Sok bizonytalanság övezi az ellenzéki összefogásokat
Miskolcon és Sopronban is közösen indul több ellenzéki párt az októberi önkormányzati választáson: a borsodi megyeszékhelyen megnevezték a polgármesterjelöltet, de Sopronban csak a jövő héten mutatkozik be az aspiráns, aki információink szerint nem a településen él. Esztergomban közben újabb ellenzéki polgármesterjelölt jelentette be indulását.
2019. augusztus 11. 11:37

Közös képviselőjelölteket indít a Momentum, az LMP, az MSZP, a DK, a Jobbik és a Mindenki Magyarországa Mozgalom az októberi önkormányzati választáson Sopronban – jelentették be tegnap a pártok és a civil szervezet képviselői sajtótájékoztatójukon a megyei jogú városban. Supka-­Kovácsné Holzhofer Tünde, a Momentum önkormányzati képviselőjelöltje elmondta, a város mind a tizenkét egyéni önkormányzati választókerületében indítanak közös jelöltet.

Őket a tegnapi sajtótájékoztatón a pártok országosan ismert politikusnői mutatták be, az eseményen részt vett mások mellett Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője, Kunhalmi Ágnes, az MSZP és Vadai Ágnes, a DK ország­gyűlési képviselője.

A sajtótájékoztató után Supka-Kovácsné Holzhofer Tünde az MTI-nek elmondta, hogy polgármesterjelöltjüket a jövő héten mutatják majd be. Helyi forrásokból korábban úgy értesültünk, reális esély van rá, hogy Sopronban nem a településen élő jelöltje lesz az ellenzéknek, hanem egy hegykői politikus, Varga Norbert. Ő korábban a lakóhelyén már megmérette magát, de alulmaradt.

Donáth Anna (Momentum) és a baloldal más ismert politikusai Sopronban kampányoltak Fotó: MTI/Nyikos Péter

Kiderült az is, hogy nyolc ellenzéki párt és két civil szervezet Veres Pált, a Függetlenek A Szinva Városáért Egyesület polgármesterjelöltjét támogatja az őszi önkormányzati választáson Miskolcon – erről tegnap sajtótájékoztatón számoltak be a borsodi megyeszékhelyen.

Varga Andrea, a jelöltet támogató egyik szervezet, a Velünk a Város Lokálpatrióta Egyesület elnöke kiemelte: az egyesület és a szövetséges ellenzéki pártok Veres Pál mellett tizenkilenc közös képviselőjelöltet is elindítanak az októberi voksoláson annak érdekében, hogy minden miskolci választókörzetben egyetlen kihívója legyen a jelenlegi városvezetésnek.

Kriza Ákos, aki a Fidesz–KDNP színeiben második ciklusát tölti a város élén, tegnap bejelentette, hogy betegsége miatt nem indul újra a polgármesterségért, a kormánypártok jelöltje a posztra Alakszai Zoltán, aki jelenleg a város jegyzője. Kósa Lajos, a Fidesz országos kampányfőnöke közölte: elfogadták, tudomásul vették Kriza Ákos döntését.

A párt nevében arra kérte a miskol­ciakat, hogy szavazataikkal támogassák jelöltjüket, és segítsék abban, hogy folytatódjon a városban kilenc évvel ezelőtt megkezdett munka. Elmondta: mindent elkövetnek azért, hogy Miskolc fejlődése a továbbiakban is töretlen legyen a mostani sikeres évek után is.

Közben bonyolódik az ellenzék helyzete Esztergomban, az Index arról írt, hogy az Egész Esztergomért Egyesület a DK és a Mi Hazánk támogatásával indít jelölteket. Mint ismert, júliusban már bemutatkozott az ellenzéki pártok által támogatott Cserép János és csapata. Őt akkor a DK is támogatta.

Az Átlátszó eközben arról írt, hogy míg sok szó esik arról, hogyan állnak az ellenzéki tárgyalások a kisebb-nagyobb városokban, a megyei közgyűlések körül nagy a csend. Somogy megyére koncentrálva azt írták: az MSZP és a Jobbik inkább, a DK és a Momentum a viszonylagos EP-sikertől megrészegülve egyáltalán nem hajlik az együttműködésre. Kiemelték: az LMP de facto már 2014-ben megszűnt a megyében.

magyarnemzet.hu
  • Az erdő üzem, tanterem – és örökkévalóság
    Ugron Ákos Gábor: Az erdő fenntartása, kezelése, művelése nem érthető meg rövid távú gondolkodással, ahhoz száz években, vagy éppen az örökké fennmaradó végtelenben kell gondolkodni, mert az erdőre mint örökké változó, de örökre fennmaradó életközösségként kell tekintenünk.
  • A kettős mércés EP-szélsőség
    Győri Enikő nem emlékszik parlamenti vitára és felháborodásra azzal kapcsolatban, amikor a szocialista-liberális Gyurcsány-kormány idején, 2006 októberében, a rendőrség szétverte a 1956-os forradalomra emlékező békés tüntetőket. „A rendőrterror erői ma a legeurópaibb pártnak hazudják magukat, és az EP meg őket támogatja" - emelte ki a Fidesz képviselője
  • Református óvodát adtak át Sárospatakon
    Református óvodát adtak át Sárospatakon szerdán, a létesítmény a kormány anyagi támogatásával a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programja keretében épült fel.
MTI Hírfelhasználó