Ferdén álló korona Timmermans fején
Mától a szocialista Frans Timmermans az Európai Bizottság első embere – de csak átmenetileg, ameddig Jean-Claude Juncker felépül az újabb műtétjéből.
2019. november 11. 21:32

A bizottsági elnököt ma ütőértágulattal operálják, feltehetőleg két hét múlva tér vissza Brüsszelbe.

Az első alelnök, Timmermans ideiglenes kinevezése szimbolikus, ugyanis az EU végrehajtó testülete jelenleg csak ügyvezető minőségben működik. Lapunk is beszámolt róla, hogy az Ursula von der Leyen vezette bizottság nehézkes megalakulása miatt az elméletileg november elsejével búcsúzó Juncker-testület mandátumát meghosszabbították.

Timmermans elnökségét olyan szempontból viszont érdemes komolyan venni, hogy a holland exkülügyminiszter sokáig maga is a poszt várományosa volt. Miután a néppárti csúcsjelölt, Manfred Weber esélyei elszálltak a nyár közepén, a baloldal magának követelte az uniós kulcspozíciót. Az Európai Tanácsban ugyanakkor nem jött össze a szükséges támogatottság, főkét a visegrádi országok ellenkezése miatt.

A szintén néppárti Ursula von der Leyent végül csúcsjelölti megmérettetés híján választották meg Juncker utódjául. A sors fintora, hogy Timmermans így is előbb ül az elnöki székbe, mint Von der Leyen. A leendő német elnöknő szóvivője nem kommentálta részletesen a furcsa helyzetet, mondván: mindössze a bizottság működési szabályait látjuk érvényesülni.

Az európai szociáldemokraták ugyanakkor aligha tudják leplezni a Von der Leyen miatti frusztráltságukat. Miután a héten a biztosi kirakós magyar, francia és román darabja is a helyére került, a balközép a beígért nemi és politikai egyenlőség hiánya miatt fogalmazott meg kritikát. Jelenleg ugyanis a szociáldemokratáknál eggyel több néppárti, a női tagoknál pedig kettővel több férfi biztosjelölt van. Utóbbiért mindenesetre nem Von der Leyen, sokkal inkább a demokratikus kontroll okolható: időközben Romániában kormányváltás történt, az Európai Parlament pedig három biztosaspiránst is elutasított.

Feltételezhető, hogy november 27-re – az Európai Parlament elméletileg ekkor szavaz a biztosi testületről – a szociáldemokraták is megbékülnek, hogy végre munkába állhasson Ursula von der Leyen és csapata. A „maradék” három biztosjelöltet pedig csütörtökön hallgatják meg az illetékes szakbizottságok. A magyar Várhelyi Olivér a bővítési és szomszédságpolitikai portfólióra esélyes.

Egy név viszont továbbra is hiányzik a kalapból: a brexittel bajlódó Nagy-Britannia annak ellenére sem jelölt biztost, hogy az EU ezt a héten levélben kérte Boris Johnsontól. A brit miniszterelnök a jelölésre ma reggelig kapott időt Von der Leyentől.

Judi Tamara (Brüsszel)

magyarnemzet.hu
 • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
  Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
 • Politikai stabilitás mint érték
  Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
 • Hollandiában mindig a bemázolt arcú Fekete Péter kíséri a Mikulást
  A Karácsonyt megelőző időszaknak minden országban és minden családban megvannak a hagyományai. Vannak, akik a megváltó eljövetelére készülnek, mások vásárlási lázban égnek. Sok gyerek pedig az adventi kalendárium ablakait nyitogatva türelmetlenül számolja vissza a napokat a Jézuska vagy a Mikulás és az ajándékok érkezéséig.
 • Szuperexpresszel a fapadosok ellen
  Legyőzheti-e a nagy sebességű vasút a repülőgépet? A most 25 éves Eurostar példája azt mutatja, hogy ha odafigyelnek a részletekre, a vasút versenyképes alternatíva lehet, és egyre inkább azzá válik, ahogy nő a szén-dioxid-mentes közlekedés jelentősége.
 • A Momentum identitástipró ideológiája
  Azokat az értékeket, amelyeket elődeink csendes hangyamunkával megteremtettek, a momentumosok most zsetonként herdálják el az egyre mélyebbre züllő európai politikai kaszinóban.
MTI Hírfelhasználó