Gulyás: Borkai több aranyérmet szerzett az ellenzéknek
A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint Borkai Zsolt győri polgármester ügye miatt nyert meg több várost és fővárosi kerületet az ellenzék a vasárnapi önkormányzati választásokon.
Utoljára frissítve: 2019. október 15. 22:58
2019. október 15. 17:59

Gulyás Gergely az Alapjogokért Központ keddi budapesti konferenciáján úgy fogalmazott: "Borkai Zsolt nagy dicsőséget és aranyérmet szerzett 1988-ban Magyarországnak, most legalább három, de lehet, hogy öt fővárosi kerületben és legalább két megyei jogú városban aranyérmet szerzett a balliberális pártok jelöltjeinek".

A Borkai-ügy a főpolgármester-jelölti versenyben is egyértelmű előnyt biztosított Karácsony Gergely ellenzéki jelölt számára - mondta a miniszter, aki szerint ennek köszönhető az I., a III., a VIII. és talán a II. és a IV. kerület elvesztése is.

Megjegyezte, az önkormányzati választás azt bizonyította, hogy demokrácia van, és a legnagyobb tanulsága, hogy a magyar pártpolitikai rendszer átalakult.

A vasárnapi önkormányzati választáson a Fidesz-KDNP által elért eredmény nagyon hasonlít a 2006-oshoz, amikor a jobboldal földcsuszamlásszerű győzelméről beszéltek. A mostani a 2010-es és 2014-es választások eredményeitől elmarad, ugyanakkor alapvetően nem változtatott a pártpreferenciákon - mondta, hozzátéve, úgy néz ki, mintha újra megrendezték volna a tavasszal tartott európai parlamenti választásokat.

A miniszter szerint a nem várt vereségeket három tényező okozta. Egyiknek azt a tévedésüket mondta, hogy az ellenzéki összefogásra a szélsőjobboldali és szélsőbaloldali szavazók nem voksolnak, a másiknak pedig a Borkai-ügyet. A harmadik tényező szerinte az volt, hogy a magyar politikai életben két tömb jött létre.

Úgy vélte, a választás eredménye, elsősorban a fővárosban, azt is jelenti, hogy a felelősség mostantól osztott. Az ellenzék eddig abban a könnyű helyzetben volt, hogy bármi történt, azért a Fidesz-KDNP-t tehette felelőssé, ám ennek vége van - mondta.

Karácsony Gergely megválasztott főpolgármester egészségügyre és a budapesti tömegközlekedésre vonatkozó ígéreteire utalva arra mutatott rá: az egyik nem is fővárosi hatáskör, a másikban pedig komoly fejlesztés nem lehetséges a kormány segítsége nélkül.

Hangsúlyozta: ahogy azt a kormányfő a választás esetéjén is világossá tette, tiszteletben tartják a választópolgárok demokratikus döntését, és a kormány nyitott az együttműködésre.

Kijelentette: Budapest aranykora volt az elmúlt kilenc év, és ezért köszönetet kell mondani Tarlós Istvánnak.

Kósa Lajos Fidesz-alelnök arról beszélt, hogy a választásra a centrális erőtér átalakult, duális szerkezet jött létre az ellenzéki összefogás miatt, és így már nem lehet 40 százalékkal győzni, csak 50-nél többel - mondta. Az alelnök szerint annyi történt, hogy a kormányoldal hozzászokott a 6:1-es győzelemhez, most pedig az ellenzéki összefogás miatt csak 3:2-re nyertek.

Az ellenzéki összefogásról azt mondta, az ellenzéki politikai elitek most sem egységesek, de szimpatizánsaiknak - akik semmiben nem értenek egyet egymással - már nem jelent problémát az átszavazás.

A Fidesz alelnöke szerint a választás bebizonyította, hogy azok, akik szerint a kormány leállította a demokráciát, azok mind "aljas hazudozók". Az ellenzék sikeres politikai stratégiája vezetett az eredményhez, ez pedig a magyar demokrácia működését mutatja - fűzte hozzá.

Kósa Lajos, a Fidesz önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke, a párt alelnöke beszédet mond az önkormányzati választásokat értékelő, Két nappal október 13. után című konferencián a fővárosi Corinthia Hotelben 2019. október 15-én. A tanácskozást az Alapjogokért Központ szervezte. MTI/Soós Lajos

Utalt arra is, hogy ha a kormánypártok annak idején nem nyúlnak hozzá a választási rendszerhez, és 2018 őszén tartják az önkormányzati választásokat, akkor ugyanúgy nyernek, mint tavasszal, mert akkorra az ellenzék nem tudta volna összeszedni magát.

Karácsony Gergely "képtelen" ígéreteiről azt mondta, várja, hol lesz klímaerdő, mikor javasolja a teljes budapesti autóforgalom azonnali leállítását és mikor viszi az első CT-ket a kórházakba. Hozzátette: eddig nem derült ki, mit gondol az új városvezető az elvégzendő önkormányzati feladatokról.

Szánthó Miklós: a Fidesz az ország legerősebb, legnépszerűbb pártja, támogatottságában nem történt elmozdulás

Megfelel a nemzetközi trendeknek, hogy az önkormányzati választásokon a vidék inkább konzervatív, a főváros pedig inkább balliberális képet mutatott - vélekedett az Alapjogokért Központ (AK) igazgatója az intézet keddi budapesti konferenciáján.

Az önkormányzati választásokat értékelő fórumon Szánthó Miklós kiemelte, az adatok azt mutatják, hogy továbbra is a Fidesz az ország legerősebb, legnépszerűbb pártja, és támogatottságában nem történt különösebb elmozdulás.

Szerinte ugyanakkor igaz az is, hogy a fővárosban az ellenzék áttörést ért el, így "a Fidesz győzött is, meg nem is"; a főváros inkább balliberális szimpátiájú, míg a vidék inkább jobboldali, konzervatív, ahogy egyébként ez a kép jelenik meg a nemzetközi trendekben is.

G. Fodor Gábor, a Századvég Alapítvány elnöke szerint "Borkai őszödi beszéde vagy inkább egy másik b betűs szó" következménye az volt, hogy új választók, "Piszkos Fred-szavazók" jelentek meg a politikai piacon, akik büntető népszavazást csináltak a kormánypártok ellen.

Úgy vélte, elsősorban Budapesten "nem a városról szólt a szavazás, hanem egy protest szavazás volt".

Szerinte a Borkai-ügy azért vált hatékony kampánytémává, mert "a pornó volt az a kapu, amin keresztül el lehetett mesélni egy történetet", és ebben az ellenzéki média nagy segítséget nyújtott az ellenzéki politikai erőknek.

Az is tanulsága a történteknek, hogy aki hatékony akar lenni a kampányban, annak a feljebb tolódott ingerküszöböt kell megcéloznia - vélekedett G. Fodor Gábor.

Farkas Örs, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója arról beszélt, hogy a "Borkai-faktor" hatása nemcsak Győrben, hanem Budapesten, Miskolcon, Pécsen, Szegeden és kistelepüléseken is látszik.

Megjegyezte, attól függően, hogy melyik oldal politikai szereplője érintett egy ilyen ügyben, teljesen eltérő hatást váltott ki, a különböző politikai pártok támogatói ugyanis teljesen máshogy fogadják be ezeket az ügyeket. Nem a kormánypárti választókat tartották otthon a történtek, hanem az ellenzékieket aktivizálta.

Lánczi Tamás politikai elemző úgy vélte, hogy az ügy miatt válaszúthoz érkezett a magyar politikai elit, és kérdés, hogy ezen az úton akar-e továbbmenni a politikai küzdelmekben.

Szerinte ez "nem médiakérdés", hanem személyes döntés, hogy lemondanak-e ezen eszközök használatáról a politikusok.

Kovács István, az AK stratégiai igazgatója szerint a Borkai-ügyben a lényeg a róla készült videó volt, és nem a vele kapcsolatos korrupciós blogbejegyzések. Ma már egy korrupciós sztori nem nagyon tud "ütni" - tette hozzá.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője szerint a Borkai-ügy elsősorban az ellenzéket mozgósította, de a kormánypárti szavazókat sem tántorította el.

A kampányban a Borkaiéhoz hasonló ügyek politikai kezelése ellenzéki oldalról professzionálisra sikerült, a kormánypárti oldalt ezzel szemben annyira váratlanul érintette a Borkai-ügy, hogy "lefagytak".

MTI
MTI Hírfelhasználó