Közép-Európa és Németország együttműködése alapvetően határozza meg az EU jövőjét
Közép-Európa és Németország együttműködése alapvetően határozza meg az EU jövőjét - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Berlinben a határnyitás 30. évfordulója alkalmából tartott Német-Magyar Fórumon.
2019. szeptember 11. 00:19

Harminc éve bizonyítottuk, hogyha mi magyarok és németek közösen cselekszünk, egymásra találunk, akkor az jó egész Európának, és ez az állítás igaz ma is.

Sőt, ha mi közép-európaiak és németek szorosan együttműködünk, akkor az jó egész Európának, és erre a német-közép-európai egymásra találásra különösen nagy szükség van most, amikor Európát, az Európai Unió egységét történelmi kihívások érik - mondta.

A közép-európai nemzetek EU-csatlakozásával Európa békésebb, erősebb és gazdagabb lett, a térség lett az európai növekedés motorja. Az Európai Unió öt leggyorsabban növekedő gazdaságából három a visegrádi országok közül kerül ki, és tavaly a visegrádi országok kereskedelme Németországgal 74 százalékkal haladta meg a német-francia kereskedelmet - hívta fel a figyelmet.

A külgazdasági és külügyminiszter emlékeztetett: "A közép-európaiak - miután kiharcoltuk a szabadságunkat, levetettük a kommunista diktatúrák rabigáját - 1991-ben életre hívták a V4-ek szövetségét, hogy együtt küzdjenek a diktatúra maradványainak felszámolásában és erősítsék egymást az euroatlanti integrációban".

"Most, hogy a világ politikájában számos mélyreható változás történik, a világgazdaság tele van feszültségekkel, a szabadkereskedelmet korlátozó szemlélet egyre nagyobb teret nyer, az Európai Unió körüli térségben folyamatosak a biztonsági fenyegetések, történelmi kihívások előtt állunk politikai, gazdasági és biztonsági szempontból is, mi magyarok és közép-európaiak készen állunk arra, hogy részt vegyünk a közös válaszok megtalálásában annak érdekében, hogy az Európai Unió újra erős legyen" - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

A miniszter szerint az Európai Unió akkor lehet erős, ha az őt alkotó nemzetek is erősek.

"Legyengített, önmagukat megvédeni képtelen, kulturális, történelmi vallási örökségüktől messze került nemzetek és az ilyen legyengített nemzetekre épülő Európa sem tud erős lenni. Mi magyarok büszkék vagyunk arra, hogy megőriztük identitásunkat, hogy a térség egyik legrégibb állama a miénk" - mondta.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter sürgette Berlinben az Európai Unió bővítését, ami erősítené a közösséget. Az unió bővítését jelentős mértékben fel kell gyorsítani, a Nyugat-Balkán bővítésével nem szabad várni 2025-ig, az biztonsági szempontból is fontos - mondta.

Sürgette, hogy az EU adjon elsőbbséget a keresztény kultúrának, mert keresztény alapokra és értékekre építették, és "ha ettől eltávolodunk, akkor csak gyengék lehetünk".

"Közös kötelességünk- mondta -, hogy visszaadjuk az európai emberek biztonságot. Ez elengedhetetlenül fontos, mert százezrek, talán milliók haladnak Európa felé" - hangsúlyozta.

Ezzel kapcsolatban bejelentette, hogy Magyarország 30 millió euró értékű segélyprogramot indít a közel-keleti keresztények támogatására, a Német Vöröskereszttel közösen segély- és újjáépítési projekteket valósít meg Libanonban, Szíriában és Irakban, hogy az ott élő emberek ne kényszerüljenek elmenekülni lakhelyükről.

A több mint ezeréves magyar-német kapcsolatokat méltatva elmondta, hogy több számos olyan csomópont, esemény volt, amely ezt a barátságot stratégiai szövetségesi viszonnyá emelte. "A közelmúltban ünnepeltük történelmünk egyik legjelentősebb eseményét, összekapcsolódott egymással a magyar szuverenitás és a német egység megteremtése. Büszkék vagyunk, hogy részt vállalhattunk Németország és ezzel együtt Európa újraegyesítésében" - mondta.

Emlékeztetett, hogy jelenleg 6000 német vállalat van jelen Magyarországon, ezzel 300 ezer magyar embernek adva munkát.

Novák Katalin: A magyar-német kapcsolatok további javulására lehet számítani

Az államtitkár kiemelte: el kell ismerni, hogy a magyar-német viszonyt az utóbbi néhány évben több konfliktus is terhelte. Ennek az az oka, hogy kétoldalú kapcsolatrendszer „áldozatául esett a balliberális média nyomásgyakorlásának, az Európán belüli és kívüli érdekkonfliktusoknak és a migrációs kihívásra adott magyar és német válasz közötti alapvető különbség okozta meg nem értésnek”.

Azonban remélhető, hogy a magyarok és a németek visszatalálnak arra az útra, amelynek révén viszonyuk ismét két baráti, szorosan együttműködő nemzet kapcsolata lesz, amelyben a felek egyenrangú partnerként és tisztelettel viszonyulnak egymáshoz – mondta Novák Katalin.

A többi között arról is szólt, hogy minden országnak szüksége van a nacionalizmusra abban az értelemben, hogy érvényesítenie és védenie kell az érdekeit, de nem feszül feltétlenül ellentét a nemzeti az európai érdekek érvényesítése között sem.

Az államtitkár a jövő legnagyobb kihívásairól szólva kiemelte, hogy egyetlen ország sincsen Európában, ahol a gyermekvállalási kedv elég lenne a gyarapodáshoz, ezért kulcsfontosságú a jó családpolitika.

Balog Zoltán miniszterelnöki biztos, a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumának elnöke egyebek mellett az 1989-es határnyitás és a 2015-ös határkerítés-építés közötti különbségekre világított rá a beszélgetésen.

Mint mondta, közös a két esetben, hogy „emberek, Isten teremtményei” állnak a középpontban, és a magyar lakosság 1989-ben és 2015-ben is segített a rászorulóknak. Azonban míg 1989-ben a határnyitással egy elnyomott nép tagjait kellett hozzásegíteni ahhoz, hogy kiszabaduljanak börtönükből, a 2015-ös kerítésépítés azt szolgálta, hogy legyen vége az európai és nemzetközi szabályokkal ellentétes, illegális határátlépésnek.

Balog Zoltán a jövő legfontosabb feladatairól szólva kiemelte, hogy Európának „újra fel kell fedeznie” az egykor keletiként számon tartott régióját, a visegrádi négyek térségét, az EU-hoz 2004 óta csatlakozott országok körét. Ki kell alakítani a kommunikáció és a döntéshozatal egy „új formáját”, amelynek révén végre „komolyan veszik és partnerként kezelik” ezeket az országokat – fejtette ki Balog Zoltán, hozzátéve, hogy mindez hozzájárulna az EU-val szemben kételkedő, szkeptikus vagy éppen ellenséges beállítódás visszaszorulásához.

Andreas Nick, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) Magyarországgal kiemelten foglalkozó szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselője ezzel egyetértve hangsúlyozta, hogy több megértéssel és az eltérő történelmi tapasztalatok és kulturális jellegzetességek iránti nagyobb elfogadással kell viszonyulni a térség országaihoz.

MTI
  • Rákosi-korszak: Karácsony megfenyegette a kormányfőt
    Dr. Somogyi János: Soha nem számított kivételes, különleges esetnek és ma sem számít annak, hogy mentális problémákkal küzdő, pszichésen sérült, fél-, vagy egész bolondok kerülnek felszínre, sőt hatalomra. Súlyos esetekben tragikus eredményre vezet, ha ilyen személyek egy ország, vagy akár egy földrész feletti hatalomra jutnak.
  • Az erdő üzem, tanterem – és örökkévalóság
    Ugron Ákos Gábor: Az erdő fenntartása, kezelése, művelése nem érthető meg rövid távú gondolkodással, ahhoz száz években, vagy éppen az örökké fennmaradó végtelenben kell gondolkodni, mert az erdőre mint örökké változó, de örökre fennmaradó életközösségként kell tekintenünk.
  • A kettős mércés EP-szélsőség
    Győri Enikő nem emlékszik parlamenti vitára és felháborodásra azzal kapcsolatban, amikor a szocialista-liberális Gyurcsány-kormány idején, 2006 októberében, a rendőrség szétverte a 1956-os forradalomra emlékező békés tüntetőket. „A rendőrterror erői ma a legeurópaibb pártnak hazudják magukat, és az EP meg őket támogatja" - emelte ki a Fidesz képviselője
MTI Hírfelhasználó