európai Parlament első embere átadták a szerződés egy példányát Ursula von der Leyennek. Az Európai Bizottság elnöke hivatalosan ma kezdte meg a munkáját, és már holnap külföldi útra indul: Madridban, az ENSZ klímacsúcsán fogja képviselni az Európai Uniót. A brüsszeli Európai Történelem Házában Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke is csatlakozott a vezetőkhöz.

A Lisszaboni Szerződés ambiciózus célokat fogalmazott meg az unió számára, és ma is ezen az úton megyünk tovább – mondta Charles Michel a ceremónián. Ursula von der Leyen pedig – utalva az esemény helyszínére – kijelentette: kincsként kell őrizni Európát. – Egy békében élő, jogokkal felruházott kontinens a miénk – hangsúlyozta. David Sassoli, az EP elnöke Von der Leyent arról biztosította, hogy az uniós parlament kész együtt dolgozni a frissen munkába állt biztosi testülettel.

Az Európai Bizottság honlapjára időközben felkerültek a biztosok bemutatkozó videói. Várhelyi Olivér, az EU bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztosa azzal kezdi a monológját: egész pályafutása során Európa építéséért dolgozott, ezért is megtiszteltetés számára, hogy a következő öt évben az uniót képviselheti a szomszédos országokban. – El szeretném érni, hogy a szomszédos régiók polgárai közelebb kerüljenek a gazdasági és társadalmi jólét európai uniós szintjéhez – fogalmaz a felvételen Várhelyi, aki szerint mindez óriási kihívást jelent, hiszen rendkívül változatos kapcsolatrendszerről van szó. – Ukrajnától Szerbián át Albániáig, valamit Törökországtól Egyiptomon és Líbián át Marokkóig terjed az országcsoport – sorolja az Európai Bizottság magyar tagja.

MTI - magyarnemzet.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Felkapcsolták a Szent Péter téri karácsonyfa fényeit
  A fénygyújtás pillanatára elállt az eső, és a tér megtelt elsősorban római családokkal és külföldiekkel.
 • Hazánk kormánya elhivatott a családtámogatás ügyében
  Magyarország kormánya elhivatott a családok támogatása ügyében, minden intézkedést úgy hoznak meg, hogy szem előtt tartják a családok érdekeit; legyen szó kisebb vagy nagyobb családokról, vagy olyanokról, akik gyermekeiket egyedül nevelik - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára szombaton Budapesten.
 • Katolikus ifjúsági házat avattak Székelyföldön
  Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az avatóünnepségen elmondta: a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye ifjúsági rendezvényeinek központjává váló létesítmény megszentelt helyen, a fogyatékkal élőket táboroztató Szent Gellért Alapítvány Rehabilitációs és Rekreációs Háza szomszédságában épült.
MTI Hírfelhasználó