Erős jelölt Trócsányi
Von der Leyen ma délben tart sajtótájékoztatót, amelyen a biztosi tárcák sorsa is nyilvánosságra kerül. A leendő elnök választottjai között meglepetések aligha akadnak.
2019. szeptember 10. 11:19

Ursula von der Leyen tegnap nyilvánosságra hozta az Európai Bizottság lehetséges tagjainak listáját. A leendő elnök választottjai között meglepetések aligha akadtak: a brüsszeli sajtó korábban már valamennyi tagállam jelöltjének kilétét felfedte, a személyi kérdéseknél pedig fontosabb lesz a biztosoknak juttatandó uniós portfólió. Ahogy arra számítani lehetett, Magyarországot a testületben Trócsányi László volt igazságügyi miniszter képviselheti. Von der Leyen ma délben tart sajtótájékoztatót, amelyen a biztosi tárcák sorsa is nyilvánosságra kerül. Trócsányi egybehangzó információk szerint végül a humanitárius segélyezés és katasztrófavédelem területét felügyelheti majd.

Támadásokra számíthat a volt igazságügyi miniszter Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az ugyanakkor korántsem eldöntött, hogy a november elsejével munkába álló bizottság egytől egyig Von der Leyen jelöltjeiből áll majd. Szeptember végétől ugyanis az Európai Parlament (EP) illetékes szakbizottságai is meghallgatják a politikusokat, és ítélkeznek a biztosi alkalmasságuk felett. Az egyre szélesebb hatáskörökkel rendelkező EP nem fog kesztyűs kézzel bánni egyes jelöltekkel. A londoni Financial Times például már közvetlenül a májusi választások után arról cikkezett, hogy „a fekete bárány” tagállamok, így Magyarország, Lengyelország és Olaszország (akkor még a Matteo Salvini-féle Ligával a kormányon – a szerk.) delegáltjai vért izzadnak majd a meghallgatásokon. A közelmúltban a papírformának megfelelően a parlament egyes szocialista és liberális politikusai is tiltakoztak Trócsányi személye ellen, tegnap például az MSZP-s Újhelyi István „vonta meg támogatását” a volt igazságügyi miniszert is soraiban tudó testülettől.

A Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja tegnap közleményben üdvözölte a jelenleg EP-képviselőként tevékenykedő Trócsányi jelölését, s arra figyelmeztettek: a szocialista, liberális, zöld- és kommunista frakciók minden eszközzel támadni fogják a biztosjelöltet, az „elvtelen támadásokban” pedig a magyarországi ellenzék EP-képviselői biztosan élen járnak majd. Parlamenti források szerint ugyanakkor az akadémiai és diplomáciai körökben is ismert Trócsányinak aligha van oka az aggodalomra, mert erős jelöltnek számít.

Judi Tamara (Brüsszel)
 
magyarnemzet.hu
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
  • Mikulássapkás hazugság
    Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
MTI Hírfelhasználó