Gyakori vendég az orosz elnök az európai uniós fővárosokban
Szerdán Budapestre látogat az orosz elnök. Az előzetes hírek szerint fontos megállapodásokat ír majd alá Orbán Viktor Vlagyimir Putyinnal: a gazdaság, a keresztény közösségek védelme és például a sport területén.
2019. október 30. 10:04

Ferenc pápa, Donald Trump amerikai és Emmanuel Macron francia elnök, Angela Merkel német kancellár, Giuseppe Conte olasz kormányfő – még lehetne folytatni a sort, akár csak az elmúlt hónapok diplomáciai naptárát fellapozva.

Mint ugyanis az megszokott – a hazai balliberális médiában viszont riadalmat kelt – , a „szabad világ” vezetői rendszeresen folytatnak kétoldalú megbeszéléseket az orosz elnökkel. Vlagyimir Putyin ma Budapest vendége lesz, és Orbán Viktor kormányfővel tárgyal.

– Mindez nem érinti hazánk NATO-elkötelezettségét és azt sem, hogy fenntartásai dacára igazodik az EU politikájához is – mondta lapunknak egy, a magyar–orosz egyeztetésekben részt vett külügyi illetékes.

A szokásos gazdasági témák – így a gázszállítási szerződések vagy a paksi atomerőmű bővítése – mellett világpolitikai kérdések is terítékre kerülnek. Kifejezetten a magyar–orosz csúcshoz igazítva hívtak Budapestre olyan egyházi vezetőket, akik a világ üldözött keresztény közösségeit képviselik, és akiket tegnap fogadott Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter egy másik, szintén tegnapi tájékoztatón elmondta: hazánk és Oroszország között átláthatóan, a magyar gazdaság és vállalatok érdekeinek megfelelően fejlődnek a gazdasági kapcsolatok. Hozzátette, Európa és Oroszország kapcsolatát csak a nyilvánosság előtt uralják viták, a háttérben a nyugat szoros együttműködést alakított ki Moszkvával.

Oroszország tíz legnagyobb kereskedelmi partnerének zöme EU- vagy NATO-tag. – A kis országok a Moszkvát sújtó büntetőintézkedések veszteseivé váltak – mutatott rá a tárcavezető. Tegnapra létrejött eközben a megállapodás az orosz féllel a májusi kőolajszennyezés rendezéséről, az érintett államok közül nálunk elsőként. A Nézőpont Intézet lapunknak készített felméréséből kiderül: a hazai közvélemény 43 százaléka pozitív véleménnyel van Oroszországról, míg 36 százalék elutasító.

Budapestre érkezik Vlagyimir Putyin: fontos megállapodásokat írnak alá Orbán Viktorral

Szerdán Budapestre látogat az orosz elnök. Az előzetes hírek szerint fontos megállapodásokat ír majd alá Orbán Viktor Vlagyimir Putyinnal: a gazdaság, a keresztény közösségek védelme és például a sport területén. Szijjártó Péter azt hangsúlyozta a csúcs előtt, hogy az szolgálja a magyar érdeket, ha fejlődnek a gazdasági kapcsolatok. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a nyugati államok szoros együttműködést alakítottak ki Moszkvával, még ha a nyilvánosság előtt nem is ezt hangoztatják – hangzott el az M1 Híradójában.

Orbán Viktor Moszkvában 2018. szeptember 18-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Orbán Viktor idén szinte a világ összes nagyhatalmának vezetőjével tárgyalt. Az amerikai elnök, a német kancellár, a francia és a török elnök után szerdán az orosz elnökkel is találkozik. A magyar miniszterelnök és az orosz elnök rendszeresen találkoznak,

legutóbb tavaly szeptemberben Moszkvában tárgyaltak, most Vlagyimir Putyin jön Budapestre.

Több együttműködési megállapodást is előkészítettek

A csúcstalálkozó előtt kedden kormányközi gazdasági bizottsági ülést tartottak, amelyen több együttműködési megállapodást is előkészítettek: a gazdaság, a sport és az űrkutatás területén valamint a keresztény közösségek védelme érdekében.

Az orosz egészségügyi miniszter Moszkva kiemelt közép-európai partnerének nevezte Magyarországot. Veronyika Szkvorcova azt mondta: az orosz-magyar külkereskedelem az utóbbi csaknem 2 évben 30 százalékkal bővült, így mára elérte a 7 milliárd dollárt.

„A magyar-orosz együttműködés központi eleme az energetika, azon belül is az atomenergia és a Paks 2 beruházás. Ez egy konstruktív együttműködés. Emellett mind a két fél érdekelt abban, hogy időben Egyiptomba szállítsuk azt az 1300 vasúti kocsit, aminek gyártására Magyarország megbízást kapott egy magyar-orosz konzorcium keretében” – mondta orosz egészségügyi miniszter.

Felmerült a Lukoil és a Mol kapcsolatának kiterjesztése

Magyarország megállapodott a Barátság kőolajvezeték májusi szennyeződésének rendezéséről is az orosz féllel, ráadásul az érintett államok közül elsőként. Az erről szóló dokumentumot szerdán írják alá a felek. Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója azt mondta: nem a felelőst keresték, hanem a megoldást. Azóta pedig felmerült a Lukoil és a Mol kapcsolatának kiterjesztése is.

„Arról beszéltünk, hogy milyen lehetőségeket látunk itt Közép-Európában, ahol a Mol jelenléte meghatározó, milyen lehetőségeket látunk az energiaiparban, a vegyiparban és a kőolajfeldolgozás területén” – közölte Hernádi Zsolt.

A nyugati államok a háttérben szoros kereskedelmi együttműködést alakítottak ki Moszkvával

A szerdai magyar-orosz csúcstalálkozóról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta: Európa és Oroszország kapcsolatát csak a nyilvánosság előtt uralják viták, a nyugati államok a háttérben szoros kereskedelmi együttműködést alakítottak ki Moszkvával, ezért a magyar érdek is az, hogy fejlődjenek a gazdasági kapcsolatok.

A Mol és a Lukoil vezetői folytattak megbeszélést Budapesten a külügyminisztériumban 2019. október 29-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

„Sikerült úgy alakítani a gazdasági együttműködésünket, hogy elmondhatjuk: a magyar gazdaság és a magyar vállalatok érdekeit megfelelően érvényesíteni tudjuk, egy korrekt, átlátható kapcsolatot tartunk fenn, amelynek nyomán gazdasági sikereket tudtunk elérni az elmúlt években, és ezek a gazdasági sikerek tudják segíteni a magyar gazdaság növekedési pályájának fenntartását” – nyilatkozta Szijjártó Péter.

Vlagyimir Putyin látogatása miatt szerdán forgalomkorlátozásra kell számítani a fővárosban. A rendőrség közleménye szerint fél 1-től este fél 8-ig főleg az V. és VI., valamint a XIV. és a XV. kerületben lesznek ideiglenes korlátozások.

magyarnemzet.hu - hirado.hu - M1
  • Fantasztikus ezüstérmet szerzett a magyar váltó a csapatversenyben
    Óriási bravúr a Lupa-tavon. Világbajnoki ezüstérmet szerzett a Rohács Réka, Olasz Anna, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf összetételű magyar váltó a nyíltvizi úszók csapatversenyében. Betlehem óriásit úszott, a végén Rasovszky célfotóval győzte le az 1500 méter budapesti világbajnokát, Gregorio Paltrinierit, aki szombaton csaknem világcsúcsot úszott a Duna Arénában.
  • Ez a száz nap nem fog változtatni az ezeréves magyar-lengyel barátságon
    A magyarokat és lengyeleket szándékos dezinformációkkal ugrasztja össze a sajtó – mondja lapunknak a lengyel szejm külügyi bizottságának elnöke. Marek Kuchciński megértően fordult a kárpátaljai magyarok problémái felé is, de szerinte a vitákat könnyebb lesz rendezni, ha Ukrajna EU-tag lesz.
  • Brutális áremelésre készülnek Karácsonyék Budapesten
    Brutálisan emelnék a budapesti parkolási díjakat Karácsony Gergelyék, tovább nehezítve ezzel a fővárosi autósok életét. A fővárost 4 zónára osztanák, a belső zónában 600 forintba kerülne egy óra parkolás. Az autóklub jogi bizottságának elnöke szerint Karácsony Gergely terveinek semmilyen szakmai indoka nincs – hangzott el az M1 híradójában.
MTI Hírfelhasználó