Invázióhoz vezethet a bevándorlás
A demográfia problémák nagyobb kihívást jelentenek, mint az éghajlatváltozás, és a bevándorlást kontrollálni kell – mondta a demográfiai csúcson csütörtökön Tony Abbott. A volt ausztrál miniszterelnök lapunknak arról beszélt, hogy a jelenlegi népesedési folyamatok a globális hatalmi rend megváltozásához is vezethetnek.
2019. szeptember 7. 22:28

– Beszédében azt mondta, az éghajlatváltozás helyett a demográfiai problémák miatt kellene aggódnunk. Miért gondolja így?

– Arra utaltam, hogy radikális tiltakozásra nem a szén-dioxid-kibocsátás ellen van szükség, hanem amiatt, mert nem vagyunk képesek elég gyermeket a világra hozni, és ez ellen a folyamat ellen kellene lázadnunk. Az éghajlatváltozás fontos probléma, de azzal szerintem meg tudunk birkózni, a drámaian csökkenő születésszám – amely alulmúlja a reprodukcióhoz szükséges szintet – viszont kezelhetetlenné válhat.

– A demográfia és a gyermekvállalás kérdése mennyire fontos az önök hazájában?

– Időről időre előkerül ez a téma nálunk is. Feltehetőleg nem annyira jelentős kérdés ez nálunk, mint itt, Közép-Európában, és nem olyan gyakran beszélünk róla, mint a bevándorlásról, de érintjük a témát, mivel minálunk is alacsonyabb a születési ráta, mint azt sokan, például jómagam is szeretnénk.

– Miért nem születik annyi gyermek, mint amennyit terveznek az ausztrálok?

– Úgy gondolom, hogy családszerető nemzet vagyunk elméletben, de nem tudnám megmondani, hogy a gyakorlatban miért nem ennek megfelelően viselkedünk.

– Előadásában óvatosságra intett a bevándorlással kapcsolatban. Milyen veszélyeket lát?

– Egy ország, amely nem kontrollálja a bevándorlást, békés invázió elszenvedőjévé válhat. Az elmúlt négy évben – úgy vélem – ténylegesen ez történt Európában. Háború nélkül, de részben elfoglalták a kontinenst. Orbán Viktor elérte, hogy ez ne történhessen meg Magyarországgal, és szerintem a többi euró­pai ország is sokkal jobban járt volna, ha hasonló megközelítést alkalmaz.

– Ausztrália bevándorlók országa, mégis elkezdték szigorúan korlátozni a migrációt. Miért volt erre szükség?

– Minden országnak magának kell eldöntenie, hogy az adott körülmények között mennyi bevándorlót tud befogadni. Ausztráliában sokáig elég jól tudtuk integrálni a migránsokat. Ezért is van, hogy alapvetően bevándorló társadalomként tartanak számon. Az emberek döntő része korábban úgy jött hazánkba, hogy szeretett volna a közösségünk részévé válni, és azt hiszem, ez az alapvető szempont, amire figyelni kell.

„Háború nélkül, de részben elfoglalták a kontinenst” Fotó: Teknős Miklós

– Önt szókimondó politikusnak ismerik. Most is kitért a politikai korrektség kérdésére. Miért ellenzi?

– A politikai korrektség az egész nyugati világban jelen lévő probléma. Kelet-Európa valamivel jobban ellenáll ennek, mint a kontinens nyugati fele. Mi, Ausztráliában talán egy kevéssel jobban állunk e téren, mint Nyugat-Európa, de nem tudtuk annyira elutasítani, mint Kelet-Európában. Fontos, hogy mindig azt mondjuk, amit gondolunk, és aszerint cselekedjünk, amit mondtunk. A politikai korrektséggel az a gond, hogy gyakran elfogadunk kényelmes valótlanságokat, hogy ne kelljen szembenézzünk a kényelmetlen igazsággal. Pedig szembe kellene néznünk vele, ha azt akarjuk, hogy országaink fejlődjenek.

– Azt is mondta: félő, hogy a hatalmi világrend megváltozik. Ez feltétlenül baj lenne?

– Nem jelent problémát, ha a globális erőközpontok megváltoznak, feltéve, hogy a megerősödő országok elkötelezettek a pluralista demokrácia eszménye iránt, és a többi államot a szükséges tisztelettel kezelik. Jelenleg azonban, úgy tűnik, hogy nem ez a helyzet. Az a nehézség, hogy a Nyugatra jellemző szabadság és tisztelet nem teljesen van meg sok feltörekvő hatalom esetében, ami most még nem biztos, hogy probléma a számukra, de a jövőben veszélyt jelenthet a mi országainkra nézve.

– Hazánk kormányát a külföldi sajtóban tekintélyelvűséggel szokták vádolni. Ön mégis elfogadta a meghívásunkat. Személyes tapasztalata szerint megalapozottak a vádak?

– Azt kell mondanom, hogy nem látok semmi bizonyítékot, ami alátámaszthatná – a nyugati sajtóban valóban gyakran – megjelenő vádakat.

magyarnemzet.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Felkapcsolták a Szent Péter téri karácsonyfa fényeit
  A fénygyújtás pillanatára elállt az eső, és a tér megtelt elsősorban római családokkal és külföldiekkel.
 • Hazánk kormánya elhivatott a családtámogatás ügyében
  Magyarország kormánya elhivatott a családok támogatása ügyében, minden intézkedést úgy hoznak meg, hogy szem előtt tartják a családok érdekeit; legyen szó kisebb vagy nagyobb családokról, vagy olyanokról, akik gyermekeiket egyedül nevelik - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára szombaton Budapesten.
 • Katolikus ifjúsági házat avattak Székelyföldön
  Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az avatóünnepségen elmondta: a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye ifjúsági rendezvényeinek központjává váló létesítmény megszentelt helyen, a fogyatékkal élőket táboroztató Szent Gellért Alapítvány Rehabilitációs és Rekreációs Háza szomszédságában épült.
MTI Hírfelhasználó