Gulyás: a kormány partnernek tekinti a főváros új vezetését
A kormány partnernek tekinti a főváros új vezetését - mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter Karácsony Gergely főpolgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján. A főpolgármester, aki Orbán Viktor miniszterelnök meghívására vett részt a szerdai kormányülésen, úgy vélekedett: szakmai kérdésekben sokkal könnyebb lesz megegyezésre jutni a kormánnyal, mint a nagypolitikai ügyekben.
2019. november 6. 16:06

Gulyás Gergely közlése szerint a kormányülésen megegyeztek, hogy azokat a "csatornákat", amelyeket Tarlós István korábbi főpolgármesterrel működtettek, a jövőben is használják, utalt a közfejlesztési tanácsra.

A miniszter beszámolója szerint Karácsony Gergely világossá tette, hogy a folyamatban lévő legfontosabb beruházások közül melyek azok, amelyeket támogat, és melyeket nem. Gulyás Gergely előbbiek között említette a Budapest Honvéd FC számára épülő Bozsik-standion befejezését. A kézilabda multicsarnok megépítését szintén támogatja Karácsony Gergely, az atlétikai stadionról a november végi Fővárosi Közgyűlést követően tud állást foglalni a főpolgármester - ismertette a miniszter.

Az egészségügyi fejlesztésekről elmondta, bár azok a kerületek illetékességébe tartoznak, a kormány "tudomásul veszi", hogy a főpolgármester ezekben a témákban is "aktív kíván lenni".

A kormány nem kíván a főpolgármester és a kerületek vezetőinek támogatása nélkül fejlesztéseket végezni - jelentette ki.

A miniszter reményét fejezte ki, hogy a szerdai egyeztetést jellemző "konstruktív, valóban Budapest fejlesztésére koncentráló" szakmai szemlélet a jövőben is megmarad a főváros új vezetésével.

Karácsony Gergely azt mondta: mindannyiunk közös célja, hogy a főváros fejlődni tudjon a következő években. Közlése szerint szóba került a fővárosi közfejlesztési tanács november végi, december elejei összehívása, amelyen áttekintik a főváros szempontjából kiemelt projekteket.

Felvetette azt is, hogy a kormány és a főváros kétszintű igazgatásának bonyolult kérdéseit egy "Budapest-törvényben" foglalják össze. Orbán Viktor miniszterelnök ettől elzárkózott - fűzte hozzá.

A főpolgármester hangsúlyozta, azt szeretné, ha a főváros és a kormány kapcsolatai "intézményesek" és "tartalommal teliek" lennének. A kormányülésen ismertette a Fővárosi Közgyűlés keddi alakuló ülésén meghozott - köztük a Liget-projekttel kapcsolatos - döntéseket. Megismételte,  kampányban tett ígéretei arra kötelezik, hogy a kerületek számára fontos ügyeket is képviselje.

A Csepel-szigeti atlétikai stadion építésének és az atlétikai világbajnokság megrendezésének ügyéről Karácsony Gergely közölte: azt kérte a kormánytól, hogy a fővárosi önkormányzat részletesebben tudjon tájékozódni a beruházásokról és a kabinet várja meg a közgyűlés november végi ülését.

A főpolgármester az egészségügy, a zöldfelületek és a közösségi közlekedés ügyét nevezte programja három legfontosabb pillérének. "Ehhez keresek szövetségeseket" - hangsúlyozta, majd úgy fogalmazott: "lesznek vitáink (...), de látok reális lehetőséget arra, hogy a program megvalósításához a kormányt szövetségesként meg tudjuk nyerni".

A Liget-projektről ismertette: a kormányülésen "nagy egyetértés volt abban", hogy városligeti közlekedési átszervezésekben, fejlesztésekben közösen lépjenek előre.

Kérdésekre válaszolva Karácsony Gergely elmondta, szerinte az újbudai szuperkórház helyszínének kiválasztásáról érdemes szakmai vitát folytatni. Kérdés például, hogy a terület közösségi közlekedési kapcsolata miatt valóban a legideálisabb helyszín-e egy ilyen intézménynek.

Az atlétika stadionról szólva arról beszélt: "alaphozzáállásuk nem támogató", de egy ilyen fajsúlyú beruházás tekintetében "fontos minden körülményt mérlegre tenni", ezért kérte a miniszterelnöktől, hogy a megalapozott döntés érdekében kapjon haladékot a fővárosi önkormányzat.

Karácsony Gergely azt mondta, a közgyűlés ezzel kapcsolatos álláspontja is "összefüggésbe lesz hozható" azzal, hogy milyen konszenzus jön létre a kormánnyal a főváros számára fontos más beruházásokról. A főváros nyitott minden együttműködésre, amennyiben a számára fontos projektek megvalósulnak - jegyezte meg.

A közösségi közlekedés finanszírozása kapcsán a kormányülésen is jelezte, követni kellene a nemzetközi sztenderd finanszírozási arányt, azaz a finanszírozáshoz egyharmadával kellene hozzájárulnia a kormánynak. "A felhúzott szemöldökök számából arra következtetek, hogy ebben még meg kell győznöm a kormányt" - fogalmazott.

A főpolgármester-helyettesek száma kapcsán Karácsony Gergely azt mondta: nem érzi, hogy az öt helyettes illetményén múlna a fővárosi költségvetés. Azt ígérte, hogy a Főpolgármesteri Hivatal kisebb létszámmal és hatékonyabban működik majd.

A BKV munkavállalóinak bérkövetelésről azt közölte: valószínűleg a 15 százalékos béremelést nem tudják tartani, de megpróbálnak egy jó kompromisszumot kötni a munkavállalókkal.

Karácsony Gergely elmondta, hogy a közfejlesztési tanács főváros által delegált tagjai között lesz kormánypárti kerületi polgármester is.

Egy egységes fővárosi parkolási rendszer létrehozására vonatkozó kérdésre reagálva elmondta: a fővárosi önkormányzatnak a kerületekkel kell egyeztetnie az ügyben. Szerinte egy egységes, költséghatékonyabb szabályozást el lehet érni.

Gulyás Gergely szintén kérdésekre elmondta: a kormány eddig is segítette a budapesti közösségi közlekedés működését. A miniszterelnök egyértelművé tette, hogy a fővárost érintő kötelezettségvállalásait a kormány továbbra is teljesíti - közölte.

Emlékeztetett arra, hogy a kormány 217 milliárd forintnyi budapesti adósságot vállalt át Tarlós István főpolgármester időszakában, és ez teszi azt lehetővé, hogy Budapest "hitelképes és komoly adósságok nélkül tud működni".

Borkai Zsolt lemondására egy szóval reagált: "heuréka".

MTI
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Karácsonyék pénzt kínálnak a klímaügyi szeánszokért
  Klímaüggyel házal a Soros György-féle Open Society Foundation (Nyílt Társadalom Alapítványok) által támogatott Foundation for Development of Democratic Rights (DemNet Hungary) részvételével a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat tízezer budapestinél. A Belügyminisztérium nyilvántartása alapján véletlenszerűen kiválasztott lakosoknak küldenek levelet, és az érdeklődők közül kiválasztott ötven embernek negyvenezer forintot kínálnak a részvételért.
 • Nagyot tévedett Dobrev Klára
  Fej fej melletti küzdelmet vizionált Dobrev Klára egy Népszavában megjelent interjúban a Fidesz–KDNP és az ellenzék között, elmondható azonban, hogy Gyurcsány Ferenc felesége téved – jelentette ki a lapunknak készített elemzésében Nagy Dániel, a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatási igazgatója. Hozzátette: mivel az ellenzéki tábor nem egységes, ezért számos szavazót veszíthetnek a baloldali pártok azok közül, akik a közös listából nem kérnek.
 • Az apokalipszis négy lovasa
  A nyílt társadalom ideológiái: a kommunizmus, a liberalizmus, a globalizmus és a rasszizmus.
MTI Hírfelhasználó