A magyarellenes intézkedések ellen szerveznek tüntetést
Székelyudvarhelyre hívja tüntetni szimpatizánsait az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) július 23-ra a kisebbségi és magyarellenes román állampolitika miatt.
2019. július 16. 09:33

Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke: a július 23-i tüntetés már a harmadik megmozdulás lesz, amely a romániai magyarok ellen elkövetett cselekedetek, politikai döntések ellen szerveződik. Egy hónappal ezelőtt Csíkszeredában volt megmozdulás az úzvölgyi temetőben történt incidens miatt, utána pedig Sepsiszentgyörgyön – hangzott el a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában.

Nem elég most már az igazságszolgáltatáshoz fordulni

A megmozdulás-sorozat mottója a „Ne bántsd a magyart!” – ezzel a mondattal próbálják összehívni a magyarokat, hogy tartsanak össze a már állami szinten történő romániai magyarokkal szembeni igazságtalanságok ellen.

Minden eszközt meg kell ragadnia ahhoz, hogy az érdekeket érvényesíteni, a hangokat pedig hallatni tudják a magyar közösségek. Nem elég már az EMNP-nek ügyészségi feljelentéseket tenni, a bírósághoz fordulni az igazságért vagy a parlamentben törvénytervezetekkel előhozakodni, most már fizikailag is meg kell mutatnia magát a magyar közösségeknek és a közterületeken hallatnia kell a hangját. 

Sajnos a román média is megragad minden eszközt ahhoz, hogy ezek a tüntetések, megmozdulások ne lássanak napvilágot, a bukaresti sajtóorgánumok ugyanis nem közlik ezeket a híreket. Ez egy részről negatív, hiszen nincsenek tájékoztatva az emberek, viszont egyben azt is jelzi, hogy valamit jól csinál az EMNP.

Pászkán Zsolt, a Külügyi és Külgazdasági Intézet elemzője szerint a hatóságok azért nem gördítenek akadályt a tüntetések megszervezése elé, mert eddig zömmel magyar vezetésű településeken mentek ki az utcára az emberek. Más városokban – mint például Marosvásárhelyen – más lett volna a helyzet, hiszen ott a rendőrség tagjaiba már eleve bele van táplálva egyfajta ellenállás.

A román sajtó azért sem közli a magyarokkal kapcsolatos híreket, mert nincs jelen Székelyföldön. Ahhoz, hogy az ottani információkat továbbítsák, valami komoly dolognak kell történnie. A legutóbbi ilyen esemény az úzvölgyi incidens volt, akkor is az utolsó pillanatban érkezett meg a román média, amikor már kialakult a konfliktus.

Egy demonstráción beszédet mondott eress Dávid, a Csíkszéki Székely Tanács elnöke beszédet mond az Erdélyi Magyar Néppárt tüntetésén Csíkszeredában - képünkön.

A románok túl messzire mentek az úzvölgyi esetnél

Csomortányi István az úzvölgyi esettel kapcsolatban azt mondta, sokan úgy vélik, hogy ami végbement, hasonló az 1990 márciusában, Marosvásárhelyen történt „fekete március” néven elhíresült etnikai zavargásokkal. Habár ez túlzás, azért az indíttatása, a motivációja és a háttere valóban hasonlíthat bizonyos dolgokban.

A románok túl messzire mentek az úzvölgyi eseményekkor, valószínűleg ők sem gondolták, hogy ebből ekkora konfliktus kerekedhet. Azt mindenképpen látni kell, hogy teljesen mindegy, hogy a tisztviselőik, polgármestereik, választott vezetőik mit követnek el, a román hatalom mindig őket fogja fedezni a magyarokkal szemben – fejezte be Csomortányi.

hirado.hu
Címkék:
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Előkészített baloldali akció az SZFE egyetemfoglalása
  Egy nyilvánosságra került dokumentum szerint a színművészeti egyetem kommunikációs vezetője körlevélben szervezett a diákok között egy négynapos nyári szabadegyetemet, amelynek témája: megbukott a képviseleti demokrácia. A dokumentumot az Origó hozta nyilvánosságra, amelyből kiderül: Soros György által támogatott baloldali aktivisták képezték ki a hallgatókat az egyetemfoglalásra.
 • Gerald Knaus célja: Orbán Viktort kiiktatni
  Legyünk tisztában azzal, hogy Gerald Knaus és szervezetének tevékenysége csupán a jéghegy csúcsa. Fontos, hogy a választók megismerjék és megértsék ennek a rendszernek a veszélyességét. A nemzetbiztonságot érő új fenyegetések ellen hatékonyan fel kell lépni.
 • Fegyelmezetten kell védekezni
  Az országnak működnie kell, úgy, hogy közben fegyelmezetten, a szabályokat betartva védekezik a koronavírus-járvánnyal szemben - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
MTI Hírfelhasználó