Becsengettek másfél millió diáknak
Országszerte megtartották hétvégén a tanévnyitó ünnepségeket az iskolákban, ma reggel összesen másfél millió gyereknek és százötvenezer pedagógusnak kezdődik meg a munka. Az idei év újdonsága, hogy a hagyományos gimnáziu­mokat választók száma elmaradt a szakgimnáziumokba felvett diákokétól, a szakképzés rendszerszintű megújítása pedig tovább növeli majd ezt az előnyt. A központi évnyitókon az illetékes tárcavezetők versenyképes életpályát és a lehető legtöbb támogatást ígérték a tanároknak. Kásler Miklós bejelentette, hogy elkészült az új Nemzeti alaptanterv, amit jövőre vezetnek be.
2019. szeptember 2. 10:34

Ma reggel nyolc órakor hivatalosan is becsengetnek, kezdetét veszi a 2019/2020-as tanév. Az Emberi Erőforrások Minisztériumától kapott adatok szerint több mint másfél millió gyerek számára ért véget a nyári vakáció. Összesen 326 ezer óvodás, 727 ezer általános iskolás és 490 ezer középiskolás kezdi meg a tanévet. Az általános iskolák első évfolyamán 90 ezer kisdiák ül életében először iskolapadba, és nagyjából ennyi új belépő van a középfokú intézményekben is. Megtudtuk továbbá, hogy idén az Újpesti Könyves Kálmán Gimnázium négy évfolyamos képzése volt a legnépszerűbb, ide felvételizett a legtöbb nyolcadikos. A köznevelésben összesen mintegy 150 ezer pedagógus dolgozik, akiknek több mint 80 százaléka nő, és az összlétszám csaknem felét az általános iskolai oktatók, nevelők teszik ki.

A hároméves, érettségit nem adó szakközépiskolákban a vendéglátás a diákok abszolút kedvence, de nagyon sokan tanulnak majd gépészetet és mezőgazdaságot. A legkeresettebb topszakmák az idei tanévben: szakács, eladó, cukrász és pincér. – Elkészült és a következő tanévben bevezetik a klasszikus értékekre, de a legkorszerűbb módszerekre és eszközökre támaszkodó Nemzeti alaptantervet és kerettantervet – jelentette be Kásler Miklós a X. Nemzeti Tanévnyitón, a sárvári Nádasdy Tamás Általános Iskolában. Az emberi erőforrások minisztere kitért arra, hogy ehhez alakítják a digitális és hagyományos tankönyveket, amelyeket a 2020/21-es tanévben minden magyar diáknak ingyenesen bocsátanak rendelkezésre 14 milliárd forint értékben.

– A magyar kormány feladata és célja, hogy mindenben támogassa a gyermekeket nevelő családokat, a szorgalmasan tanuló diákokat és a hivatásukat odaadóan végző pedagógusokat – hangsúlyozta. Emlékeztetett, hogy a pedagógusbérek átlagosan 50 százalékkal emelkedtek az utolsó hat évben, a gyermekétkeztetésre fordított összeget megháromszorozták 2010-hez képest, ezenkívül 276 milliárd forintból 800 iskolát építenek és újítanak fel, az ingyenes tankönyvellátás pedig évi 14 milliárd forint értékű támogatást jelent a családoknak. Azt is elmondta, hogy az idei tanévtől minden középiskolás diák külföldön fejlesztheti nyelvtudását, emellett ingyenes első nyelvvizsgát, valamint KRESZ-vizsgát tehetnek a diákok, és minden tanuló térítésmentesen el fog jutni múzeumokba, levéltárakba, színházakba és hangversenytermekbe.

A szakképzés növekvő népszerűségét hangsúlyozta tanévnyitó köszöntőjében Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is, aki szombaton Nyíregyházán kiemelte: tíz év után először 8,5 százalékkal több diák választotta a szakgimnáziumokat, mint az általános gimnáziumi képzéseket, vagyis a szakképzésé a jövő. A miniszter szerint az a cél, hogy a pályaválasztás előtt állókkal még inkább elhitessék, a jól végzett szakmunka nemcsak versenysikert hozhat, hanem megélhetést is biztosít a családnak, valamint hozzájárul Magyarország gazdasági sikeréhez.

A korábbi évekhez képest újdonság, hogy az érettségi mellett szakképesítést is adó szakgimnáziumokba többen felvételiztek, mint a hagyományos gimnáziumokba. „Sima” gimnáziumba 29 ezren, szakgimnáziumba viszont több mint 31 ezer fiatal jutott be. Az új belépő szakgimnazisták legnagyobb hányada informatikai területen tanul, a második legnépszerűbb szakmacsoport a közgazdaság lett, harmadik helyen pedig a vendéglátási, turisztikai képzések állnak. Legkevésbé a könnyűipari és a nyomdaipari szakterület vonzotta idén a fiatalokat.

Palkovics László kitért arra is, hogy a lemorzsolódással veszélyeztetett diákok száma tavaly jelentősen csökkent, de a korai iskolaelhagyás megfékezését egy új állami ösztöndíjrendszer is szolgálni fogja. A pedagógusokhoz, tanárokhoz szólva elmondta: a kormányzat dolgozik a számukra versenyképes életpályát és jövedelmet magában foglaló rendszer kialakításán és azon, hogy ennek minél előbb számokban mérhető eredménye legyen.

Magyar Nemzet
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Balassi, a kortárs poéta
  Irodalmi pályázatot írt ki diákoknak az egri egyetem, ennek címe: Kortársunk: Balassi Bálint.
 • A fekete doboz sötétsége
  A fedélzeten tartózkodó ötven utas, valamint a tízfős legénység életét vesztette. A légikatasztrófa oka hivatalosan azóta is ismeretlen.
 • Több párt is követheti a Fideszt, ha távozik az Európai Néppártból
  Egy centiméterre volt a Fidesz attól, hogy kilépjen az Európai Néppártból – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken, miután előző nap az Európai Parlament a néppárti képviselők szavazatainak segítségével a jogállamiság magyarországi és lengyelországi helyzetéről szóló határozatot fogadott el.
MTI Hírfelhasználó