Nemzeti ügy segíteni a keresztényeknek
Politikai nézettől függetlenül magas a kormány üldözött keresztényeket segítő tevékenységének támogatottsága, a lakosság mintegy kétharmada ért ezzel egyet a Nézőpont Intézet felmérése szerint. A kutatás eredményeiből kiderül: a magyarok közel háromnegyede szerint a szülőföldjükön kell segíteni a vallásuk miatt üldözötteket.
2019. szeptember 20. 16:21

– A magyarok kétharmada, 65 százaléka – vagyis több mint ötmillió állampolgár – szerint jelentős probléma a keresztényüldözés, és mindössze a megkérdezettek 22 százaléka (1,8 millió szavazópolgár) nem tartja annak – jelentette ki tegnap Nagy Dá­niel, a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója, a Miniszterelnökség megbízásából végzett közvélemény-kutatásuk eredményeit ismertetve. Szavai szerint még ennél is nagyobb a konszenzus azzal kapcsolatban, hogy helyben, a hazájukban kell segíteni az üldözött keresztényeken, hisz a nagy mintás reprezentatív felmérés szerint a magyarok mintegy háromnegyede gondolja így. – Mivel az ellenzéki csoportokban is 65 százalék körül mozgott az üldözött keresztények megsegítését szorgalmazó politika támogatása, ez nemzeti, párttáborokon átívelő ügynek tekinthető – hangsúlyozta, hozzátéve: minden társadalmi csoportban azok vannak abszolút többségben, akik egyetértenek a vallási alapon ért támadásokkal szembeni kormányzati fellépéssel. Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója mesterfogásként értékelte, hogy úgy sikerült egy kormányzati filozófiából következő világújdonság programot bevezetni, hogy emögött nem a kormányról alkotott vélemény mentén alakult ki jelentős társadalmi támogatottság.

Gyász Srí Lankán. Emberek millióit üldözik a hitük miatt Fotó: Reuters

Ismert: a magyar kormány 2010 óta jelentős forrásokat mozgósított a szülőföldjükön vallásuk miatt üldözött keresztények humanitárius segítség nyújtására, jelentős templom- és iskolafelújítások mellett a terrortámadások áldozatait és azok családját is segítették több kontinensen. Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkárságának vezetője a konferencián arról beszélt: társadalmi támogatottság nélkül a kormány nem vállalhatná sikeresen a vallásuk miatt üldözött emberek megsegítését. – A keresztények a világ legüldözöttebb vallási csoportja, Jézusnak mintegy 245 millió követője szenved üldöztetést vagy népirtást a hite miatt, s csak a múlt évben több mint 4100 keresztényt gyilkoltak meg – ismertette.

Kitért rá: a segítséget közvetlenül a bajban lévőknek juttatják el, mivel a nemzetközi segélyszervezetek és ügynökségek gyakran az adományok egyharmadát is adminisztrációs költségként könyvelik el. Bejelentette: november 25. és 28. között hazánk megrendezi a második nemzetközi konferenciát a keresztényüldözés témájában. Lapunknak elmondta: magas rangú európai és amerikai állami vezetők ígérték részvételüket a konferencián, ahol a magyar kormány több vezető tisztségviselője mellett közel-keleti és afrikai üldözött keresztény közösségek egyházi vezetői s nemzetközi karitatív szervezetek képviselői fognak előadni.

Azbej Tristan: A magyar emberek szolidárisak az üldözött keresztényekkel

A magyar emberek együttéreznek a világ szenvedő keresztényeivel, támogatják a kormány segítő törekvését – mondta Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten a Nézőpont Intézet legújabb felmérésére hivatkozva, amely szerint a magyarok kétharmada támogatja a kormányzati humanitárius politikát.

Azbej Tristan a kutatást bemutató workshopon arról beszélt: nagy megerősítést jelent, hogy a társadalom támogatja a kormány törekvését. Arra kaptunk újabb bizonyítékot, hogy a magyar emberek együttéreznek a távoli országokban szenvedő keresztényekkel – jelentette ki, hozzátéve, hogy a magyar emberek többsége a szolidaritás mellett helyesen ismeri fel a saját érdekét a migrációs politika kapcsán, azt, hogy „oda kell vinni a segítséget, ahol baj van”.

Az államtitkár közölte, november végén megszervezik a második nemzetközi konferenciát a keresztényüldözésről. A tanácskozással a valós humanitárius cselekvés alapjait szeretnék lefektetni. Az a tervük, hogy létrehozzanak egy nemzetközi szövetséget kormányok, nemzetközi civil szervezetek, valamint az Európai Unió és az ENSZ egyes programjainak részvételével, és megoldást találjanak „korunk legnagyobb és legelhallgatottabb” emberi jogi válságára – mondta.

Azbej Tristan emlékeztetett, hogy Magyarország volt az első, amely 2016-ban kormányzati szintre emelte az üldözött keresztények megsegítésének ügyét.

A kutatások szerint a világon töb mint 245 millió ember szenved hátrányos megkülönbözetést vagy üldöztetést keresztény hite miatt, tavaly több mint 4100 keresztény embert gyilkoltak meg – mondta el.

Azbej Tristan kitért arra is, hogy a Hungary Helps program nem csak a keresztényeken segít, de a magyar kormány elsőként gondolta azt, hogy kifejezetten a keresztény emberek helyzetén akar segíteni.

A programról szólva elmondta, hogy a kormány a közvetlen segítségnyújtásban hisz, és ezért az adományokat közvetlenül a keresztény közösségekhez juttatják. Ezzel szeretnék megóvni a közösséghez tartózok életét, az életük színtereit és a megélhetésüket – közölte Azbej Tristan.

Kitért arra is, hogy a program legnagyobb összegszerű részét az újjáépítések teszik ki, valamint ösztöndíjprogramot kínálnak magyar egyetemeken fenyegetett külföldi keresztény fiataloknak. Jelenleg mintegy 170 ilyen ösztöndíjas van, és a cél ezzel az, hogy ők, visszatérve, hozzájáruljanak saját közösségük megerősítéséhez – mondta Azbej Tristan.

Rámutatott arra is: a szolidaritás kifejezésének szándéka mellett anyagi érdek is, hogy helybe vigyék a segítséget. Sokkal kisebb forrás szükséges ugyanis a helyben maradás, mint a migráció támogatására.

Azbej Tristan (KDNP), a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport Zrt. igazgatója elmondta, a kétezer ember személyes megkérdezésével készült, országosan nem, kor, iskolai végzettség szerint reprezentatív felmérésben azt vizsgálták, hogy a világ bajbajutott keresztényeit segítő állami programnak milyen a társadalmi támogatottsága.

Nagy Dániel kutatásvezető közölte, a felmérés szerint a magyar emberek kétharmada egyetért azzal, hogy jelentős probléma a keresztény emberek üldözése a világban, és egyetért azzal, hogy a kormány támogassa a vallásuk miatt üldözött keresztények megsegítését. Nagyságrendileg 5 millió ember gondolkozik így Magyarországon, és kétmilliónál kevesebben gondolják azt, hogy ez nem egy jelentős probléma – tette hozzá.

Nagy Dániel közölte azt is, hogy minden egyes társadalmi csoportban többségben van az az álláspont, hogy a kormánynak segítséget kell nyújtani. Budapesten is több mint 55 százaléknyian mondták azt, hogy a kormánynak a célra forrásokat kell áldoznia – jegyezte meg.

Szólt arról is, hogy az emberek háromnegyede egyetért a kormány álláspontjával, hogy helyben kell segítséget nyújtani, és nem a migráció a megoldás. Az elképzelésnek az ellenzéki, kormánykritikus csoportban is 65 százalékos a támogatottsága – közölte Nagy Dániel, aki úgy értékelt: az üldözött keresztényeknek való segítségnyújtás nemzeti üggyé vált.

magyarnemzet.hu - MTI
MTI Hírfelhasználó