A magyarellenes intézkedések ellen szerveznek tüntetést
Székelyudvarhelyre hívja tüntetni szimpatizánsait az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) július 23-ra a kisebbségi és magyarellenes román állampolitika miatt.
2019. július 16. 09:33

Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke: a július 23-i tüntetés már a harmadik megmozdulás lesz, amely a romániai magyarok ellen elkövetett cselekedetek, politikai döntések ellen szerveződik. Egy hónappal ezelőtt Csíkszeredában volt megmozdulás az úzvölgyi temetőben történt incidens miatt, utána pedig Sepsiszentgyörgyön – hangzott el a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában.

Nem elég most már az igazságszolgáltatáshoz fordulni

A megmozdulás-sorozat mottója a „Ne bántsd a magyart!” – ezzel a mondattal próbálják összehívni a magyarokat, hogy tartsanak össze a már állami szinten történő romániai magyarokkal szembeni igazságtalanságok ellen.

Minden eszközt meg kell ragadnia ahhoz, hogy az érdekeket érvényesíteni, a hangokat pedig hallatni tudják a magyar közösségek. Nem elég már az EMNP-nek ügyészségi feljelentéseket tenni, a bírósághoz fordulni az igazságért vagy a parlamentben törvénytervezetekkel előhozakodni, most már fizikailag is meg kell mutatnia magát a magyar közösségeknek és a közterületeken hallatnia kell a hangját. 

Sajnos a román média is megragad minden eszközt ahhoz, hogy ezek a tüntetések, megmozdulások ne lássanak napvilágot, a bukaresti sajtóorgánumok ugyanis nem közlik ezeket a híreket. Ez egy részről negatív, hiszen nincsenek tájékoztatva az emberek, viszont egyben azt is jelzi, hogy valamit jól csinál az EMNP.

Pászkán Zsolt, a Külügyi és Külgazdasági Intézet elemzője szerint a hatóságok azért nem gördítenek akadályt a tüntetések megszervezése elé, mert eddig zömmel magyar vezetésű településeken mentek ki az utcára az emberek. Más városokban – mint például Marosvásárhelyen – más lett volna a helyzet, hiszen ott a rendőrség tagjaiba már eleve bele van táplálva egyfajta ellenállás.

A román sajtó azért sem közli a magyarokkal kapcsolatos híreket, mert nincs jelen Székelyföldön. Ahhoz, hogy az ottani információkat továbbítsák, valami komoly dolognak kell történnie. A legutóbbi ilyen esemény az úzvölgyi incidens volt, akkor is az utolsó pillanatban érkezett meg a román média, amikor már kialakult a konfliktus.

Egy demonstráción beszédet mondott eress Dávid, a Csíkszéki Székely Tanács elnöke beszédet mond az Erdélyi Magyar Néppárt tüntetésén Csíkszeredában - képünkön.

A románok túl messzire mentek az úzvölgyi esetnél

Csomortányi István az úzvölgyi esettel kapcsolatban azt mondta, sokan úgy vélik, hogy ami végbement, hasonló az 1990 márciusában, Marosvásárhelyen történt „fekete március” néven elhíresült etnikai zavargásokkal. Habár ez túlzás, azért az indíttatása, a motivációja és a háttere valóban hasonlíthat bizonyos dolgokban.

A románok túl messzire mentek az úzvölgyi eseményekkor, valószínűleg ők sem gondolták, hogy ebből ekkora konfliktus kerekedhet. Azt mindenképpen látni kell, hogy teljesen mindegy, hogy a tisztviselőik, polgármestereik, választott vezetőik mit követnek el, a román hatalom mindig őket fogja fedezni a magyarokkal szemben – fejezte be Csomortányi.

hirado.hu
Címkék:
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Varga Judit: Eljött a keresztény-konzervatív zöld politika ideje
  Eljött a keresztény-konzervatív zöldpolitika ideje, Európának olyan klímapolitikát kell folytatnia, amely nem a legszegényebb országokra terheli a klímasemleges gazdasági átállás költségeit – szögezi le Varga Judit igazságügy-miniszter a Politico című, európai ügyekkel foglalkozó hírportálon hétfőn megjelent véleménycikkében.
 • Mit üzent Győr az ellenzéknek?
  Véget ért az ellenzéki oldalon az a hurráoptimizmus, ami a tavalyi októberi önkormányzati választás után alakult ki, a győri eredmény bizonyítja, hogy a kormánypártok támogatottsága továbbra is stabil, míg az ellenzék nem szerzett új szavazókat - minderről politológusok beszéltek az Origónak a vasárnapi jelentős Fidesz-győzelmet hozó győri voksolást követően. Dézsi Csaba András nemcsak megőrizte a korábbi Fidesz-KDNP-tábort, hanem jelentősen bővítette is.
 • Csaknem 2800 koronavírus-fertőzött - karantén Bécsben és Zürichben is
  Egyre hevesebben terjed a koronavírus. A kórokozó már több mint egytucatnyi országban 2794 embert fertőződött meg. Kínában már 80 halálos áldozata van. Továbbra sincs magyar érintettje a koronavírusnak, mint azt az InfoRádióban Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára elmondta.
MTI Hírfelhasználó