"Orbán hatékonyan száll szembe a képmutató uniós elittel"
Keményen kritizálta a felálló új Európai Bizottságot, a magyar jelöltet azonban támogatta Jaak Madison, aki az idén tavasszal felállt, hárompárti tallinni kormánykoalícióhoz tartozó Észt Konzervatív Néppárt (EKRE) európai parlamenti képviselője.
2019. november 19. 17:36

Az EP külügyi bizottságának tagját, az észt Jaak Madisont Brüsszelben kérdezte a Magyar Hírlap, a magyar biztosjelölt meghallgatása után.

– Milyennek találta Várhelyi Olivér teljesítményét?

– Sokkal jobb volt, mint sok más biztosjelölt, köztük Josep Borrell, akiből kül- és biztonságpolitikai főképviselő lesz. Ő egészen katasztrofális volt, de átment, köszönhetően a nagyobb frakciók támogatásának, akik meglehetősen képmutatók, ha a biztosjelöltekkel szemben támasztott elvárásokról van szó.

– Frakciójuk, az Identitás és Demokrácia (ID) támogatta Várhelyit, Ursula von der Leyent azonban nem. Hogyan fognak szavazni az új Európai Bizottság egészéről?

– Szerintem a bizottságot nem fogja megszavazni az ID-frakció, mert van több biztosjelölt is, akiket nem támogatunk, ahogyan az elnök megválasztásának módját és Von der Leyen prioritásait sem. Persze tudjuk, hogy a képviselők többsége meg fogja választani, így nem fordítunk az események menetén. De nem állhatunk egy olyan bizottság mellé, amelynek az elnöke lényegében öngyilkosságot akar elkövetni a gazdaság- és energiapolitika, valamint a bevándorlás terén.

– Ennyire leírta önöknél magát Von der Leyen?

– Amikor nyáron beszédet tartott az EP-ben, néppárti létére a baloldal és a zöldek követeléseit ismételgette. Szerintem semmi köze nincs a kereszténydemokráciához. A kérdés tehát az, hogy megtévesztette-e a választóit, vagy a beszédében hazudott – egyik se jó pont egy politikusnak. Uniós állampolgárként egyébként az sem nyugtat meg, hogy olyan elnöke lesz az Európai Bizottságnak, aki tönkretette a német védelmi rendszert, közösen felelős Angela Merkellel a migrációs válságért, és vele együtt kész volt megszegni a kereskedelemre vonatkozó uniós szabályokat, amikor érdekükben állt.

– Júniusban ön is Budapesten járt az EKRE delegációjával, Orbán Viktor is fogadta önöket. Miben követnék a magyar kormány példáját?

– Magyarország nagyon hatékonyan képviseli az érdekeit az EU-ban, amikor hangosan bírálja az uniós intézmények döntéseit. Ezzel szemben Észtország eddig mindig a jófiú volt, aki csendben végrehajtott mindent. A kelet-közép-országokkal képmutatóan viselkednek az EU-ban: egyrészt azt hirdetik, hogy mind az unió polgárai vagyunk, másrészt viszont lenézik az új tagállamokat, azt mondják, hogy ők csak a támogatásokra hajtanak. Orbán Viktor kész ezzel vitába szállni, és markánsan képviseli a magyarok érdekeit. Szerintem ez minden tagállamnak jó példa lehet, nem csak Észtországnak.

ŐM

magyarhirlap.hu
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Az Antifa bolsevik szervezet, fasiszta taktikával
  William Barr amerikai igazságügyi miniszter vasárnapi Fox News-interjújában kelt kit az Antifa ellen, kijelentve, hogy a mainstream - fősodor - média által támogatott mozgalom lényegében a bolsevizmussal azonosítható, munkamódszerük pedig fasiszta.
 • Gyurcsányi furfang, Fekete-Győr vergődés
  Gyurcsány egy egyszerű trükkel leszerelte a momentumos követeléseket. Fekete-Győrék nevetségesen kapálóznak a gátlástalan DK-elnök hálójában.
 • Pannonhalma ihleti a Notre-Dame újjáépítését
  Hatalmas megtiszteltetés érte a pannonhalmi bencés közösséget: Michel Aupetit párizsi érsek vezetésével augusztus 7-én azért érkezett egy ötfős küldöttség a főapátságba, hogy megtekintse a nyolc éve felújított bazilikát, és a tavaly áprilisi tűzvészben súlyosan megrongálódott Notre-Dame belső újjáépítéséhez inspirációkat nyerjen.
MTI Hírfelhasználó