Salvini: Migránsáradatot hoznának Renziék
A miniszterelnök-helyettesi tisztet is betöltő politikus a múlt héten robbantott ki belpolitikai válságot, amikor a Liga és az M5S koalíciójának összeomlásáról beszélve új választások mihamarabbi kiírását sürgette.
2019. augusztus 14. 10:59

Fordulat következhet be az olasz bevándorlási politikában, és megszaporodhat az olasz partokra érkező migránsok száma, ha az Öt Csillag Mozgalom (M5S) átmeneti kormányt alakít az ellenzéki Demokrata Párttal – figyelmeztetett tegnap Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes.

– Remélem, hogy nem alakít kormányt az M5S Matteo Renzi korábbi olasz baloldali kormányfővel, különben megint az lenne, mint az utóbbi években, amikor a szociáldemokraták voltak hatalmon, és évente félmillió migráns érkezett – hangsúlyozta a bevándorlásellenes párt, a Liga vezetője. Salvini emlékeztetett, jelenleg is azon dolgozik, hogy megakadályozza az Open Arms és Ocean Viking nevű mentőhajók fedélzetén lévő több mint ötszáz migráns kikötését az olasz partoknál.

A miniszterelnök-helyettesi tisztet is betöltő politikus a múlt héten robbantott ki belpolitikai válságot, amikor a Liga és az M5S koalíciójának összeomlásáról beszélve új választások mihamarabbi kiírását sürgette. A Liga bizalmatlansági indítványt nyújtott be Giuseppe Conte miniszterelnök ellen. Salvini azzal vádolja Luigi Di Maiót, az M5S vezetőjét, hogy a Renzi miniszterelnöksége idején drasztikusan népszerűségét vesztő Demokrata Párttal akar szövetségre lépni, Di Maio azonban ezt a minap tagadta. Az M5S egyik névtelenséget kérő képviselője ugyanakkor a Politico brüsszeli hírportálnak azt mondta, csak a két párt együttműködésével lenne elkerülhető, hogy szélsőjobboldali kormány jöjjön létre Olaszországban.

Salvini mindenesetre a nyári szünetben is gőzerővel dolgozik a jobboldali szövetségesek maga mögé állításán: még hétfőn az Il Giornale című jobbközép napilapnak adott interjúban elmondta, mind Giorgia Melonival, a szélsőjobboldali Olasz Testvériség vezetőjével, mind pedig a Hajrá, Olaszország! jobbközép pártot vezető Silvio Berlusconi egykori miniszterelnökkel tárgyalni készül egy esetleges szövetségről. Berlusconi ugyanakkor tegnap elutasította Salvini egységes választási listához való csatlakozásra irányuló javaslatát arra az esetre, ha valóban új választásokat írnak ki az őszre. A veterán jobbközép politikus ugyanakkor abba beleegyezett, hogy egy olyan koalícióhoz csatlakozzon, amely az összes jobboldali erőt magába foglalja.

Salvini figyelmeztetett: Fordulat következhet be a bevándorlási politikában

Fordulat következhet be az olasz bevándorlási politikában és megszaporodhat az olasz partokra érkező migránsok száma, ha az Öt Csillag Mozgalom átmeneti kormányt alakít az ellenzéki Demokrata Párttal – figyelmeztetett Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes kedden Facebook-bejegyzésében.

„Remélem, hogy nem alakít kormányt az Öt Csillag Mozgalom Matteo Renzi korábbi olasz baloldali kormányfővel. Különben megint az lenne Olaszországban, mint az utóbbi években, amikor a szociáldemokraták voltak hatalmon, s évente félmillió migráns érkezett” – hangsúlyozta a bevándorlásellenes Liga vezetője.

Salvini kiemelte: jelenleg is azon dolgozik, hogy megakadályozza az Open Arms és Ocean Viking mentőhajók fedélzetén lévő több mint 500 migráns partra szállását Olaszországban.

Mindkét civilszervezeti mentőhajónak megtiltották, hogy kikössenek Olaszországban.

Salvini belügyminiszteri kinevezése – 2018 júniusa – óta szigorú bevándorlási politikát folytat. Ennek keretében az olasz parlament a múlt héten egy újabb biztonsági csomagot fogadott el.

A jogszabályok értelmében a belügyminiszter rendeli el az olasz nemzetbiztonságra veszélyesnek tartott hajók kitiltását az olasz tengerekről, nem engedélyezve ezek áthaladását, kikötését vagy az olasz felségvizeken való megállását. A belügyminiszternek ehhez minden esetben a védelmi és közlekedési miniszter beleegyezésére is szüksége van – amit utóbbiak eddig minden esetben megadtak.

A törvénycsomag első négy cikke az Olaszországba migránsokat szállító NGO-hajókra vonatkozik.

A szöveg hangsúlyozza, hogy a civilhajók az illegális bevándorlást pártolják.

A migránsokkal olasz parton kikötő NGO-hajó kapitányát – a korábbi intézkedésekhez képest szigorúbban – 150 ezertől egy millió euróig terjedő közigazgatási szankcióval sújtják, a hajót az olasz hatóságok lefoglalják, és egy idő után állami tulajdonnak nyilvánítják, az NGO-nak való visszaszolgáltatás helyett. A törvény értelmében a hajó kapitánya 3 évtől 10 évig terjedő börtönt kockáztat, ha nem engedelmeskedik az olasz hatósági és katonai hajók tiltó felszólításának.

Az M5S jelenlegi koalíciós partnere, a Liga a múlt héten mondta fel az együttműködést, s új választásokat sürgetett. Salvini később aggasztónak nevezte azt, hogy az M5S a Ligát megkerülve összeállna a PD-vel egy új kormánykoalíció érdekében.

Hétfőn Luigi Di Maio, az M5S vezetője ugyanakkor Facebook-oldalán arról írt, hogy pártja nem kíván szövetségre lépni a Demokrata Párttal az esetleges előrehozott választások elodázása érdekében.

magyarnemzet.hu - MTI
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Tisztifőorvos: sok új fertőzött várható Magyarországon
  Várhatóan egyre több embert fertőz meg Magyarországon az új koronavírus, sok új esetet fognak diagnosztizálni - jelentette ki az országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs vasárnapi online sajtótájékoztatóján.
 • Magyar égtájak
  A párizsi béketárgyalások idején hazánk területének döntő része idegen katonai megszállás alá került – még az ország fővárosa, Budapest is.
 • Jól vizsgázott a korlátozott bevásárlónap
  A vevők döntő többsége tisztában volt a kijárási korlátozás során megosztott vásárlási időt bevezető új bolti működéssel – mondta Vámos György az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.
MTI Hírfelhasználó