Légből kapottak Karácsony feltételei
Szakmai alap nélkülinek, légből kapottnak tartja a Fidesz egészségügyi szakpolitikusa, hogy Karácsony Gergely főpolgármester a fővárosi egészségügyi ellátáshoz kért pluszforrást a 2023-as atlétikai vb támogatásáért cserében. Az atlétikai vb, ami a harmadik legnézettebb sportesemény a világon, jó üzlet lehet mind az országnak, mind Budapestnek, annyira, hogy azonnal lenne európai jelentkező egy esetleges magyar visszalépés esetén.
2019. november 27. 12:24

Játék a számokkal, nincs valós szakmai indoka a Karácsony Gergely főpolgármester által az atlétikai vb támogatása fejében, a kerületi alap- és járóbeteg-ellátáshoz kért plusz ötvenmil­liárd forintnak – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Pesti Imre, a Fidesz egészségügyi szakpolitikusa.

A kormánypárti országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy a kormány az Egészséges Budapest programban tíz év alatt nem ötvenmilliárdot, hanem hétszázmilliárd forintot költ a fővárosi centrumkórházak kialakítására és a járóbeteg-ellátás fejlesztésére.

 

A főpolgármester nyilatkozataiban a felkészületlenség és a rögtönzés tükröződik Fotó: Havran Zoltán

– A rendelők fenntartása az önkormányzatok feladata, de ezeket az intézményeket szó szerint egy-két kivételtől eltekintve az elmúlt években felújították és korszerű műszerekkel, több esetben CT- és MR-berendezésekkel látták el. Ami a CT-ket illeti, a szakember szerint Budapesten nagyszámú készülék van mind a köz-, mind a magánszféra által fenntartott intézményekben.

– Jelenleg a magánrendelőkben CT-k állnak kihasználatlanul, mivel nincs elég betegük – tette hozzá. Pesti Imre azt is hangsúlyozta, hogy lehet költeni a fővárosi egészségügyre, de az alap- és járóbeteg-ellátást fenntartó kerületeket több milliárd forintos költségvetési plusszal adták át az önkormányzati választások után, az egészségügyi fejlesztésekre komoly helyi források is rendelkezésre állnak.

– A kormány üdvözli, hogy Csepel után Ferencváros képviselő-testülete is támogatja az atlétikai világbajnokság 2023-as budapesti megrendezését – ezt már a Miniszterelnökséget vezető miniszter mondta tegnap. Gulyás Gergely szerint a két grémium egyirányú állásfoglalásával a kérdés eldőlt: az atlétikai világbajnokság Budapesten megrendezhető.

– A kormány javaslatoknak tekinti azokat a feltételeket, amelyeket a ferencvárosi képviselő-testület megfogalmazott – közölte Gulyás Gergely. Ugyanakkor hozzátette: természetesen várják a Fővárosi Közgyűlés állásfoglalását is, és áttekintik majd, milyen javaslatokkal él a fővárosi testület.

A Fővárosi Közgyűlés meghívójában tegnap még nem szerepelt az atlétikai vb-vel kapcsolatos előterjesztés szövege, azt a megjegyzés szerint csak később kapják kézhez a képviselők.

Mint azt a Magyar Nemzet megírta: Karácsony Gergely főpolgármester hétfőn többek között a kerületek alap- és járóbeteg-ellátásának ötvenmil­liárd forintos plusztámogatásától tette függővé, hogy a főváros új vezetősége igent mondjon a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezésére.

Karácsony azt hangoztatta, hogy egyebek mellett CT- és MR-gépeket szeretnének venni, ám újságírói kérdésre nem tudott pontos választ adni arra, hogy hány berendezés beszerzését tartja szükségesnek.

A főpolgármester a jelek szerint hadilábon áll a számokkal, mert tegnap a Budapesti Idősügyi Tanács létrehozásával kapcsolatos sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy „Németországban az egy főre jutó CT-berendezések száma 35-ször annyi, mint Magyarországon”.

Karácsony nagyságrendet tévedett, nem jól értelmezte az adatokat, ugyanis az egymillió lakosra eső CT-berendezések száma a 2016-os Eurostat-adatok szerint 35 darab volt Németországban és kilenc Magyarországon. Budapest esetében a jelenlegi, közellátást nyújtó 33 darabos gépparkkal számolva idén már 19 darab gép jut egymillió lakosra.

A fenntartható fejlődés bizottságában Karácsony szintén a felkészületlenségéről tett tanúbizonyságot. A főpolgármester kérdéseket kapott arról, hogy mi is az a klímavészhelyzet, de konkrét intézkedési tervről nem tudott beszámolni. – Így kénytelenek vagyunk azt gondolni, hogy ez egy politikai PR-fogás, egy kamu, amit bedobtak a Fővárosi Közgyűlésben – fogalmazott Böröcz László, a Fidesz frakcióvezető-helyettese.

A kormánypárti képviselő hozzátette, a bizottsági ülésen arra sem kaptak konkrét választ, hogy mikor és a város mely területei­ről akarják kitiltani a dízel-, illetve a benzines autókat, és erről hogyan értesítik a fővárosiakat.

Megéri megrendezni

Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke hétfőn levélben arra kérte a világbajnokság rendezéséről szóló nemzetközi szerződést aláíró magyar feleket, hogy november végéig jelezzék egyértelműen, Budapest városvezetése támogatja-e a vb lebonyolítását. Elutasító válasz esetén a nemzetközi szövetségnek haladéktalanul új házigazdát kell találnia – közölte Coe. Az egykori klasszis középtávfutónak aligha kell attól tartania, hogy a 2023-as rendezésre nem lenne „beugró”. Az idei vb-nek a katari főváros, Doha adott otthont, két év múlva az Egyesült Államok, Eugene következik, így a 2023-as világbajnokság Európának „járna”. Róma, Athén, Párizs (Saint-Denis), Berlin, Moszkva és London már rendezett vb-t, az atlétikai versenyek lebonyolítása alkalmas stadionjaik készen állnak. Barcelona még csak Eb-t rendezett, de már régóta szeretne vb-t is. A 2017-es londoni világbajnokság mutatói szerint ez jó üzlet: egy nemzetközi felmérés alapján a vb átszámítva hatvanmilliárd forintot generált. Még ennél is impozánsabb szám, hogy a városnak ötvenhárommilliárd forintnak megfelelő összeget kellett volna reklámra költenie, hogy hasonló mértékű publicitást kapjon. Az atlétikai világbajnokság az olimpia és a labdarúgó-vb után a harmadik legnagyobb sportesemény, friss adatok szerint az idei vb-t a televízión keresztül több mint egymilliárd érdeklődő követte.

magyarnemzet.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Az európai szellemiség már rég megrogyott a harctéren
  Stoltenberg Washingtonból kapja a brosúrákat, azokból pedig az olvasható ki, hogy az ukrán elnököt nem szabad bántani, Zelenszkij a „mi emberünk”. Legalábbis egyelőre. De ki tudja, mit hoz a holnap? Zelenszkij ugyanis csereszabatos figura – fogalmaz Galló Béla.
 • A kormány 11 pontos akcióterve
  A kormány 11 pontos akciótervének intézkedései és az új hitelprogramok (gyármentő garancia- és hitelprogram) biztosíthatják a recesszió elkerülését Magyarországon a teljes foglalkoztatottság megőrzése és a családok megvédése mellett; hosszú távon azonban új gazdaságstratégiai modellre is szükség van - hangsúlyozta a gazdaságfejlesztési miniszter szerdán.
 • Moszkva komoly ajánlat esetén kész a tárgyalásra
  "Ha most komoly javaslat érkezik arra vonatkozóan, hogy hogyan lehetne megállítani ezt a konfliktust úgy, hogy közben teljesüljenek a mi teljesen jogos követeléseink, természetesen készek leszünk tárgyalni" - mondta Lavrov a Jevgenyij Primakov néhai miniszterelnök és külügyminiszter emlékének szentelt fórumon.
MTI Hírfelhasználó