II. Hangzatos találkozás!
Fidesz: a gazdasági növekedés folyamatos és dinamikus Jobbik: Mennyire hiteles a kormány politikája? LMP: Aktuális ügyekről
2019. november 23. 14:33

Klasszikus műfaj a napirend előtti felszólalás, sportnyelven szólva bemelegítés az érdemi munkára. A Házszabály szerint csak országos ügyekben szabadna, illene napirend előtt szólni, de ki mondja meg, mi számít annak, s mi nem, - elvégre mérlegelni csak az elhangzása után lehet. A mondandók azonban előre elhatározottak, pártállástól függően szidalmazók, elmarasztalók, avagy elégedettséget, büszkeséget kifejezők.

Nem volt meglepetés, hogy e hét második napján is a napirend előtti szónoklók ugyanazt egészen másként látták, másként értékelték. A szolidabb ”zajokat” is jelezve, - íme!

 

A gazdasági növekedés folyamatos és dinamikus

HALÁSZ JÁNOS, (Fidesz):- Tisztelt Ház! A Központi Statisztikai Hivatal múlt hét csütörtökön közölte, hogy július és szeptember között 5 százalékkal nőtt a bruttó megtermelt hazai össztermék az előző év azonos időszakához képest. Ez már önmagában is egy jó hír, főleg hogy a negyedéves GDP-adatok történetében csupán hatszor volt magasabb ennél az emelkedés. Derűlátásunkat növelheti, hogy az eddig közzétett adatok alapján Magyarország érte el a legnagyobb gazdasági növekedést Európában ebben az időszakban, és az előző negyedévekhez hasonlóan a teljes összesítésben is a legjobbak közé kerülhetünk. További optimizmusra adhat okot, hogy a jelenlegi növekedés nem privatizációra vagy hitelekre, hanem a gazdaság egészséges szerkezetére támaszkodik!

- Leginkább azért lehetünk büszkék a gazdasági eredményeinkre, mert nem volt ez mindig így. Ne feledjük, hogy honnan indultunk: 2010-ben a balliberális kormányok nyolcéves ámokfutásának végére csőd szélére jutott az ország. (Moraj a DK soraiban.) Akkor bizony elszomorító volt a helyzet, és kevesen remélhették, hogy 2019-ben a magyar az egyik legjobban teljesítő gazdaság lesz Európában. A növekedés részben a gazdaságot befolyásoló kormányzati intézkedéseknek, az otthonteremtési támogatásnak, a versenyképességi programnak és az állami beruházásoknak köszönhető. Hozzájárult a bővüléshez a bérfelzárkóztatás és a munkaerőpiac alakulása is. Magyarországon már 4,5 milliónál is többen dolgoznak, a reálbérek idei növekedése pedig meghaladta a 7 százalékot augusztus végéig. Erősítik a növekedést az új exportkapacitások is, hiszen a szűkülő nemzetközi kereslet ellenére is 72 milliárd eurót ért el a magyar kivitel 2019 első nyolc hónapjában, ez 4 százalékkal meghaladja a tavalyi teljesítményt. Az uniósforrás-felhasználás is megjelent a növekedési adatokban, hiszen Magyarország a támogatásokat hatékonyan, túlnyomórészt a gazdaság fejlesztésére fordítja.

- Tisztelt Ház! A kedvező gazdasági folyamatok kitarthatnak ezután is. Belföldön folytatódik a lakossági fogyasztás és a beruházások bővülése, a világgazdaság pedig a visszaesés ellenére elkerülheti a recessziót, így az éves magyar GDP-növekedés elérheti a 4,8 százalékot. Folytatódik a fegyelmezett költségvetési és államháztartási politika, tovább csökken az államadósság, és tartható marad a hiánycél. Az elmúlt években elvégzett munkának köszönhetően tehát Magyarország mára azzal az elvitathatatlan eredménnyel büszkélkedhet, hogy a gazdasági növekedése évek óta folyamatos és dinamikus. Az elvégzett munkának köszönhetően 2010-hez képest így már közel 30 százalékkal növekedett a magyar gazdaság, és mindemellett az adócsökkentések és adókedvezmények több száz milliárd forintot hagytak a gyermekes családoknál, a lakosságnál, a vállalkozásoknál. A versenyképességünk növekedését szolgálta az adórendszer elmúlt években történt átalakítása is. Egy olyan adórendszert alakítottunk ki, amely a családoknak a munkavállalást, a családokat és a leghátrányosabb munkaerőpiaci helyzetben lévőket támogatja.

- Sajnos azonban van mitől tartanunk! Nagyon erős figyelmeztető jel, hogy az ellenzéket ma is ugyanazok a Gyurcsányék vezetik, akik egyszer már tönkretették a magyar gazdaságot, és ha tehetnék, újra tönkretennék! (Közbeszólások a Jobbik soraiból: Jaj, ne!) A balliberálisok a gazdaságpolitikában sem képviselték soha a nemzeti érdekeket, és kezdettől támadják a nemzeti kormány gazdaságpolitikáját. Ott gáncsoskodnak, ahol csak tudnak.(Zaj. - Az elnök csenget.) A kormánypártok azonban készek támogatni a parlament előtt lévő további gazdaságösztönző intézkedéseket, és továbbra is azt képviseljük, hogy a gazdasági eredményeket a gyermekes családokra, a fiatalokra, a nyugdíjasokra, a magyar falvak és városok fejlesztésére kell fordítani. Azt kérjük a kormánytól, hogy eszerint folytassa a munkáját! (Taps a kormánypárti padsorokból.)

***

BODÓ SÁNDOR, (pénzügyminisztériumi államtitkár): - Képviselőtársaim! Valóban, a kormányzati intézkedések eredményeként a magyar gazdaság 2013-ban bekövetkezett fordulata óta dinamikus növekedési pályán van, ami mögött látnunk kell, hogy a korábbiakhoz képest sokkal egészségesebb és kiegyensúlyozottabb szerkezet található. Ezt támasztják alá időről időre a bruttó hazai termék mértékére és összetételére vonatkozó statisztikai adatok is, hiszen ellentétben a szocialista kormányzás országot eladósító politikájával, a bővülés napjainkban több lábon áll. (Folyamatos zaj. - Az elnök csenget.) Tehát bátran kijelenthetjük, hogy Magyarország jó úton jár, hiszen napjainkra a gazdasági növekedés hosszú távon is fenntarthatóvá vált!

- Az időben kicsit visszatekintve elmondható, hogy a 2017-es 4,3 százalékos bővülést követően tavaly jelentősen felgyorsult a növekedés. Az uniós és a világgazdasági környezetben tapasztalt folyamatok ellenére 2018 kiemelkedően jó éve a magyar gazdaságnak! Ez pedig főként annak köszönhető, hogy felpörögtek a belső növekedési motorok, ami legfőképp a 2016 novemberében a kormány kezdeményezésére megkötött bér- és adómegállapodás eredménye. Így tehát 2018-ban 5,1 százalékkal nőtt a hazai bruttó termék. Az idei év I-III. negyedévének ugyancsak kedvező adata pedig arra utal, hogy ez a folyamat 2019-ben is folytatódik. Ezt jelzi, hogy míg az első negyedévben 5,3 százalékkal, a második negyedévben 4,9 százalékkal, addig a harmadik negyedévben ismét 5 százalékkal bővült a hazai termék. Ezzel a rendelkezésre álló adatok szerint ismét első helyre került Magyarország az uniós tagállamok rangsorában, azoknak több mint 3,5-szeresét teljesítve.  

- Képviselőtársaim! A továbbra is kiugró ütemű növekedés mögött a következő tényezők állnak. Különféle kormányzati intézkedések, amelyek közül külön is kiemelném az adó- és bérmegállapodásokat, a „Program a versenyképesebb Magyarországért” kezdeményezést, az otthonteremtési támogatásokat, az állami beruházásokat. Kedvező a foglalkoztatás és a bérfelzárkóztatás által támogatott lakossági fogyasztás, az újonnan kiépült exportkapacitások szintén segítenek és az uniós források hatékony felhasználása is. 2019 első féléve során 19,3 százalékos bővülés eredményeként összesen 4088 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg Magyarországon, és ez nyilvánvalóan egy nagyon komoly, nagyon stabil gazdasági alap. Az elmúlt időszak gazdasági teljesítménye alapján előretekintve is láthatjuk, hogy a növekedés folytatódása megalapozott, és három fő pillért mindenképpen megjegyezni kívánok. A meglévő munkaerő-tartalékok kiaknázása alapján szintén támogatható a foglalkoztatás további bővülése. Korlátozottan áll ugyan már rendelkezésre a humán tőke, de azért mindenképpen fontos ezeknek a felkutatása. Fontos a termelőkapacitásokat bővítő beruházások megvalósítása és a hatékonyságot javító technológiai fejlesztések is. Ez utóbbiak elősegítik a kohéziós alapokból finanszírozott, valamint az egyedi kormánydöntéssel megítélt támogatások révén megvalósuló projektek előrehaladását, és az Unió legalacsonyabb, 9 százalékos társaságiadó-kulcsa is segítség.

- Képviselőtársaim! Összességében tehát megállapíthatjuk, hogy a már megjelent kimagasló növekedési adatok alapján az idei bővülés elérheti a 4,8 százalékot. Ennek fenntartása érdekében a kormány kiemelt figyelmet fordít az Európában és a világgazdaságban zajló folyamatokra, és hazai szinten nyilvánvalóan a gazdasági folyamatok nyomon követése is alapvető feladatunk. Ezekre adnak érdemi választ a gazdaságvédelmi akcióterv minap bejelentett adó- és adminisztrációcsökkentő intézkedései, a versenyképességet erősítő foglalkoztatáspolitikai intézkedések és a jövő tavasszal várható újabb gazdaságvédelmi akcióterv! (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Mennyire hiteles a kormány politikája?

BANA TIBOR, (Jobbik): - Tisztelt Ház! Az Orbán-kormány a 2010-es országgyűlési választásokat követően meghirdette a keleti nyitás politikáját. Ezzel önmagában nem is lett volna probléma, azzal viszont már annál inkább, hogy mára ebből a nyugati zárás politikája lett. A Jobbik nagyon határozottan kritizálja a magyar kormány és Orbán Viktor külpolitikáját. (Rétvári Bence: Szürke farkasok!) Összességében azt láthatjuk…( Rétvári Bence: EU-zászló égetésével nyitottatok a Nyugat felé!)… hogy Magyarországra az elmúlt évek során szinte csak és kizárólag keleti despoták érkeztek…(Folyamatos zaj, az elnök csenget, újra csenget)Putyin elnök, Erdoğan török elnök szinte már hazajárnak Orbán Viktorhoz Magyarországra. Ők azok, akiket nagy szeretettel fogad a magyar miniszterelnök, ezzel szemben pedig azt láthatjuk, hogy a nyugati világtól, az Európai Uniótól elszigeteli hazánkat Orbán Viktor és a magyar kormány. (Brenner Koloman: Felfüggesztett hely a Néppártban!)

- De nézzünk néhány konkrét példát! Az egyik ilyen a KGB bank, a Nemzetközi Beruházási Bank vagy IIB, amely egy egyértelműen orosz hátterű bank, és nem véletlenül nevezik ezt sokan orosz kémbanknak. Magam is tartottam erről az ügyről több alkalommal sajtótájékoztatót, és elmondtam azt, hogy rendkívül visszás az a helyzet, hogy egy ilyen kétes hátterű és kétes személyeket tartalmazó intézet különböző előjogokat kap Magyarországon, és ez egyáltalán nem szolgálja azt, hogy hazánk megítélése az Európai Unióban és Nyugaton a jelenleginél jobb legyen. Elképesztőnek tartom ezt a lépést! (Rétvári Bence: Bezzeg az EU-zászló égetése azt szolgálja, javít a megítélésünkön!) A Jobbik tiltakozik az ellen is, ami a Türk Tanács vonatkozásában tapasztalható. Éppen e héten lesz majd erről az általános vita itt a parlamentben is pénteken, és itt is azt láthatjuk, hogy különböző mentességeket kap maga az intézmény és azok, akik ott dolgoznak.(Rétvári Bence: Gyurcsány írta ezt a szöveget?)

-  Félreértés ne essék: természetesen nem arról beszélek, hogy ne lehetne keleten kapcsolatokat építeni! A Jobbik is támogatja azt, hogy adott esetben még erősítsük is a gazdasági kapcsolatainkat olyan nagyhatalmakkal, mint Oroszország, Törökország vagy más keleti államok. Nem erről van tehát szó, hanem arról, hogy ezzel együtt viszont nem kellene elszigetelni Magyarországot a Nyugattól és nem kellene elfordulni az Európai Uniótól! Hiszen azt láthatjuk, hogy Orbán most már csak és kizárólag a keleti despoták kegyeit keresi, őket egyfajta példaképnek tekinti! Ennek következtében sajnos azzal szembesülhetünk, hogy bizony a jogállamisági mechanizmus bevezetése esetén Magyarország komoly kohéziós pénzektől eshet el a következő hétéves költségvetési időszakban! (Rétvári Bence: SZDSZ-es felszólalást hallunk! Magyar Bálint megtapsolna!)

-  Persze láthatjuk, hogy az elmúlt évek során a magyar miniszterelnök és az önök kormánya mindent megtett azért, hogy leépítsék a demokráciát, csorbítsák a fékek és ellensúlyok rendszerét. (Rétvári Bence: Keményebben, Tibor, keményebben!) Mindent megtettek, megtesznek azért, hogya sajtószabadság, a szólásszabadság ellen fellépjenek, a képviselői jogokat megnyirbálják, és számtalan elképesztő törvényt lehetne még idehozni, amelyeket elfogadtak az elmúlt évek során vagy éppen elfogadás előtt állnak.Én arra kérem önöket, hogy forduljanak vissza ezen az úton, mert ez nem szolgálja Magyarország és a magyarok érdekeit, hiszen a rendszerváltozás időszakában a magyar nemzet egyértelműen megfogalmazta azt, hogy a Nyugat felé kell orientálódnunk. Az volt a cél, hogy az euroatlanti integráció részévé váljon Magyarország, az Európai Unió tagjai legyünk, a NATO katonai szövetségi rendszerének tagjai legyünk.

- Jómagam pedig néhány évvel a rendszerváltozás előtt, 1985-ben születtem, így ahhoz a nemzedékhez tartozom jobboldali konzervatív politikusként…(Derültség a kormánypárti padsorokban.)…amelynek tagjai számára a demokrácia és a szabadság mindig is alapvető értékek voltak, és az euroatlanti integráció, a nyugati értékközösséghez tartozás fontossága mindig is a szemünk előtt lebegett. Ilyen hozzáállás kellene hogy jellemző legyen a magyar kormányra is, a bekiabálások helyett, melyek itt elhangzanak, sokkal inkább arra kellene összpontosítaniuk, hogy ebbe az irányba vigyék el Magyarországot, hiszen ez szolgálná a gazdaság felemelését és a magyarok érdekét! (Rétvári Bence: Nem visszük sehova Magyarországot, itt van! - Brenner Koloman: Zárjátok be tíz évre!)

- Képviselőtársaim! A Jobbik azért fog küzdeni, hogy Magyarország egy szabad, boldog és demokratikus ország legyen, amely megkérdőjelezhetetlenül a Nyugathoz tartozik, és jövőjét az Európai Unióban és a NATO-ban képzeli el! Csak bízni tudok benne, hogy a magyar kormány politikája is változni fog e tekintetben…(Rétvári Bence: Hogy a Jobbik változott, az kétségtelen!)…és feladják a keletre fordulás politikáját, a nyugati zárás politikáját és végre elkezdenek kapcsolatokat építeni az Európai Unió, a nyugati világ értékközössége irányába is! (Taps az ellenzék soraiban.)

***

ORBÁN BALÁZS, (Miniszterelnökség államtitkára): - Képviselő Úr! Egészen abszurd volta felszólalása,egészen abszurd állításokat fogalmazott meg. Önök voltak azok, ezt se felejtsük el, akik európai uniós zászlót égettek. (Közbeszólások a Jobbik padsoraiból, többek között: A ti szövetségesetek… - Trianoni megemlékezés… - Szégyelljétek magatokat! - Brenner Koloman az elnöki pulpitus felé mutatva: Ki vetette le innen az EU-s zászlót? A Fidesz! - Arató Gergely: Nem a Szovjetunió az Európai Unió! - Az elnök csenget, újra csenget.) Számomra már az is felháborító, hogy bármelyik ország zászlaját valaki ilyen módon megbecsteleníti, de hogy annak a szövetségnek a zászlajával tegye ezt, amelyikhez a magyarok szabad akaratából csatlakoztunk, az pedig egészen vérlázító! Ezt önök, a jobbikosok megtették! (Közbeszólások a Jobbik padsoraiból. - Zaj a teremben. - Az elnök csenget, újra csenget.)

- Képviselő Hölgyek és Urak! Én tudom, hogy a történelem fáj, én tudom, hogy az igazság az fáj, de hogyha ilyen képtelenségeket hoznak fel, akkor nem tudok mást tenni, csak azt, hogy tükröt tartok önök elé, és az igazsággal szembesítem önöket. Úgyhogy folytatnám! Az önök pártelnöke volt Vona Gábor, az ő nevéhez kötődik az az idézet, mely szerint: „tagok legyünk vagy szabadok, ez a kérdés, válasszatok!” - és ezt ő az Európai Unióhoz való csatlakozás, illetve az uniós tagság fenntartásával összefüggésben mondta ki. (Közbeszólások az ellenzéki pártok padsoraiból.) Önök megtapsolták, a nyilvánosság előtt megtapsolták…(Folyamatos zaj, az elnök újból csenget.) -…önök voltak az egyetlen olyan párt, amelyik az ország uniós csatlakozását támadta. Önök szerint Magyarországnak nem kellett volna az Európai Unióhoz csatlakozni! Miről beszél, képviselő úr? Miről beszél?

- És folytatom. Kémkedés, ha már szóba került nemcsak a magyar nemzetbiztonságnak és az orosz érdekeknek történő kiszolgáltatása. Hát önöknek volt egy európai parlamenti képviselője - most már nincsen, de az előző ciklusban volt -, akit konkrétan kémkedéssel vádolnak! Nem a magyar hatóságok, hanem az uniós szervek. Ő külföldi érdeket szolgált, Magyarországról, magyarként megválasztott európai parlamenti képviselőként. Tehát az önök pártja az Unió ellenzőinek pártja, a külföldi ügynökök és a külföldi kémek pártja, és ezek után kéri ön számon a magyar kormányt, hogy milyen külpolitikát kellene csinálni? Ha önök kerülnek kormányzati pozícióba, akkor úgy vezetnék ki ezt az országot abból a szövetségi rendszerből, amibe tartozik, mint a sicc! Egészen elképesztő! (Közbeszólások a Jobbik padsoraiból, többek között: Miről beszélsz? - Brenner Koloman: Ezt ti csináljátok, nem veszitek észre? Zaj a teremben. - Az elnök csenget, újra és újra csenget.)

- És a dolognak van egy másik oldala. A kormánypártok a kezdetektől fogva támogatták, és jelen pillanatban, ma is támogatják az ország európai uniós tagságát, illetőleg NATO-tagságát. De amellett, hogy ezeknek a szövetségi rendszereknek a részét képezzük és ezeknek a szövetségi rendszereknek a napi munkájában részt veszünk, ott egy feladatunk azért csak van, az pedig a magyar nemzeti érdek képviselete. (Közbeszólás a Jobbik padsoraiból: Felfüggesztve a Néppártból, igen!) Tehát olyan politikát kell folytatni ezekben a szövetségi rendszerekben is, amely a magyar nemzet javát szolgálja, és bizony néha ez konfliktussal jár, és ezeket a konfliktusokat fel kell vállalni. (Vadai Ágnes: Nem sikerült… - Brenner Koloman: KGB bankot idehozni a magyar nemzet javára! Gratulálok!) De önök nem vállalják fel ezeket a konfliktusokat, nem a magyar érdeket képviselik ezekben a szövetségekben, hanem azt az aknamunkát támogatják, amit a baloldal immáron hagyományosan, történelmi értelemben is, Magyarország ellen folytat. (Brenner Koloman: Jugoszláv békaemberek… Rákosi elvtárs örülne neked, barátom! Láncos kutya… - Az elnök csenget.)

- Képviselő Úr!  Nézzék meg a legutolsó, Várhelyi Olivér biztosjelöltnek a meghallgatásával kapcsolatos anomáliát! Várhelyi Olivér egy olyan jelölt, akinek a szakmai felkészültségével, integritásával kapcsolatban semmilyen kétség nem vethető fel.(Közbeszólások az ellenzéki pártok padsoraiból, többek között Vadai Ágnes: Azért ne mondd… - Brenner Koloman: Joystick… - Az elnök csenget.) Ezúton is szeretnék gratulálni, hogy az aknamunka ellenére sikeresen átment a jelölési folyamaton. De mit tettek mindeközben önök? Semmit. Annyit csináltak, hogy Brüsszelben aláásták és elárulták a magyar érdeket, ugyanúgy, ahogy ezt korábban tették, és ahogy évek óta teszik! (Brenner Koloman: Lejárt az idő, elnök úr! Ebből nagyon sok volt, elnök úr!..Vadai Ágnes az elnök felé: Ne lehessen hazaárulózni meg hazudozni…) Úgyhogy szeretném kérni, hogy ezt a típusú tevékenységet hagyják abba, és gondolják újra a Jobbik külpolitikáját! (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

Aktuális ügyekről

UNGÁR PÉTER, (LMP): - Kezdjük a mostani napirend előtti felszólalást azzal, hogy megköszönjük a szociális dolgozóknak azt a munkát, amit végeznek a magyar intézményekben úgy, hogy elképesztően alulfizetettek, és nincs lehetőségük arra, hogy sztrájkoljanak. (Szórványos taps az ellenzéki pártok padsoraiban.) Az a helyzet, hogy az a Ionesco-dráma, amit az EMMI a szociális dolgozók szakszervezetével és az MKKSZ-szel folytat az elmúlt időszakban, új fejezethez ért. Megtörtént ugyanis, hogy az a szakszervezet, amelyiknek nem mondják meg, hogy mi az elégséges szolgáltatás, olyan helyzetbe került a kormánnyal szemben, hogy a kormánynak egyazon időben - egy kvantumfizikai csodát tulajdonképpen manifeszt módon megjelenítve - kettő álláspontja van. Simon Attila helyettes államtitkár szerint 100 százalékos feladatellátást kell tekinteni elfogadhatónak, míg ugyanezen a napon Rétvári Bence azt mondta az MKKSZ szerint, hogy jogilag nem is létezik olyan, hogy elfogadható szolgáltatás, így tulajdonképpen nincs jogi lehetősége a szociális szakszervezetnek sztrájkolni. Kérem, mondják amúgy meg itt, , hogy melyik a valódi válasz, mit kell teljesíteni ahhoz a szociális szakszervezetnek, hogy végre kapjanak egy dátumot, amikor sztrájkolni tudnak? És beszéljünk arról is, hogy miért akarnak sztrájkolni a szociális dolgozók Magyarországon?

- Hiába fogják elmondani ugyanazt az 1974-es termelési jelentést, amit már 74-szer meghallgatott mindenki ebben az országban, a helyzet ezzel szemben a következő. Az a helyzet, hogy a közalkalmazotti bértábla 76 százaléka, tehát 170-ből 130 fokozat - azért ez elég sok - a minimálbér vagy a bérminimum által lefedett bért jelenti a szociális intézményben. Tehát hiába mond egy átlagbért, hiába fogja azt mondani, hogy az mennyivel nőtt, ez az ott dolgozó emberek 76 százalékának bérminimumot vagy minimálbért jelent. Az a helyzet, hogy szükség lenne egy diplomás-bérminimumra, mert különben azok, akik igenis tanultak azért, hogy ezt a csodálatos munkát végezhessék, el fognak menni. Így is, még az EMMI szerint is 10 ezer ember hiányzik a szociális szektorból. Az EMMI szerint is legalább 15 százalékos a munkaerőhiány. Az meg egészen felháborító és elképesztő, hogy ebben a szektorban az EMMI nem engedi a kollektív szerződéseket, ez minden európai uniós alapvető munkajoggal szembemegy, és egyszerűen megérvelhetetlen, hogy miért van az, hogy más állami szektorokban engedik a kollektív szerződéseket, itt meg nem.

- Képviselőtársaim! Abból, hogy mennyit költünk a közpénzből, pontosan látszik, hogy a kormánynak mi fontos. Az európai uniós átlag az, hogy 28,2 százalékot költünk a szociális szektorban, ez az uniós átlag, ehhez képest a magyar költségvetésben ez 19,2 százalék. Igenis lenne ezt hova növelni; igenis, ha ilyen jól teljesít önök szerint a magyar gazdaság, ide kéne ezt a pénzt fektetni. Az a helyzet, hogy a mai napon lesz egy hétpárti egyeztetés az LMP kezdeményezésére arról, hogy megbeszéljük mi, törvényhozók, hogy hogyan kell a sztrájktörvényt úgy módosítani, hogy ezeknek az embereknek is joguk legyen kifejezni azt, amit ki szeretnének a bérállapotok miatt. Remélem, a Fidesz, illetve a KDNP is részt fog venni ezen, és megmutatják azt, hogy ők is nemzeti ügyként tekintenek a szociális szektorra.

-  Most nem a Hír Televízióban kell elmondani, hogy minden rendben van, hanem itt a lehetőség nemzeti konszenzust teremteni, és elmondani, hogy mi mint magyar törvényhozók mit kívánunk tenni. Itt van az MKKSZ 12 pontos követelése, hogy ők mit kérnek a kormánytól. (Felmutat egy papírlapot.) Az első és legfontosabb pontja az azonnali béremelés. A második az elvett 5 nap szabadság visszaállítása, valamint a kevesebb túlóra; a rugalmas munkaidő visszaállítása; az ebédszünet legyen újra a munkaidő része; a munkaévek és a tapasztalat elismerése, tehát legyen nagyobb szorzó a bértáblán belül. Kérik a szakszervezeti jogok visszaadását, a korkedvezményes nyugdíjat; ne vegyék el a munkát vállaló szakemberek nyugdíját; szűnjön meg a munkáltatói önkény; július 1-je legyen újra a közigazgatás napja; és kérik a nemzeti munkaügyi kerekasztal felállítását. Emellett még egy dolgot szeretnék a figyelmükbe ajánlani: az EMMI azt mondja, hogy biztosítani kell a jogot azoknak, akik részt vesznek a szociális ellátásban, hogy akkor is kapjanak ellátást, ha esetleg sztrájk lenne. Ebben van igazsága az EMMI-nek, ezért kell a szakszervezettel megállapodni. A kérdés az: mi nem biztosítja a jogát a magyar embereknek, hogy részt vegyenek rendes szociális ellátásban? Az, hogy tízezer álláshely betöltetlen, az, hogy egy gyógypedagógus 130 ezer forintot keres, és az, hogy ezeket az embereket nem hallgatták meg lassan tíz éve! (Szórványos taps az ellenzéki pártok soraiban.)

***

RÉTVÁRI BENCE, (Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára): - Képviselő Úr! A szociális szférában, szektorban dolgozók iránti megbecsülésünket többek között azzal is kifejeztük, hogy a szociális munka napját bevezettük Magyarországon, önök viszont még arra sem vették a fáradságot, hogy ezt támogatták volna itt a parlamentben! Önök hétről hétre, jönnek elő azzal az állításukkal, hogy Magyarországon a sztrájktörvény kizárja a sztrájkot, kizárja a munkabeszüntetést.Önök évek óta azt mondják a munka törvénykönyvéről, hogy kizárja a sztrájkot, miközben mi magunk is láttunk sztrájkot, eredményes sztrájkot, amely egyezséggel zárult a munkaadó és a munkavállaló között. Az Audi esetében nem is oly régen megtörtént. (Ungár Péter: Magáncég! - Vadai Ágnes: A magáncég más!)

- Képviselő Úr! 2010-ben nagyon-nagyon alacsony szintről indult a szociális szférában dolgozók átlagos bérszintje, de azóta 84 százalékos emelést sikerült több lépésben végrehajtanunk, és így az átlagbér a szociális szférában ma 115 ezer forinttal magasabb, mint jó pár esztendővel ezelőtt. Kellett ehhez 2014-ben az ágazati bérpótlék, amely 14 milliárd forintnyi többletet jelentett, kellett az ágazati bérkiegészítés a következő esztendőben, amely elsősorban azoknak a bérét igyekezett növelni, akik magasabb végzettséggel vagy nagyobb gyakorlattal, hosszabb ideje tartó gyakorlattal rendelkeznek. Jött az egységes bérkiegészítés, jöttek a minimálbér- és a szakmunkásminimálbér-emelések, amelyek szintén sok esetben még tovább tolták ezeket a béreket.  

- Képviselő Úr! Önök azt kérték, hogy ezeket a pótlékokat mi építsük be az alapbérekbe. Ez azért lett volna hátrányos a szociális szférában dolgozók számára, mert ők a bértábla alsóbb részén vannak, és a szakmunkás-minimálbér emelése érinti őket. Ez a minimálbér-emelés lényegében már felfalta volna az ő pótlékukat, így megkapják azt a minimálbér-emelést is, és rájöhet az ágazati bérpótlék és az ágazati bérkiegészítés, tehát így tudnak egy magasabb jövedelmet elérni. Az önök javaslata révén ezek egybeolvadtak volna, és sokkal többen lennének a szakmunkás-minimálbér szintjén, mint ahogy most vannak. Tehát önök ráadásul egy hátrányos javaslatot tettek ezeknek az embereknek az ügyében! Válaszként elmondhatom: nőtt a szociális szférában dolgozók száma, itt 80 ezer körüli szám volt 2010-ben, most jóval 90 ezer fölötti szám van. A jövő évi költségvetés, pontosan azért, hogy minden intézmény, ne csak az államiak, de az önkormányzatiak, az egyházi és civil fenntartású intézmények is biztosan tudjanak működni az emelkedő bérek mellett is, közel 40 milliárdos többlet biztosít.(Taps a kormánypártok soraiban.)

I. Hangzatos találkozás!

KDNP: 100 év a magyar-lengyel diplomáciában! MSZP: nekünk minden gyerek számít! DK: a magyar közoktatás napja! Párbeszéd: Aktuális ügyekről!

Bartha Szabó József
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Karácsonyék pénzt kínálnak a klímaügyi szeánszokért
  Klímaüggyel házal a Soros György-féle Open Society Foundation (Nyílt Társadalom Alapítványok) által támogatott Foundation for Development of Democratic Rights (DemNet Hungary) részvételével a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat tízezer budapestinél. A Belügyminisztérium nyilvántartása alapján véletlenszerűen kiválasztott lakosoknak küldenek levelet, és az érdeklődők közül kiválasztott ötven embernek negyvenezer forintot kínálnak a részvételért.
 • Nagyot tévedett Dobrev Klára
  Fej fej melletti küzdelmet vizionált Dobrev Klára egy Népszavában megjelent interjúban a Fidesz–KDNP és az ellenzék között, elmondható azonban, hogy Gyurcsány Ferenc felesége téved – jelentette ki a lapunknak készített elemzésében Nagy Dániel, a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatási igazgatója. Hozzátette: mivel az ellenzéki tábor nem egységes, ezért számos szavazót veszíthetnek a baloldali pártok azok közül, akik a közös listából nem kérnek.
 • Az apokalipszis négy lovasa
  A nyílt társadalom ideológiái: a kommunizmus, a liberalizmus, a globalizmus és a rasszizmus.
MTI Hírfelhasználó