Új korszak kezdődhet hazánk és Brüsszel kapcsolatában
Visszafogottságra intett Magyarországgal kapcsolatban az Európai Bizottság leendő elnöke, Ursula von der Leyen. Egy interjúban a német politikus elmondta, a közép- és kelet-európai országokban sokaknak az az érzésük, hogy az unióban nem fogadják el őket teljesen. Mindez jó hír a magyar kormánykoalíciónak, a Fidesz—KDNP tizenhárom képviselője támogatta Von der Leyen megválasztását. Az ellenzékből viszont a nyilatkozat miatt már kritika érte az új vezetőt.
2019. július 20. 13:03

Alig rajtolt el, máris ellentmondások feszítik a magyar ellenzéki pártok strasbourgi együttműködését. Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője a májusi EP-választásokat követően, Cseh Katalin momentumos képviselővel közösen hirdette meg a Mi Európánk Kerekasztal kezdeményezést. Szerdán időközben lezajlott az „ellenzéki kerekasztal”, a beszélgetés tartalmáról azonban kevés információ látott napvilágot.

Ujhelyi közleményében úgy fogalmazott: számos ügyben előreléptek, s a jövőben rendszeresítik a találkozókat. A részletekre azonban nem tért ki, ezért tegnap telefonon kerestük meg az MSZP-s EP-képviselőt. Ujhelyi leszögezte: a nyilvánossággal egyelőre nem osztanak meg részleteket. – Nem azért, mert nincs miről beszámolnunk – válaszolta, majd hozzátette: a kerekasztallal egy szakmai fórumot hoztak létre, azt nem akarják kommunikációs célokra felhasználni. A politikus arról azonban nem osztott meg részleteket, hogy pontosan milyen szakpolitikai ügyeket tárgyaltak.

 

Ursula von der Leyen nem tartja jó iránynak, hogy ennyire elmélyültek a konfliktusok az unióban Fotó: Reuters

Azt is megkérdeztük a képviselőtől, hogy társaságuk az Európai Parlamentben többséghez jutott Európai Néppárt, a frissen megszavazott Európai Bizottsági elnök, Ursula von der Leyen, esetleg a Fidesz ellenzékeként határozza-e meg magát? – Az Európa-ellenes erők ellenzéke vagyunk, amihez a Fidesz is tartozik – válaszolta Ujhelyi.

Máshogyan emlékszik a történtekre a Jobbik EP-képviselője, Gyöngyösi Márton. – Ha egy találkozón ott ül az összes magyar ellenzéki párt, nyilván nem Von der Leyen ellenzékeként határozzák meg magukat – mondta a képviselő. Gyöngyösi elmondta, szerinte a kerekasztal feladata, hogy egyes „összmagyar kérdésekben”, mint kisebbségvédelmi ügyekben, autonómiakérdésekben, közös magyar álláspontot dolgozzanak ki. A jobbikos képviselő ezért a Fideszt is meghívná a találkozókra. Ujhelyi állításával szemben Gyöngyösi azt is közölte: rendszeres találkozókról nem állapodtak meg, a jövőben ad hoc jelleggel fognak összeülni.

A német politikus láthatóan nem Jean-Claude Juncker erőszakos politizálását folytatja majd Fotó: MTI/EPA/Patrick Seeger

Miközben az ellenzék uniós szinten is összefogással küzd, a kormánypárt sikerrel zárja a hetet. Több német lap egyszerre publikált interjút Ursula von der Leyennel, amiből kiderül, szakít elődje, Jean-Claude Juncker erőszakos politikájával. A német politikus elmondta: a közép- és kelet-európai országokban sokaknak az az érzésük, nem fogadják el őket teljesen. – Ha ilyen kiélezett vitákat folytatunk, akkor az azzal fenyeget, hogy egész népek és országok gondolják majd azt, hogy mindannyiukat kifogásoljuk, amikor konkrét hiányosságokat teszünk szóvá – mondta Von der Leyen. A leendő elnök a jogállamiság magyarországi és lengyelországi helyzete, illetve az olasz államháztartás ügyében is visszafogottságra intett. – Mindannyiunknak meg kell tanulni, hogy mindig teljes jogállamiságra kell törekedni, de senki sem tökéletes – tette hozzá.

Ursula Von der Leyen nyilatkozata igazolja a magyar kormánykoalíció politikáját, a Fidesz–KDNP tizenhárom európai parlamenti képviselője támogatta a jelöltet, az ellenzék azonban most idegesen reagált a német politikus szavaira. Ujhelyi István közleményében úgy fogalmazott: Von der Leyen „vagy nincs képben az unió ezen szegletében zajló folyamatokkal, vagy besétált az orbáni agymosó rendszer csapdájába.

magyarnemzet.hu
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Orbán Viktor: Meghosszabbítjuk a kijárási korlátozást
  A miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni védekezés jegyében korábban március 28-ai hatállyal rendelt el kijárási korlátozást, április 11-ig. Orbán Viktor a Facebook-oldalán közzétett videójában bejelentette, hogy ezt a korlátozást meghosszabbítják határozatlan ideig, de hetente döntenek ennek a felülvizsgálatáról.
 • Püspöki üzenetek nagycsütörtökre
  Több magyarországi főpásztor is úgy határozott, hogy külön, nagycsütörtökre szóló üzenettel is segíti egyházmegyéje híveit, hogy a szent három napban annak ellenére jól fel tudjanak készülni a húsvét ünnepére, hogy a plébánia közösségében nem, kizárólag a saját szűk családjuk körében tehetik ezt.
 • Több mint 100 fertőzött és öt halott egy fővárosi idősotthonban
  Immár több mint százan megfertőződtek és öten meghaltak a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonában - jelentette be az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.
MTI Hírfelhasználó