Légből kapottak Karácsony feltételei
Szakmai alap nélkülinek, légből kapottnak tartja a Fidesz egészségügyi szakpolitikusa, hogy Karácsony Gergely főpolgármester a fővárosi egészségügyi ellátáshoz kért pluszforrást a 2023-as atlétikai vb támogatásáért cserében. Az atlétikai vb, ami a harmadik legnézettebb sportesemény a világon, jó üzlet lehet mind az országnak, mind Budapestnek, annyira, hogy azonnal lenne európai jelentkező egy esetleges magyar visszalépés esetén.
2019. november 27. 12:24

Játék a számokkal, nincs valós szakmai indoka a Karácsony Gergely főpolgármester által az atlétikai vb támogatása fejében, a kerületi alap- és járóbeteg-ellátáshoz kért plusz ötvenmil­liárd forintnak – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Pesti Imre, a Fidesz egészségügyi szakpolitikusa.

A kormánypárti országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy a kormány az Egészséges Budapest programban tíz év alatt nem ötvenmilliárdot, hanem hétszázmilliárd forintot költ a fővárosi centrumkórházak kialakítására és a járóbeteg-ellátás fejlesztésére.

 

A főpolgármester nyilatkozataiban a felkészületlenség és a rögtönzés tükröződik Fotó: Havran Zoltán

– A rendelők fenntartása az önkormányzatok feladata, de ezeket az intézményeket szó szerint egy-két kivételtől eltekintve az elmúlt években felújították és korszerű műszerekkel, több esetben CT- és MR-berendezésekkel látták el. Ami a CT-ket illeti, a szakember szerint Budapesten nagyszámú készülék van mind a köz-, mind a magánszféra által fenntartott intézményekben.

– Jelenleg a magánrendelőkben CT-k állnak kihasználatlanul, mivel nincs elég betegük – tette hozzá. Pesti Imre azt is hangsúlyozta, hogy lehet költeni a fővárosi egészségügyre, de az alap- és járóbeteg-ellátást fenntartó kerületeket több milliárd forintos költségvetési plusszal adták át az önkormányzati választások után, az egészségügyi fejlesztésekre komoly helyi források is rendelkezésre állnak.

– A kormány üdvözli, hogy Csepel után Ferencváros képviselő-testülete is támogatja az atlétikai világbajnokság 2023-as budapesti megrendezését – ezt már a Miniszterelnökséget vezető miniszter mondta tegnap. Gulyás Gergely szerint a két grémium egyirányú állásfoglalásával a kérdés eldőlt: az atlétikai világbajnokság Budapesten megrendezhető.

– A kormány javaslatoknak tekinti azokat a feltételeket, amelyeket a ferencvárosi képviselő-testület megfogalmazott – közölte Gulyás Gergely. Ugyanakkor hozzátette: természetesen várják a Fővárosi Közgyűlés állásfoglalását is, és áttekintik majd, milyen javaslatokkal él a fővárosi testület.

A Fővárosi Közgyűlés meghívójában tegnap még nem szerepelt az atlétikai vb-vel kapcsolatos előterjesztés szövege, azt a megjegyzés szerint csak később kapják kézhez a képviselők.

Mint azt a Magyar Nemzet megírta: Karácsony Gergely főpolgármester hétfőn többek között a kerületek alap- és járóbeteg-ellátásának ötvenmil­liárd forintos plusztámogatásától tette függővé, hogy a főváros új vezetősége igent mondjon a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezésére.

Karácsony azt hangoztatta, hogy egyebek mellett CT- és MR-gépeket szeretnének venni, ám újságírói kérdésre nem tudott pontos választ adni arra, hogy hány berendezés beszerzését tartja szükségesnek.

A főpolgármester a jelek szerint hadilábon áll a számokkal, mert tegnap a Budapesti Idősügyi Tanács létrehozásával kapcsolatos sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy „Németországban az egy főre jutó CT-berendezések száma 35-ször annyi, mint Magyarországon”.

Karácsony nagyságrendet tévedett, nem jól értelmezte az adatokat, ugyanis az egymillió lakosra eső CT-berendezések száma a 2016-os Eurostat-adatok szerint 35 darab volt Németországban és kilenc Magyarországon. Budapest esetében a jelenlegi, közellátást nyújtó 33 darabos gépparkkal számolva idén már 19 darab gép jut egymillió lakosra.

A fenntartható fejlődés bizottságában Karácsony szintén a felkészületlenségéről tett tanúbizonyságot. A főpolgármester kérdéseket kapott arról, hogy mi is az a klímavészhelyzet, de konkrét intézkedési tervről nem tudott beszámolni. – Így kénytelenek vagyunk azt gondolni, hogy ez egy politikai PR-fogás, egy kamu, amit bedobtak a Fővárosi Közgyűlésben – fogalmazott Böröcz László, a Fidesz frakcióvezető-helyettese.

A kormánypárti képviselő hozzátette, a bizottsági ülésen arra sem kaptak konkrét választ, hogy mikor és a város mely területei­ről akarják kitiltani a dízel-, illetve a benzines autókat, és erről hogyan értesítik a fővárosiakat.

Megéri megrendezni

Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke hétfőn levélben arra kérte a világbajnokság rendezéséről szóló nemzetközi szerződést aláíró magyar feleket, hogy november végéig jelezzék egyértelműen, Budapest városvezetése támogatja-e a vb lebonyolítását. Elutasító válasz esetén a nemzetközi szövetségnek haladéktalanul új házigazdát kell találnia – közölte Coe. Az egykori klasszis középtávfutónak aligha kell attól tartania, hogy a 2023-as rendezésre nem lenne „beugró”. Az idei vb-nek a katari főváros, Doha adott otthont, két év múlva az Egyesült Államok, Eugene következik, így a 2023-as világbajnokság Európának „járna”. Róma, Athén, Párizs (Saint-Denis), Berlin, Moszkva és London már rendezett vb-t, az atlétikai versenyek lebonyolítása alkalmas stadionjaik készen állnak. Barcelona még csak Eb-t rendezett, de már régóta szeretne vb-t is. A 2017-es londoni világbajnokság mutatói szerint ez jó üzlet: egy nemzetközi felmérés alapján a vb átszámítva hatvanmilliárd forintot generált. Még ennél is impozánsabb szám, hogy a városnak ötvenhárommilliárd forintnak megfelelő összeget kellett volna reklámra költenie, hogy hasonló mértékű publicitást kapjon. Az atlétikai világbajnokság az olimpia és a labdarúgó-vb után a harmadik legnagyobb sportesemény, friss adatok szerint az idei vb-t a televízión keresztül több mint egymilliárd érdeklődő követte.

magyarnemzet.hu
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Balassi, a kortárs
  Itt Esztergomban igyekszünk a méltó módon minden évben többször is megemlékezni róla, különféle rendezvények, pályázatok, múzeumi foglalkozások, vagy tudományos előadások keretén belül. Balassa emlékét kiemelten fontosnak tartjuk közvetíteni.
 • Trianon 100 - Vérző Magyarország 7. rész
  Sorozatunk hetedik részében három tájegységre is elbarangolunk. Havas Rezső A magyar tenger című írásában Fiume, mint a magyar koronához csatolt test sok évszázados sorsát eleveníti fel. Schöpflin Aladár pozsonyi diákéveire emlékezik, Vészi József, az egykori aradi gimnazista a legszomorúbb történetű magyar városban átélt megrendítő élményét meséli el.
 • A magyarellenesség rétegei
  Az erdélyi magyar ember Trianon óta kénytelen más kódrendszer alapján megélni a mindennapokat.
MTI Hírfelhasználó