Vádat emeltek Gyárfás Tamás ellen
A vádirat szerint Gy. Tamás, aki az 1990-es évek meghatározó jelentőségű médiavállalkozója volt, és a sértett, Fenyő János között az "1990-es évek közepétől üzleti vita, hatalmi harc és ezekből fakadóan erős személyes ellentét alakult ki". Kovács Lajos volt főnyomozó is megszólalt.
Utoljára frissítve: 2019. július 30. 18:17
2019. július 30. 09:09

Vádat emelt Fenyő János megölése ügyében Gyárfás Tamás ellen felbujtóként, előre kitervelten elkövetett emberölés miatt a Fővárosi Főügyészség.

A főügyészség az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: Gy. Tamás és Fenyő János az 1990-es évek meghatározó jelentőségű médiavállalkozója volt. A vádlott és a sértett között az 1990-es évek közepétől üzleti vita, "hatalmi harc, és ezekből fakadóan erős személyes ellentét alakult ki".
   
A vádlott 1997-ben elhatározta, hogy "a játszma végleges lezárása érdekében" megöleti a sértettet, és 1997 szeptemberében megbízott egy az éjszakai életből közismert személyt, aki 12 millió forintért vállalta Fenyő János megölését, ám miután átvett 6 millió forint előleget, nem teljesítette a megbízást. Gyárfás Tamás ezután bízta meg Fenyő János megölésével "P. Tamást" - Portik Tamást -, akit 1994 óta ismert.
   
A vád szerint Portik Tamás a megbízást elfogadta, és rávette "J. R-t" - Jozef Rohácot - Fenyő János megölésére.
   
Jozef Rohác 1998. február 11-én a II. kerületi Margit utcában a piros lámpánál, a gépkocsijában várakozó Fenyő Jánoshoz lépett, és egy géppisztollyal kivégezte. (A Fenyő-gyilkosság ügyében Jozef Rohácot már jogerősen elítélték.)A Budapest, II. kerület Margit utca 4. szám előtt gépkocsijával forgalmi okok miatt várakozó Fenyő Jánost 1998. február 11-én 17 óra 50 perc körüli időben géppisztolyból leadott több lövéssel megölték. 
Kép: police.hu

A Fővárosi Főügyészség "Gy. Tamás ellen felbujtóként, előre kitervelten elkövetett emberölés bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre" - áll a közleményben.

Portik Tamással kapcsolatban a Fővárosi Főügyészség korábban perújítási indítvány előterjesztésére tett javaslatot a Fellebbviteli Főügyészségnek.    

A pestisracok.hu írja:

Telefonon most is sikerült elérnünk Gyárfást, aki egyelőre nem szeretne nyilatkozni. 

Zamecsnik Péter ügyvéd nyilatkozata

Gyárfás Tamás ügyvédje, Zamecsnik Péter a Klubrádióban kommentálta a hírt. Elmondta, a vádirat benyújtásáról a sajtóból értesült, annak részletes tartalmát nem ismeri. Annak a védekezésnek a fényében, amelyet ők kidolgoztak, "megalapozott vádemelésre nem kerülhetett volna sor." A riporter kérdésére, számítottak-e a vádemelésre, azt mondta: "Erre minden ügyben számítani kell."

A hirklikk.hu szerint szeptemberre várták a döntést

Zamecsnik szerint szabadlábon védekezhet majd Gyárfás - írja a hirklikk.hu. A lap korábbi értesülései szerint Gyárfás és Zamecsnik azzal számolt, hogy szeptember előtt nemigen lesz ügyészségi döntés az ügyben, felmerül tehát a kérdés, mi történhetett, hogy ilyen gyorsan döntöttek. Zamecsnik szerint erre a kérdésre az ügyészség hivatott válaszolni, de annyit azért megjegyzett, hogy egy hónapnyi idő azért eltelt azóta.ű

Kovács Lajos volt főnyomozó információja

A kétezres évek közepén, amikor már a rendőrség látókörébe került a Gyárfás-Portik-kapcsolat, felsőbb utasításra meg kellett szüntetni a nyomozást a Fenyő-ügyben – nyilatkozta a PestiSrácok.hu-nak Kovács Lajos, az NNI Döglött Ügyek Osztályának volt vezetője, a Fenyő-ügy egykori főnyomozója. Kovács elmondta, azt gondolták, a felső vezetés szakmai döntést hozott, ám azzal ők nagyon nem értettek egyet. Arról, hogy a Gyurcsány-kormány alatt gátolhatták az 1998-as merénylet felderítését, Portik anyósa mondott többet, aki azt állítja, vele – miután többször is kihallgatták – a rendőrségen azt közölték, nincs meg a politikai akarat a „Portik-ügy” rendezésére. 

Kovács Lajos, a Fenyő-ügy egykori főnyomozója, az NNI Döglött Ügyek Osztályának volt vezetője a pestisracok.hu-nak elmondta, hogy nagy eredménynek tartja a vádemelést és nagyon kíváncsi arra, hogyan összegzi a főügyészség a bizonyítékokat és milyen döntést hoz majd az elsőfokú bíróság. A nyugalmazott főrendőr hozzátette, hogy szerinte ez a siker az összes, az ügyön dolgozó nyomozócsoport érdeme. Kovács szerint mindegyik egységnél merültek fel olyan bizonyítékok, amelyek nagyon fontosak és a vád tárgyát képezik. A volt főrendőr a portálnak szólt arról is, hogy a kétezres évek közepén egyszer felsőbb utasításra kellett megszüntetniük a nyomozást éppen akkor, amikor már Gyárfás egyik alvilági kapcsolata, Portik Tamás a rendőrség látókörébe került a Fenyő-ügyben. Úgy tudjuk, Kovács erről a körülményről a 2018-as vallomásában is beszélt. Kovács a portálnak azt mondta, akkor a munkatársaival ezt a felettesek szakmai döntésének tulajdonították, de nagyon nem értettek vele egyet, mert szerinte lett volna mit nyomozniuk a Portik-Gyárfás-kapcsolat tekintetében, igaz, akkor még annyi bizonyíték nem állt a rendelkezésükre, hogy gyanúsítani is tudjanak (később, 2007-ben újra elrendelték az eljárást, de Portiknak a haja szála sem görbült). Az persze kérdés marad, hogy valóban rendőr-szakmai döntés volt-e a nyomozás megszüntetése, vagy esetleg a politikai nyúlt bele az ügybe. Ez főleg azért érdekes, mert a tavaly év végén lefoglalt Portik-Gyárfás-beszélgetésekből lényegében kiderült, hogy Portik a baloldal védelmét évezte, amiről 2008-ban Laborc Sándor volt NBH-vezérnek is említést tett.

mti.hu; pestisracok.hu, Klubrádió; Gondola, hirklikk.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Uralkodók földi maradványait azonosították a kutatók
  Több magyar uralkodó, köztük Szent László király földi maradványait azonosították a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói a Székesfehérvári Középkori Romkertben talált csontleletek között - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága kedden az MTI-t.
 • Az akarat újra építi a falakat
  A Kovácsi Bazilika országos és nemzetközi jelentőségű. A konkrét tervezést meg kell előzze egy – minél teljesebb körű – régészeti kutatás és feltárás, hiszen a Bazilika és az azt körbeölelő cinterem (temető) vasúti töltés alatti része még teljesen ismeretlen. Nem kizárt, hogy a magyar történelem jelentős leletei, tárgyai kerülnek még elő – véli Rainer Péter.
 • Hollandia „drogállammá” vált egy főrendőr szerint
  A kábítószer piaca párhuzamos gazdaságot működtet, a drogkereskedelmet felügyelő maffia befolyása pedig mindenhova elér – panaszolta nyilvánosan a holland rendőrszakszervezet elnöke, Jan Struijs.
MTI Hírfelhasználó