Országszerte marakodnak a kormányellenes erők
Csepel után a főváros újabb kerületeiben, valamint Pécsen is meghiúsult az ellenzéki összefogás. A Magyar Nemzet által megkérdezett elemző szerint az ellenzéki alakulatoknak az őszi voksolás nem az önkormányzatiságról szól, hanem pozíciójuk javításáról, illetve a túlélésük biztosításáról. Így azokon a településeken, ahol az ellenzék nyer, hamarosan puccsok sora várható.
2019. augusztus 14. 11:37

Egyre több nagyvárosban és fővárosi kerületben bomlik fel vagy hiúsul meg az őszi önkormányzati választásra kötött ellenzéki összefogás. Az egykori LMP-s Moldován László – aki a napokban jelentette be, hogy civil támogatással, független polgármesterjelöltként indul el az erzsébetvárosi önkormányzati választáson – a 444.hu-nak tegnap arról beszélt, bár a kerületi beágyazottsága miatt őt támogatták az ellenzéki pártok, a DK, felrúgva egy korábbi megállapodást, megvétózta a jelölését, és Niedermüller Pétert állította a helyébe, akinek gyakorlatilag semmi köze a kerülethez, és aki az európai parlamenti képviselői helyről történő kigolyózásáért fájdalomdíjként kaphatta meg a lehetőséget.

– A Demokratikus Koalíció azzal zsarolta meg az MSZP-t, hogy ha nem Nie­dermüller lesz a jelölt, akkor ők sem támogatják az ötödik kerületben Tüttő Katát vagy Zuglóban Horváth Csabát, tehát a teljesen inkompetens és nem beágyazott jelöltjeiket – hangoztatta az LMP egykori budapesti elnöke. Moldován és Niedermüller mellett a szocialista Hunvald György is a fideszes Vattamány Zsolt polgármester kihívója.

A hétvégén az is eldőlt, hogy Pécsen sem lesz teljes az ellenzéki összefogás, az LMP ugyanis saját polgármesterjelöltet indít az őszi önkormányzati választásokon. Kóbor József biofizikus jelöltségét Keresztes László Lóránt, a párt országgyűlési képviselője vasárnap jelentette be a Facebook-oldalán. Kóbor a bejegyzésében azt írta: az EP-választások után csak ott tudtak harmonikusan együtt dolgozni az ellenzékkel, ahol a DK nem rúgta fel a megállapodásokat. Mint ismert: Pécsen a Fidesz az olimpiai bajnok Vári Attilát indítja.
Budapest II. kerületében sem sikerült az ellenzéknek megállapodnia mind a 14 körzetről.

Ökölharc Gyurcsány módra. Niedermüller Péter (jobbra) jelölése Terézvárosban megosztotta a baloldalt Fotó: Mirkó István

Az Origo.hu tegnap arról számolt be, hogy az egyik körzetben valóságos háború tört ki, mert az ellenzéknek a Jobbik támogatására volna szüksége, a szétesőben lévő párt pedig az életben maradásához próbál jobb pozíciókat kialkudni. Mint írták, a baloldali tömb nehezen fogadja el a Jobbik jelöltjét – Csurka István egykori titkárát –, Bodor Zoltánt, hiszen a képviselő korábban számos vállalhatatlan kijelentést tett, például 2014-ben még a „cionista népirtás” ellen tiltakozva vonult fel Izrael budapesti nagykövetségénél. Az pedig, hogy a 2011-es időközi országgyűlési választáson Bodor programponttá emelte Alföldi Róbert leváltását a Nemzeti Színház éléről, szembeállíthatja a szintén közös ellenzéki jelöltként induló Szalai Kriszta színésznővel, aki több szálon is kötődik Alföldihez.

– Az ellenzéki összefogás számos városban tapasztalható szétesése is azt mutatja, hogy az őszi összefogás az ellenzéki pártoknak nem az önkormányzatiságról, hanem a túlélésről és a zsákmányszerzésről szól, valamint arról, hogy minél jobb pozíciókat alakítsanak ki maguknak a 2022-es parlamenti választásra – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Kiszelly Zoltán, a XXI. Századi Intézet regionális igazgatója. Szavai szerint ennek a helyzetnek az eredménye, hogy gyenge az ellenzéki alakulatok egymás iránti bizalma.

Niedermüller vígaszdíjként kaphatta meg a VI. kerületet Fotó: MTI/Balogh Zoltán

– Amit a pártközpontokban kitalálnak, nem biztos, hogy a gyakorlatban is működik. Pécsen pél­dául azt láthatjuk, hogy az LMP – amely rosszul járt a fővárosban, és vidéken amúgy sincs nagyon jelen – inkább saját polgármesterjelöltet állít, azt gondolva, hogy így az önkormányzati képviselőjelöltjeik is jobb eredményt érnek el. S ha Kóbor nem is lesz polgármester, frakciójuk még lehet, így Baranya megyében azt mondhatják, hogy az LMP komoly tényező – fejtette ki az elemző.

A politológus szerint még ha egyes településeken többséggel is nyerne az ellenzék, polgármestereik valószínűleg akkor sem tudnának jól kormányozni.

– Akik úgy érzik, hogy alulmaradtak, és esélyt látnak például arra, hogy az alpolgármesterükből polgármestert csináljanak, akár fél-egy éven belül könnyen felboríthatják az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat, puccsokat szervezhetnek a polgármesterek ellen és új választást próbálhatnak meg kierőszakolni – vélte Kiszelly Zoltán. Megjegyezte: a szűk ellenzéki többségű önkormányzatokban – ahol két-három emberen múlik, feloszlatják-e a testületet – a gyengébb ellenzéki pártok akár egy-két képviselői hellyel is a mérleg nyelvévé, „királycsinálóvá” válhatnak.

magyarnemzet.hu
  • Gyilkosos játék
    Az egész emberiségnek, benne Európának és Magyarországnak olyan létkérdésekkel kellene szembenéznie és lehetőleg átgondolt és összehangolt válaszokat adnia, amelyek megoldása még teljes egyetértés esetén is felfoghatatlanul nehéznek látszik. Elmélyülő globális és lokális polgárháborúk közepette pedig evidens módon Hadjárat a Semmibe (Babits Mihály versének címével szólva).
  • Eger írócsillaga magyar örökség
    Cs. Varga István: Magyar Örökség Díj „a világ magyarságának szellemi becsületrendje”, amely valóban kitüntető reflektorfénybe helyezi Gárdonyi életművét: a díj és díjazott egymás fényét erősíti.
  • Legyilkolt, elhamvasztott magyar nők és gyermekek
    Csehszlovák krematóriumban hamvasztották el 1947 októberében 195 magyar és német nemzetiségű, két esztendővel korábban, 1945 nyarán brutális módszerekkel halomra gyilkolt nő és gyermek földi maradványait. Erre azért került sor, hogy újra, véglegesen eltüntessék egy akkor már lassan-lassan kitudódó tömeggyilkosság nyomait.
MTI Hírfelhasználó