Európa az őt alkotó tagállamoktól lehet erős
Európa attól lesz erős, ha az őt alkotó tagállamok is erősek lesznek, nem pedig attól, hogy Brüsszel erős, a tagállamok pedig gyengék - mondta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Fidesz-KDNP országjárásának tiszafüredi helyszínén.
2019. szeptember 18. 22:44

Szijjártó Péter a művelődési házban tartott fórumon közölte: egy ország akkor lehet erős, ha erős a ragaszkodás a nemzeti identitáshoz, erős a kulturális, vallási és történelmi örökség tisztelete.

A magyarok büszkék arra, hogy megőrizték Magyarországot magyar országnak, és ezt fogják tenni a jövőben is - mondta.

Az október 13-ai önkormányzati választás újabb lehetőség arra, hogy a magyar emberek világossá tegyék, mit akarnak - jelentette ki.

Emlékeztetett, hogy Magyarországon 2010-ben 12,5 százalék volt munkanélküliség, az államadósság folyamatosan emelkedett, a költségvetés romokban volt.

Akkor senki nem jósolta volna meg, hogy Magyarország az első helyen fog állni az Európai Unióban a gazdasági növekedés ütemét tekintve - mondta. Hozzátette: "európai sereghajtókból európai éllovasokká váltunk".

Szijjártó Péter kiemelte: 2015 óta Európa "nagyon komoly nyomás alatt áll", azóta illegális migránsok százezrei érkeztek Európába.

2015-ben 400 ezer illegális bevándorló "masírozott keresztül" Magyarországon. Semmibe vették a szabályokat, a törvényeket, blokkolták autópályák és vasútvonalak forgalmát, elfoglalták a pályaudvarokat, követelték, hogy azonnal vigyék őket Németországba - sorolta.

Néhány ellenzéki politikus szerint nemcsak be tudná fogadni Magyarország az illegális bevándorlókat, hanem a "hasznunkra is lennének". Azt kezdeményezik, hogy "a magyar adófizetők pénzéből fizessünk olyan országoknak", amelyek saját döntéseik alapján illegális bevándorlókat fogadnak be" - mondta a miniszter.

Szijjártó Péter kijelentette: új fejezetéhez érkezett a migrációs válság, Európa környezetében él 30-35 millió ember, aki az életkörülményei miatt bármikor elindulhat Európa irányába.

Egyetlen olyan ok, konfliktus sem szűnt meg vagy közelített a megoldás felé, amely az elmúlt években okozta a migrációt. Az Európai Unió pedig folytatja a meghívásra épülő migrációs politikáját, erről szól az új olasz kormány döntése is - közölte.

Ezután a kötelező betelepítési kvóták ügyét fogják elővenni, újra nyomás érkezik Brüsszelből, hogy Magyarország is fogadjon be migránsokat. "Aki azt gondolja, hogy ennek a nyomásnak bármikor is meghajolunk, az félreismert minket" - hangsúlyozta a miniszter.

A magyar emberek legalább három alkalommal kötelezték a kormányt, hogy egyetlenegy illegális bevándorlót se engedjen az országba - mondta.

"Eddig is meg tudtuk védeni magunkat, és ezután is meg fogjuk védeni" - hangsúlyozta. Hozzátette: a magyarok nincsenek egyedül, a közép-európai összefogás stabil és erős ebből a szempontból.

Szijjártó Péter kijelentette: felháborító, hogy ma Európában csak azt nevezik szolidárisnak, aki veszélybe sodorja saját országa és polgárai biztonságát.

Brüsszel és az európai uniós intézmények migrációs politikája veszélyes az európai emberekre. 2015 óta Európában 33 terrortámadást követtek el migrációs hátterű emberek, több mint 300 embert megöltek, több mint 1400-an megsebesültek. Nyugat-Európában a bevándorlással kapcsolatban hangsúlyozott társadalmi integráció kudarcba fulladt, párhuzamos társadalmak jöttek létre - közölte.

Az október 13-ai önkormányzati választás újabb lehetőség arra, hogy a magyar emberek világossá tegyék, mit akarnak - hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta: a magyar kormánynak a nemzeti érdek az első, és emiatt az elkövetkező időszakban is "komoly nyomás alatt leszünk".    
 
A nemzetközi liberális média, politikai elit ezt nem tudja értelmezni, elfogadhatatlannak tartja - közölte. Éppen ezért fontos, hogy az eddigihez hasonló támogatást kapja meg a jelenlegi Fidesz-KDNP-s kormány.

Arra biztatta a jelenlevőket, Tiszafüreden is a kormánnyal együttműködni képes, nemzeti érdek alapján álló, a nyugodt építkezést célul kitűző vezetőket válasszanak meg, szavazzanak Ujvári Imre jelenlegi Fidesz-KDNP-s polgármesterre és a párt jelöltjeire.

A nemzet teljesítménye a helyi közösségek teljesítményéből áll össze

A nemzet teljesítménye a helyi közösségek teljesítményéből áll össze, a magyar gazdaság, Magyarország megerősödésében a vidéki városok és közösségek egyre nagyobb szerepet játszottak az elmúlt években – közölte a külgazdasági és külügyminiszter szerdán Tiszafüreden, a 186 millió forintból épülő új piaccsarnok ünnepélyes alapkőletételén.

Szijjártó Péter elmondta: nemcsak Tiszafüred, Magyarország is hosszú utat járt be az elmúlt években.

A korábban csőd szélén álló országot ma már Európa egyik legsikeresebb államaként tartják számon. Ma már a magyar gazdaság tudja felmutatja a leggyorsabb növekedési ütemet Európában, és 2019-ben elmondható, hogy az országban teljes foglalkoztatás van – közölte.

Az elmúlt öt évben Magyarország mindig megdöntötte az aktuális beruházási és exportrekordot, mára a megerősödő Közép-Európa részeként fontos szerepet játszik az egész kontinens jövőbeni versenyképességében – mondta.

Ehhez kellett minden magyar ember teljesítménye, szorgalma, áldozatvállalása és munkája. Továbbá azok a bátor vállalkozók, akik mindig meg merték hozni azokat a döntéseket, amelyek nyomán új munkahelyek jöttek létre Magyarországon – tette hozzá.

A nemzet teljesítménye a helyi közösségek teljesítményéből áll össze, a tiszafürediek is hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarország az elmúlt években „igazi sikertörténetté válhatott” – fogalmazott.

A miniszter azt mondta: a városvezetés profizmusa és a lakosok szorgalma együtt számos fejlesztés nyomán látványossá és láthatóvá vált.

Példaként említette az út- és csatornahálózat fejlesztését, azt, hogy az ország legnagyobb kerékpároscentruma Tiszafüreden van, valamint az ivóvízminőséget javító programot.

Három fontos közintézmény energetikai korszerűsítése, fejlesztése történt meg; a Tisza-tó és Tiszafüred mára márkanév lett, a páratlan természeti szépség a legkedveltebb utazási központtá tette a várost és a Tisza-tavat – emelte ki.

Az ide látogatók számának növekedése új dimenziót nyithat a város fejlődésében, ezért is jó döntés a szabadstrand megújítása 400 millió forintból. Fontos az itt élők életminőségének javítása is a város vezetői számára, ezért is lényeges, hogy új piaccsarnok jön létre 186 millió forintból és megépül az új belváros – mondta Szijjártó Péter.

A fejlesztések nyomán Tiszafüred tovább erősödik, ami növeli a magyar gazdaság teljesítményét is, hiszen a turizmus stratégiai ágazat – közölte. Hozzátette: az elmúlt három évben töretlen volt a turizmus fejlődése Magyarországon.

Cél, hogy 2030-ra Magyarország Közép-Európa legvonzóbb turisztikai célpontja legyen – hangsúlyozta.

A magyar gazdaság megerősödésében a vidéki városok és közösségek egyre nagyobb szerepet játszottak az elmúlt években. Ezért is nagyon fontos szerepe van annak, hogy kormány és önkormányzat szorosan együtt tudjon működni a helyi közösség és a nemzet érdekében. A hangsúly az összefogáson, a nyugodt építkező együttműködésen van, a „nyugtalanság, feszültségek, a személyeskedés és a felesleges viták helyett” – fogalmazott.

Szijjártó Péter arra biztatta a jelenlevőket, hogy az októberi önkormányzati választásokon olyan képviselőket és polgármestereket válasszanak, akik az adott településen és településért élnek, ismerik a helyi adottságokat, kihívásokat, tisztában vannak a kezelési lehetőségükkel és készek az együttműködésre.

F. Kovács Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta: Tiszafüred méltán nevezhető a Tisza-tó fővárosának, dinamikus a fejlődés a városban. Hozzátette: a kormányzat minden segítséget megad a fejlődéshez.

Ujvári Imre (Fidesz-KDNP), Tiszafüred polgármestere közölte: 2014 előtt a polgármester és jegyző csődbe vitte a várost.

Négymilliárd forintos adósságcsapdában vergődött a város, amelyet a kormány átvállalt, és Tiszafüred így állhatott fejlődő pályára. Napjainkban hatmilliárd forintból valósultak meg vagy vannak folyamatban fejlesztések – hangsúlyozta.

MTI
MTI Hírfelhasználó