Újból verekedtek a migránsok
Megint egymásnak estek a migránsok Bosznia-Hercegovinában, ezúttal Velika Kladusában. A helyiek az egyik közösségi oldalra töltötték fel a videót, alá pedig azt írták, csak egy átlagos vasárnap délután az óvoda és az iskola környékén. Bosznia észak-nyugati részében szinte egész nyáron egymást érték a hasonló összetűzések. Bihácson tegnap lakossági fórumot is tartottak. A helyiek azt mondták: már nem bíznak abban, hogy lesz megoldás – közölte az M1.
2019. szeptember 23. 10:23

Vasárnap délután Velika Kladusában a helyiek egy iskolaudvarban fociztak, amikor a környéken több tucat migráns esett egymásnak. Ököllel kezdték ütni egymást, egyiküket meg is rugdosták. Végül a helyiek avatkoztak be, akik szétválasztották őket. Egy másik konfliktus néhány hete fényes nappal történt a városban A közösségi oldalak tele vannak hasonló videókkal. Egy másik konfliktus néhány hete fényes nappal történt a városban. A felvételen látszik: a környékbeliek hiába kérik a bevándorlókat, hogy hagyják abba, ők egyre ingerültebben viselkednek. Egyikük fojtogatni is kezdi társát.

De Bihácson sem jobb a helyzet. Szintén környékbeliek rögzítették, ahogy sötédedés után egy lakótelepen egy migránscsoport tagjai először hangos szóváltásba keveredtek egymással, majd egyiküket üldözőbe vették. Leteperték a földre és megrugdosták. Múlt hét csütörtökön pedig egy hasonló vita gyilkosságig fajult. A migránsok a Vucjak sátortáborban estek egymásnak. Egy 19 éves pakisztáni férfit megkéseltek. Az eset a korábbiaknál is nagyobb felháborodást váltott ki. Az egyre nehezebb helyzet miatt a helyiek szombatra egy lakossági fórumot is összehívtak. „Nem tudjuk, hogy hány migráns van a városunkban és azt sem, hogy kik vannak itt” – fogalmazott az egyik szervező, aki elmondta: már több mint 1000 bűncselekményt követtek el a bevándorlók a Bihácson, és súlyos esetek is történnek, a lakosok pedig aggódva figyelik, ahogy napról-napra romlik a közbiztonság. „Másfél-két éve küzdünk a migránsválsággal. Szeretnénk valahogy hivatalosan is nyomást gyakorolni a hatóságokra. Eddig 4-5 alkalommal már utcára vonultunk tüntetni, de semmi se történt és a lakosok elégedetlenek” – fogalmazott Sej Ramić a városi tanács képviselője.

A migránsok számát még a hatóságok se tudják pontosan

A lakossági fórumon a rendőrség képviselője is jelen volt. Ale ©iljdedić arról beszélt: a migránsok számát még a hatóságok se tudják pontosan. Becslések szerint csak a táborokban mintegy 3500-an vannak. A környéken pedig ennél jóval többen is lehetnek. Szerinte így a bűncselekmények szinte kivédhetetlenek. „A néhány napja történt gyilkosság természetesen felzaklatta a nyilvánosságot. Ez volt a második ilyen esetünk” – fogalmazott Ale ©iljdedić. A Híradónak nyilatkozó helyiek arról is beszéltek: a bihácsiak hiába látják ugyanúgy elkeserítőnek a helyzetet, a legtöbben csalódtak a vezetésben, és már nem hisznek abban, hogy bárki megoldást talál a válságra.

„Én már feljelentést tettem a rendőrségen lopás és zaklatás miatt is. A feleségem egyedül volt otthon, a migránsok pedig ennek ellenére megpróbáltak bejutni a házba. Állandóan be kell zárkóznunk, ez korábban nem volt így” – meséli ez a férfi, aki szerint már a rendőrség sem tudja garantálni biztonságukat. A városi tanács azonban bejelentette: nem fog elhallgatni. Úgy tervezik, egy testületet hoznak léte, amely mostantól rendszeresen ülésezik majd és folyamatosak lesznek a mostanihoz hasonló fórumok is, a következőt Velika Kladusan szervezik meg – közölte az M1 Híradó.

M1
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Trianon 100 - Apponyi Albert párizsi beszéde
  A trianoni döntésen a magyar békedelegáció által szóban és írásban előterjesztett érvek sem tudtak változtatni. A benyújtott számos jegyzék, s különösen Apponyi Albert delegációvezető 1920. január 16-án elmondott beszéde így nem is a békekonferenciára, sokkal inkább a magyar közvéleményre gyakorolt nagy hatást, és megvetette a két világháború közötti revizionizmus eszmei alapjait.
 • Soros és a balliberális sajtó támadása Antallék ellen (3.)
  Az SZDSZ már 1989-ben pontosan tudta, mit kezdjen a sajtóval, ezért nem engedte, hogy az 1990-es választások előtt az állampárt hozzányúljon a médiatörvényhez, mindeközben a kampány előtt minden szabad műsoridőt igyekeztek lefoglalni a tv-ben és a rádiókban, a liberális lapok pedig jelentős összegű támogatást kaptak a Soros Alapítványtól.
 • Salvini: Számunkra Magyarország példakép
  "Tisztelet a magyar népnek és kormánynak, a magyarok közösségének, számunkra példaképek vagytok, köszönjük, hogy közel vagytok hozzánk!".
MTI Hírfelhasználó