Sok bizonytalanság övezi az ellenzéki összefogásokat
Miskolcon és Sopronban is közösen indul több ellenzéki párt az októberi önkormányzati választáson: a borsodi megyeszékhelyen megnevezték a polgármesterjelöltet, de Sopronban csak a jövő héten mutatkozik be az aspiráns, aki információink szerint nem a településen él. Esztergomban közben újabb ellenzéki polgármesterjelölt jelentette be indulását.
2019. augusztus 11. 11:37

Közös képviselőjelölteket indít a Momentum, az LMP, az MSZP, a DK, a Jobbik és a Mindenki Magyarországa Mozgalom az októberi önkormányzati választáson Sopronban – jelentették be tegnap a pártok és a civil szervezet képviselői sajtótájékoztatójukon a megyei jogú városban. Supka-­Kovácsné Holzhofer Tünde, a Momentum önkormányzati képviselőjelöltje elmondta, a város mind a tizenkét egyéni önkormányzati választókerületében indítanak közös jelöltet.

Őket a tegnapi sajtótájékoztatón a pártok országosan ismert politikusnői mutatták be, az eseményen részt vett mások mellett Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője, Kunhalmi Ágnes, az MSZP és Vadai Ágnes, a DK ország­gyűlési képviselője.

A sajtótájékoztató után Supka-Kovácsné Holzhofer Tünde az MTI-nek elmondta, hogy polgármesterjelöltjüket a jövő héten mutatják majd be. Helyi forrásokból korábban úgy értesültünk, reális esély van rá, hogy Sopronban nem a településen élő jelöltje lesz az ellenzéknek, hanem egy hegykői politikus, Varga Norbert. Ő korábban a lakóhelyén már megmérette magát, de alulmaradt.

Donáth Anna (Momentum) és a baloldal más ismert politikusai Sopronban kampányoltak Fotó: MTI/Nyikos Péter

Kiderült az is, hogy nyolc ellenzéki párt és két civil szervezet Veres Pált, a Függetlenek A Szinva Városáért Egyesület polgármesterjelöltjét támogatja az őszi önkormányzati választáson Miskolcon – erről tegnap sajtótájékoztatón számoltak be a borsodi megyeszékhelyen.

Varga Andrea, a jelöltet támogató egyik szervezet, a Velünk a Város Lokálpatrióta Egyesület elnöke kiemelte: az egyesület és a szövetséges ellenzéki pártok Veres Pál mellett tizenkilenc közös képviselőjelöltet is elindítanak az októberi voksoláson annak érdekében, hogy minden miskolci választókörzetben egyetlen kihívója legyen a jelenlegi városvezetésnek.

Kriza Ákos, aki a Fidesz–KDNP színeiben második ciklusát tölti a város élén, tegnap bejelentette, hogy betegsége miatt nem indul újra a polgármesterségért, a kormánypártok jelöltje a posztra Alakszai Zoltán, aki jelenleg a város jegyzője. Kósa Lajos, a Fidesz országos kampányfőnöke közölte: elfogadták, tudomásul vették Kriza Ákos döntését.

A párt nevében arra kérte a miskol­ciakat, hogy szavazataikkal támogassák jelöltjüket, és segítsék abban, hogy folytatódjon a városban kilenc évvel ezelőtt megkezdett munka. Elmondta: mindent elkövetnek azért, hogy Miskolc fejlődése a továbbiakban is töretlen legyen a mostani sikeres évek után is.

Közben bonyolódik az ellenzék helyzete Esztergomban, az Index arról írt, hogy az Egész Esztergomért Egyesület a DK és a Mi Hazánk támogatásával indít jelölteket. Mint ismert, júliusban már bemutatkozott az ellenzéki pártok által támogatott Cserép János és csapata. Őt akkor a DK is támogatta.

Az Átlátszó eközben arról írt, hogy míg sok szó esik arról, hogyan állnak az ellenzéki tárgyalások a kisebb-nagyobb városokban, a megyei közgyűlések körül nagy a csend. Somogy megyére koncentrálva azt írták: az MSZP és a Jobbik inkább, a DK és a Momentum a viszonylagos EP-sikertől megrészegülve egyáltalán nem hajlik az együttműködésre. Kiemelték: az LMP de facto már 2014-ben megszűnt a megyében.

magyarnemzet.hu
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • A politikai infantilizmus kockázatai
  Ezért a zavar most, ezért az infantilizmus, és ezért van az, hogy az egyes tagországok lokális elitjei a teljes összeomlástól tartva, nem várva a „központi utasításokra”, saját lokális (esetleg regionális) hatáskörben cselekedni kezdtek. És ez a cselekvés-sor egyetlen pillanat alatt romba döntötte az európai integráció legitimitását.
 • Bayer Zsolt: Van máááásik!
  Aztán jött a másik ellenzéki mantra: nincs elég lélegeztetőgép. Kiderült, hogy van 2560, és még jön egy csomó. Ez nagyjából 60 ezer megbetegedésig elegendő. Ekkor átálltak másra.
 • Orbán: kijárási korlátozást vezetnek be
  Két héten keresztül az otthonokat, a lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök. Fölvetette: hol voltak az EU-nak a járványügyi hivatalban sok pénzért dolgozó emberei, és ők miket mondtak a koronavírusról január-februárban.
MTI Hírfelhasználó