Elfogadhatatlan, hogy Soros embere kerüljön az EB élére
A magyar kormány elfogadhatatlannak tartja, hogy Frans Timmermans kerüljön az Európai Bizottság élére, ugyanis a szociáldemokrata csúcsjelölt Soros György embere - reagált a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár vasárnap az MTI-nek az Origo azon értéselülésére, amely szerint a brüsszeli elit azzal próbálkozik, hogy Frans Timmermanst tegyék meg az EB elnökének.
2019. június 30. 16:55

Kovács Zoltán azt MTI-nek nyilatkozva úgy fogalmazott: "a most kimenőben lévő Juncker-bizottság alatt nyilvánvalóvá vált, hogy Frans Timmermans Soros György embere". Ha őt tennék meg a bizottság elnökének, akkor nyilvánvalóan "Soros György bábja kerülne a bizottság élére", akin keresztül Soros György érvényesíteni tudná mind a bevándorlásban, mind a pénzügy- és gazdaságpolitikában a saját érdekeit - mondta.

Kovács Zoltán kijelentette: teljes mértékben elfogadhatatlannak tartják ezt a javaslatot, és Magyarország kormánya mindent megtesz azért, hogy megakadályozza egy ilyen forgatókönyv bekövetkeztét.

Az Origo vasárnap írt arról, hogy brüsszeli forrásokból úgy értésült: "a brüsszeli elit valóban azzal az elvtelen kompromisszummal próbálkozik, hogy a szocialista Frans Timmermanst az Európai Bizottság, a néppárti Manfred Webert pedig a sokkal súlytalanabb Európai Parlament elnökének teszi meg". A lap információi szerint "a tagállamok háborognak, miközben Soros közvetlen emberét pozícióba tolva próbálja meg minden eddiginél magasabb szintre emelni befolyását Európa ügyeiben".

Soros Frans Timmermansszal gyakorolna korlátlan hatalmat az EU fölött

Az Origo brüsszeli forrásokból úgy értesült, hogy a brüsszeli elit valóban azzal az elvtelen kompromisszummal próbálkozik, hogy a szocialista Frans Timmermanst az Európai Bizottság, a néppárti Manfred Webert pedig a sokkal súlytalanabb Európai Parlament (EP) elnökének teszi meg. A portál információi szerint a terv komoly akadályba ütközik, Donald Tusk sem támogatja a javaslatot. A tagállamok háborognak, miközben Soros közvetlen emberét pozícióba tolva próbálja meg minden eddiginél magasabb szintre emelni befolyását Európa ügyeiben.

Vasárnap este minden bizonnyal a végéhez közelednek a májusi európai parlamenti választást követő brüsszeli hatalmi játszmák, hiszen a tervek szerint jövő kedden már az Európai Parlament alakuló ülését tartják, amikorra ajánlott lenne eldönteni, kik lesznek azok a politikusok, akik a következő öt évre betölthetik a legbefolyásosabb pozíciókat az Európai Unióban.

Sokan visszautasítják az elvtelen brüsszeli alkut

Alaposan megkavarta a brüsszeli erőviszonyokat, hogy látványosan elfogyott az EU egyik legbefolyásosabb pozíciójára, az Európai Bizottság (EB) elnöki tisztségére sokáig befutónak hitt Manfred Weber körül a levegő. Miután a német politikus mögül sorra hátráltak ki, és teljesen világossá vált, hogy nem tudja felsorakoztatni maga mögé a többséget, felvetődött a kérdés: ki lehet a következő EB-elnök? Feltehetően nem sokan gondoltak arra, ami aztán a valósággá vált: az Európai Néppárt belemenne abba az elvtelen alkuba, miszerint a meggyengült Weber helyett legnagyobb riválisát, a szocialisták csúcsjelöltjét, Frans Timmermanst támogatná, cserébe a politikai értelemben súlytalanabb EU-s parlamenti elnöki posztjáért.

Az Origo brüsszeli forrásai megerősítették a rendkívüli csúcstalálkozó napján, hogy ez nem egy forgatókönyv, hanem a forgatókönyv a brüsszeli elit részéről, elsősorban a baloldal erőlteti azt. Magyarán az uniós bürokraták valóban egy ilyen elvtelen kompromisszummal nyúlnának át az emberek feje felett.

A legnagyobb kérdés azonban az, hogy ezt sikerül-e áttuszkolni vasárnap, aztán majd kedden.

George Soros Frans Timmermanson keresztül növelné még tovább befolyását

A portál úgy tudja, a terv komoly akadályokba ütközhet, három ok miatt is.

Az Origo arról is értesült, hogy komoly csata várható a vasárnap esti csúcson, hiszen sok tagállam nem hajlandó elfogadni az elvtelen kompromisszumot, és az azt megtestesítő Timmermanst.

A holland politikus elutasítottsága legfőbbképpen oda vezethető vissza, hogy Soros György érdekeit képviseli.

Soros György embere tör a brüsszeli testület élére

Ahogy arról az Origo már többször beszámolt, az amerikai üzletember jó ideje komoly politikai és gazdasági befolyást gyakorol az Európai Unióra és annak működésére.

Végigtekintve Frans Timmermans politikai életútján, jól látható, hogy bizottsági elnökké választásával szintet ugrana Soros, már ami az európai ügyekre való ráhatását illeti. Magyarán ebben az esetben nem kevesebb történne, minthogy Soros közvetlen emberén keresztül diktálna, és érvényesítené gazdasági-politikai befolyását az új ciklusban.

Ez pedig azt is jelentené – írja az Origo – hogy soha nem látott mértékben fonódna össze Sorossal az Európai Unió, és kerülne be az érdekszférájába.

Timmermans nagyra tartja Sorost

Frans Timmermans volt az egyik olyan EU-s vezető, aki a legtöbbször találkozott az amerikai spekulánssal az elmúlt uniós ciklusban, és számos alkalommal kifejtette, nagyra tartja őt. „Semmi kétségem afelől, hogy őszintén és igazán elkötelezett a szabadság, a demokrácia és a polgárainak egyenlő jogokat biztosító nyílt társadalom mellett. Ezt az elkötelezettséget magam is osztottam szakmai pályafutásom során, és az utolsó leheletemig ragaszkodni fogok hozzá„ – mondta el korábban Sorosról.

MTI - Origo
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Balassi, a kortárs poéta
  Irodalmi pályázatot írt ki diákoknak az egri egyetem, ennek címe: Kortársunk: Balassi Bálint.
 • A fekete doboz sötétsége
  A fedélzeten tartózkodó ötven utas, valamint a tízfős legénység életét vesztette. A légikatasztrófa oka hivatalosan azóta is ismeretlen.
 • Több párt is követheti a Fideszt, ha távozik az Európai Néppártból
  Egy centiméterre volt a Fidesz attól, hogy kilépjen az Európai Néppártból – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken, miután előző nap az Európai Parlament a néppárti képviselők szavazatainak segítségével a jogállamiság magyarországi és lengyelországi helyzetéről szóló határozatot fogadott el.
MTI Hírfelhasználó