Vádat emeltek Gyárfás Tamás ellen
A vádirat szerint Gy. Tamás, aki az 1990-es évek meghatározó jelentőségű médiavállalkozója volt, és a sértett, Fenyő János között az "1990-es évek közepétől üzleti vita, hatalmi harc és ezekből fakadóan erős személyes ellentét alakult ki". Kovács Lajos volt főnyomozó is megszólalt.
Utoljára frissítve: 2019. július 30. 18:17
2019. július 30. 09:09

Vádat emelt Fenyő János megölése ügyében Gyárfás Tamás ellen felbujtóként, előre kitervelten elkövetett emberölés miatt a Fővárosi Főügyészség.

A főügyészség az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: Gy. Tamás és Fenyő János az 1990-es évek meghatározó jelentőségű médiavállalkozója volt. A vádlott és a sértett között az 1990-es évek közepétől üzleti vita, "hatalmi harc, és ezekből fakadóan erős személyes ellentét alakult ki".
   
A vádlott 1997-ben elhatározta, hogy "a játszma végleges lezárása érdekében" megöleti a sértettet, és 1997 szeptemberében megbízott egy az éjszakai életből közismert személyt, aki 12 millió forintért vállalta Fenyő János megölését, ám miután átvett 6 millió forint előleget, nem teljesítette a megbízást. Gyárfás Tamás ezután bízta meg Fenyő János megölésével "P. Tamást" - Portik Tamást -, akit 1994 óta ismert.
   
A vád szerint Portik Tamás a megbízást elfogadta, és rávette "J. R-t" - Jozef Rohácot - Fenyő János megölésére.
   
Jozef Rohác 1998. február 11-én a II. kerületi Margit utcában a piros lámpánál, a gépkocsijában várakozó Fenyő Jánoshoz lépett, és egy géppisztollyal kivégezte. (A Fenyő-gyilkosság ügyében Jozef Rohácot már jogerősen elítélték.)A Budapest, II. kerület Margit utca 4. szám előtt gépkocsijával forgalmi okok miatt várakozó Fenyő Jánost 1998. február 11-én 17 óra 50 perc körüli időben géppisztolyból leadott több lövéssel megölték. 
Kép: police.hu

A Fővárosi Főügyészség "Gy. Tamás ellen felbujtóként, előre kitervelten elkövetett emberölés bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre" - áll a közleményben.

Portik Tamással kapcsolatban a Fővárosi Főügyészség korábban perújítási indítvány előterjesztésére tett javaslatot a Fellebbviteli Főügyészségnek.    

A pestisracok.hu írja:

Telefonon most is sikerült elérnünk Gyárfást, aki egyelőre nem szeretne nyilatkozni. 

Zamecsnik Péter ügyvéd nyilatkozata

Gyárfás Tamás ügyvédje, Zamecsnik Péter a Klubrádióban kommentálta a hírt. Elmondta, a vádirat benyújtásáról a sajtóból értesült, annak részletes tartalmát nem ismeri. Annak a védekezésnek a fényében, amelyet ők kidolgoztak, "megalapozott vádemelésre nem kerülhetett volna sor." A riporter kérdésére, számítottak-e a vádemelésre, azt mondta: "Erre minden ügyben számítani kell."

A hirklikk.hu szerint szeptemberre várták a döntést

Zamecsnik szerint szabadlábon védekezhet majd Gyárfás - írja a hirklikk.hu. A lap korábbi értesülései szerint Gyárfás és Zamecsnik azzal számolt, hogy szeptember előtt nemigen lesz ügyészségi döntés az ügyben, felmerül tehát a kérdés, mi történhetett, hogy ilyen gyorsan döntöttek. Zamecsnik szerint erre a kérdésre az ügyészség hivatott válaszolni, de annyit azért megjegyzett, hogy egy hónapnyi idő azért eltelt azóta.ű

Kovács Lajos volt főnyomozó információja

A kétezres évek közepén, amikor már a rendőrség látókörébe került a Gyárfás-Portik-kapcsolat, felsőbb utasításra meg kellett szüntetni a nyomozást a Fenyő-ügyben – nyilatkozta a PestiSrácok.hu-nak Kovács Lajos, az NNI Döglött Ügyek Osztályának volt vezetője, a Fenyő-ügy egykori főnyomozója. Kovács elmondta, azt gondolták, a felső vezetés szakmai döntést hozott, ám azzal ők nagyon nem értettek egyet. Arról, hogy a Gyurcsány-kormány alatt gátolhatták az 1998-as merénylet felderítését, Portik anyósa mondott többet, aki azt állítja, vele – miután többször is kihallgatták – a rendőrségen azt közölték, nincs meg a politikai akarat a „Portik-ügy” rendezésére. 

Kovács Lajos, a Fenyő-ügy egykori főnyomozója, az NNI Döglött Ügyek Osztályának volt vezetője a pestisracok.hu-nak elmondta, hogy nagy eredménynek tartja a vádemelést és nagyon kíváncsi arra, hogyan összegzi a főügyészség a bizonyítékokat és milyen döntést hoz majd az elsőfokú bíróság. A nyugalmazott főrendőr hozzátette, hogy szerinte ez a siker az összes, az ügyön dolgozó nyomozócsoport érdeme. Kovács szerint mindegyik egységnél merültek fel olyan bizonyítékok, amelyek nagyon fontosak és a vád tárgyát képezik. A volt főrendőr a portálnak szólt arról is, hogy a kétezres évek közepén egyszer felsőbb utasításra kellett megszüntetniük a nyomozást éppen akkor, amikor már Gyárfás egyik alvilági kapcsolata, Portik Tamás a rendőrség látókörébe került a Fenyő-ügyben. Úgy tudjuk, Kovács erről a körülményről a 2018-as vallomásában is beszélt. Kovács a portálnak azt mondta, akkor a munkatársaival ezt a felettesek szakmai döntésének tulajdonították, de nagyon nem értettek vele egyet, mert szerinte lett volna mit nyomozniuk a Portik-Gyárfás-kapcsolat tekintetében, igaz, akkor még annyi bizonyíték nem állt a rendelkezésükre, hogy gyanúsítani is tudjanak (később, 2007-ben újra elrendelték az eljárást, de Portiknak a haja szála sem görbült). Az persze kérdés marad, hogy valóban rendőr-szakmai döntés volt-e a nyomozás megszüntetése, vagy esetleg a politikai nyúlt bele az ügybe. Ez főleg azért érdekes, mert a tavaly év végén lefoglalt Portik-Gyárfás-beszélgetésekből lényegében kiderült, hogy Portik a baloldal védelmét évezte, amiről 2008-ban Laborc Sándor volt NBH-vezérnek is említést tett.

mti.hu; pestisracok.hu, Klubrádió; Gondola, hirklikk.hu
MTI Hírfelhasználó