Az egyszülős családok sem maradnak ki az akciótervből
A kifejezetten fiatal házaspároknak járó babaváró támogatás kivételével a családvédelmi akcióterv valamennyi eleme elérhető a gyermekeiket egyedül nevelő szülőknek. A csokot a bevezetése óta 12 ezer egyszülős család kaphatta meg — olvasható egy parlamenti dokumentumban.
2019. július 28. 11:13

Egyszülős családok számára is nyitva áll a júliusban elindult, majd 2020. január 1-jével teljessé váló családvédelmi akcióterv részét képező támogatások többsége – hangsúlyozta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Demeter Márta és Hohn Krisztina (LMP) írásbeli kérdésére válaszolva. Az Országgyűlés honlapján elérhető dokumentum szerint a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kibővült kölcsönlehetősége, a jelzáloghitel-csökkentés, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, a négygyermekes édesanyák személyi jövedelemadó alóli mentessége, az újonnan létrehozandó bölcsődei férőhelyek és a nagyszülői gyed egyaránt elérhetők egyszülős családoknak.

Rétvári Bence közölte, a csok eddig benyújtott igénylései közül nagyjából 12 ezer egyszülős családtól érkezett. – Ma már egymillió családnak segít a családi adó- és járulékkedvezmény. A járulékokból történő érvényesítés lehetősége az egyszülős családok számára kiemelt jelentőséggel bír – mutatott rá az államtitkár. A gyermeküket egyedül nevelő szülők többlettámogatásokra is jogosultak, így például magasabb havi összegben jogosultak családi pótlékra, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény pedig számukra kedvezőbb feltételekkel jár. Rétvári Bence jelezte, 2017-től a bölcsődei és a minibölcsődei felvétel során az egyedülálló szülő gyermekét előnyben kell részesíteni, ha a szülő igazolni tudja, hogy munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló jogviszonyban áll.

Az alanyi jogon járó juttatások – ingyenes tankönyv, gyermekétkeztetés, Erzsébet-tábor – közvetlenül a gyermekekhez jutnak el. Az államtitkár szólt az ötszázmillió forintos állami támogatással működő Egyszülős Központról is, amely tanácsadással, jogsegélyszolgálattal, mediációval, rendszeres programokkal és táboroztatással segíti az érintett családokat, illetve gyermekeket. – A kormány egyszülős családokat segítő intézkedéseinek kedvező hatásait jól mutatja, hogy az Eurostat szerint a szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának kitett egyszülős háztartások aránya harminc százalékkal csökkent 2010 és 2017 között – közölte.

magyarnemzet.hu
  • Orbán Viktor Varsóban
    A miniszterelnök a lengyel fővárosban tartandó eseményről azt mondta, tizenkét olyan pártvezető találkozik, aki hangot akar adni annak a sok tízmillió embernek, akik ma európai polgárok, de úgy érzik, hogy nem képviselik őket.
  • A titkosszolgálatok támadása idegen érdek: ki a tégla?
    Földi László: Felettébb zavaró és végtelenül elszomorító, hogy a magyar polgári titkosszolgálat bármelyikében áruló tisztek létezhetnek. Ők ugyanis nem lehetnek pártkatonák, mint volt ilyen időszak a rendszerváltás előtt, hanem szakmájukat végző kiválasztottak, az országot az első vonalban védeni köteles szervezet tagjai.
  • A cselekvés lehetőségeit mutatja a Planet 2021
    A Planet 2021 Budapest nem riogatni akar, hanem megmutatni, hogy a környezet védelmében mindenki tehet valamit - mondta Áder János pénteken, miután megtekintette a rendezvény fenntarthatósági közönségprogramját.
MTI Hírfelhasználó