Gulyás Gergely: Az ellenzéki jelöltek háborús hídfőállás-foglalásra készülnek
Az ellenzéki jelöltek egyfajta háborús hídfőállás-foglalásnak tekintik az október 13-i választást, amely esélyt adhat a következő parlamenti voksoláson a kormánypártokkal szembeni küzdelemre – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Egerben, sajtótájékoztatón.
2019. október 3. 00:01

Gulyás Gergely hangsúlyozta: hosszú vita zajlik a hazai közéletben arról, hogy mennyire előnyös, ha egy településnek kormánypárti polgármestere van. Abban már egyetértés látszik, hogy nem hátrányos, ugyanakkor e tekintetben mégis sajátos helyzet alakult ki – tette hozzá.

Kijelentette, nem a kormány együttműködési szándéka hiányzik ugyanis, hanem az ellenzéki jelöltek folytatnak a kormány ellen durva és méltánytalan kampányt, melyből egyértelműen látszik: ha nyernek, nekik nem a helyi közügyek színvonalas intézése, a közösség és a település felvirágoztatása a céljuk. Annyi bizonyos, ha valahol önkormányzati tisztségekről így gondolkodnak, az nem fog jót tenni az érintett településnek a kormány legjobb szándéka ellenére sem – jegyezte meg.

A miniszter szerint a jövő vasárnap esedékes választásnak helyben is komoly tétje van: Eger és Heves megye további fejlődése. Ennek jegyében Habis Lászlót, Eger jelenlegi polgármesterét, egyben a Fidesz-KDNP polgármester-jelöltjét, valamint Juhász Attila Simont, a Heves megyei közgyűlés elnökjelöltjét ajánlotta a választók figyelmébe, kérve mindkét jelölt támogatását.

Előbbit méltatva emlékeztetett: Habis László az elmúlt 9 évben bizonyította, Egerben komoly előrelépést lehet elérni. Látványos fejlődés tapasztalható a városban és annak környékén: jövő nyáron már gyorsforgalmi úton lehet megközelíteni a megyeszékhelyt, könnyítve ezzel Eger elérését és javítva a térség közlekedését is – húzta alá.

Eger és a kormányzat együttműködése az elmúlt években eredményes volt és a jelenlegi polgármester személye garancia arra, hogy ez a következő ciklusban is hasonlóan gyümölcsöző legyen – fogalmazott.

Kitért arra is, hogy a megyében eközben az országos példákhoz hasonlóan az ellenzéki pártok, akik néhány éve még kikérték maguknak, hogy valaha is együttműködnének, eljutottak odáig, hogy mégis szövetségre léptek egymással. Az elvtelenség-versenyben a Heves megyei ellenzék holtversenyben aranyérmes, hiszen ilyen összefogás – közös megyei lista a Jobbiktól a DK-ig – csak két megyében jött létre – jelentette ki.

Habis László Fidesz-KDNP-s polgármester-jelölt a tájékoztatón arról beszélt, hogy választási programjának két legfontosabb eleme az együttműködés, valamint a fejlesztések folytatása. Felidézte: az elmúlt 5 évben közel 40 milliárd forintnyi, Eger fejlesztését szolgáló forrás odaítéléséről született kormánydöntés. Az M25-ös autóút építésével együtt pedig ez az összeg meghaladja a 100 milliárd forintot, amely példátlan a város történetében.

A tervekben szerepel ezen felül az elkerülő út építése is, melynek előkészítése már tart – fűzte hozzá jelezve, hogy a közlekedési és egyéb beruházások együttesen Eger további fejlődésének mozgatórugói lesznek, melyekhez újbóli megválasztása esetén a kormánytól az eddigiekhez hasonlóan segítséget és biztos hátteret remélhet a város.

Juhász Attila Simon, a megyei közgyűlés Fidesz-KDNP-s elnökjelöltje utalt rá: Heves megyét nem hagyta magára a kabinet sem akkor, amikor 2010-ben a szocialista vezetés romokat hagyott hátra maga után, sem a fejlődés elindítása idején, sem manapság, amikor a megye fejlődő pályára állt. Olyan források is érkeztek ide az elmúlt években, amelyekkel kisebb települések évtizedes problémáit sikerült orvosolni – hangsúlyozta.

MTI
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Trianon 100 - Vérző Magyarország 6. rész
  Ezúttal a művészet felé fordulunk. A kiváló művészettörténész, festő és kritikus Lyka Károly Magyar művészet – magyar határok című tanulmányát idézzük, melyben a tudós pontosságával elemzi a magyar és az európai kultúra összetartozását: „Hogy e kétféle művészet határa egyúttal Magyarországnak is természet építette keleti és déli határa, azt helyes lesz a művészettörténeti földrajz beszédes tényeként leszögezni. Aki e határokat rideg kézzel el akarná mozdítani, aligha lehet tisztában azzal, mit jelent egy ezer éven át fejlődött kultúra.”
 • Újrafoglalás
  Az új magyar nemzetpolitika megalkotóinak és megvalósítóinak van mire büszkének lenniük.
 • Bővül a gyermekfelügyeletet ellátó intézmények köre
  Június másodikától oktatási céllal is használhatók lesznek az iskolaépületek, a vidéki bölcsődék és óvodák hétfőtől, a fővárosiak pedig szintén június másodikától térnek vissza a "normális működési rendhez" - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs vasárnapi online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó