Ami megtörténhet....
Fidesz: Milyen eszközökkel kényszeríthető ki a közérdekű adatok megismerése? KDNP: Hogyan kerülhető el a jövőben, hogy az ellenzék az igazságszolgáltatást akadályozza? MSZP: A válság miatt gyengült a forint? Fidesz: Alkalmas lehet-e Brüsszel migrációs politikája a terrorizmus és embercsempészet finanszírozására?
2019. június 22. 18:17

MOTTÓ: Ami megtörténhet, az meg is történik. Mert hiába bölcs dolog előrenézni, ha nehéz messzebbre tekinteni, mint ameddig ellátni. Megbecsülni, s ha kell dicsérni mások kiválóságát fölöttébb nem könnyű. Kiváltképp a parlamentben!

 

 

A hét rendkívüli ülésen - nem a miniszterelnöknek címzett - azonnali kérdések és válaszok ”szelídített” változatát, szerényen stilizálva, a „szolidabb” beszólásokat is jelezve, közvetítjük. – Kellemes „találkozást”!

Milyen eszközökkel kényszeríthető ki a közérdekű adatok megismerése?

Dr. ZSIGMOND BARNA PÁL, (Fidesz): - Államtitkár Úr! Mindannyiunk előtt ismert Karácsony Gergely ámokfutása a zuglói önkormányzat élén. A kerületben káosz uralkodik, hétről hétre tovább duzzad a botrány annak a Karácsony Gergelynek a polgármesteri tevékenysége körül, aki az egész baloldal bizalmát élvezte megválasztásakor. Az egész baloldal bizalmát! Karácsony azzal hitegette a zuglóiakat, hogy ő lesz az átláthatóság mintaképe, minden egyes szerződést kereshető formában a nyilvánosság számára elérhetővé tesz majd. Ennek ellenére sajnos, ahogy az a baloldali politikusokra jellemző, Karácsony is az ígérete szöges ellenkezőjét valósította meg az általa vezetett kerületben. Hangzatosan Vágó Gábor személyében átláthatósági biztost állított, akinek beletört a bicskája a feladatba. Odáig süllyedt a baloldal által vezetett önkormányzat, hogy saját önkormányzati képviselőinek is közérdekű adatigénylést kell benyújtani a titkolózó polgármester felé.

- Államtitkár Úr! Ez egy hajmeresztő és felháborító gyakorlat, bár nem meglepő Karácsony eddigi tevékenységének ismeretében. A zuglói Fidesz így több alkalommal is közérdekűadat-igénylést nyújtott be például a kifizetetlen számlákról és a kintlévőségekről. Ahogy eddig is láthattuk, Karácsony mindent megtesz annak érdekében, hogy elfedje a rossz és felelőtlen gazdálkodást! Nem válaszolta meg a kérdéseket, nem biztosította az átláthatóságot, megsértette a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket. Ez az eset is további bizonyítéka alkalmatlanságának. Karácsony nem hajtja végre a képviselő-testület döntéseit, a parkolási rendszer fenntartásával napi 1 millió forint veszteséget okoz a kerületnek, most pedig eltitkolja a közérdekű adatokat a nyilvánosság elől. Mindezekre tekintettel kérdezem tisztelt államtitkár urat:

- Milyen eszközökkel kényszeríthető ki a közérdekű adatok megismerése? (Taps a kormánypártok soraiban.)

***

VÖLNER PÁL,  (Igazságügyi Minisztérium államtitkára): - Képviselőtársaim! Karácsony Gergely zuglói polgármester időről időre és esetről esetre bizonyítja, hogy alkalmatlan a választópolgárai bizalmára! Sajnos, az átláthatóság bajnokánál egyre nagyobb a homály. Teljes káosz uralkodik az említett parkolási szerződések ügyében. A főpolgármesteri pozícióra pályázó polgármester megválasztásakor még azt ígérte, hogy Zugló az átláthatóság mintapéldája lesz, és minden szerződést kereshető formában közzétesz az önkormányzat. Miért pont ezt az ígéretét tartotta volna be, amelyhez forrás sem kell? Karácsony Gergely mindent megtesz, hogy elfedje Zugló rossz gazdálkodását. Még az önkormányzati képviselőknek is közérdekűadat-igénylést kell benyújtani ahhoz, hogy tájékozódni tudjanak. Sajtóinformációink szerint bírósághoz fordultak, mivel nem válaszolta meg a kerületi önkormányzat gazdálkodását érintő adatigénylési kéréseiket.

- Képviselőtársaim!Magyarország Alaptörvénye az alapvető jogok között a VI. cikk (3) bekezdésében rögzíti, hogy mindenkinek joga van a közérdekű adatok megismeréséhez és terjesztéséhez, amelyre vonatkozóan az Alaptörvény VI. cikk (4) bekezdése kimondja azt is, hogy e jog érvényesülését sarkalatos törvénnyel létrehozott független hatóság ellenőrzi. Szintén alaptörvényi szinten a 39. cikk (2) bekezdésében deklarálta az alkotmányozó, hogy a közpénzekkel gazdálkodó minden szervezet köteles a nyilvánosság előtt elszámolni a közpénzekre vonatkozó gazdálkodásával, a közpénzeket és a nemzeti vagyont az átláthatóság és a közélet tisztaságának elve szerint kell kezelni, valamint hogy a közpénzekre és a nemzeti vagyonra vonatkozó adatok közérdekű adatok. Ezek a megállapítások Zuglóra és Karácsony Gergelyre is vonatkoznak! (Taps a kormánypártok soraiban.)

***

Dr. ZSIGMOND BARNA PÁL: - Államtitkár Úr! Valóban pénteken jelentettük be, hogy bírósághoz fordultunk, mert Karácsony Gergely, Zugló polgármestere nem teljesítette a közérdekűadat-igénylésünket.Kovács Balázs azért fordult a Pesti Központi Kerületi Bírósághoz az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény alapján, hogy kötelezze Karácsonyt a kért adatok kiadására.

- Államtitkár Úr! Már eleve az sem normális, hogy ezeket az adatokat nem teszik hozzáférhetővé a képviselők számára. Karácsonyék titkolóznak, nem biztosítják az átláthatóságot! A pénteki bejelentésünk után egyszerűen eltagadta az egész ügyet, azt közölte, hogy nem érkezett az önkormányzathoz adatigénylés és kérés. Ehhez képest ma a sajtónak bemutattuk azokat a dokumentumokat, amelyek alapján igazolni tudtuk, hogy érkezett ilyen kérés, ráadásul Karácsony Gergely saját aláírásával ellátott válaszait is bemutattuk, ami igazolja azt, hogy történt ilyen adatigénylés, és Karácsony a határidő hosszabbítását kérte. Ezért fordultunk bírósághoz!  (Taps a kormánypártok soraiban.)

***

VÖLNER PÁL: - A képviselő úr által előadottak is igazolják, hogy a hazugság gyenge pajzs, amikor a törvénnyel kell elszámolni! Az infotörvény III. fejezete határozza meg, hogy mely közérdekű adatokat és milyen formában lehet igényelni. Ezt lehet szóban, írásban, elektronikus úton, és 15 napos határidő áll rendelkezésére még Karácsony úrnak is! E határidő csak kivételes esetben hosszabbítható meg, és igen szigorú körülmények között lehet csak elutasítani, például akkor, ha az a döntés megalapozását szolgálja, vagy ha az infotörvény 27. § (2) bekezdésében igen szűk körben meghatározott érdekből a jogalkotó kifejezetten az adott adatfajta tekintetében a megismerést törvényben korlátozta. Az infotörvény 31. § (1) bekezdése szerint az igénylő bírósághoz fordulhat, ha a közérdekű adat megismerésére vonatkozó igényét elutasították, tehát bírósági úton biztosított a képviselőknek vagy bármely állampolgárnak a joga, hogy megismerje ezeket az adatokat!  (Taps a kormánypártok soraiban.)

Hogyan kerülhető el a jövőben, hogy az ellenzék az igazságszolgáltatást akadályozza?

NACSA LŐRINC, (KDNP): - Képviselőtársaim! Az elmúlt hetek azt bizonyították, amit már eddig is tudtunk: Gyurcsány Ferenc az ellenzék vezére! Felesége, Gyurcsányné az Európai Parlamentben irányítja az ellenzék képviselőit, míg Gyurcsány Ferenc itthon rángatja dróton az ellenzéki pártokat. (Varga-Damm Andrea: Csináljatok neki szobrot!  Zaj, közbekiáltások a Fidesz padsoraiból: Mit vonyítasz? Mit vonyítasz?  Az elnök csenget.)

- Amikor Gyurcsány Ferenc vezető szerepre tört, annak mindig az ország és a magyar emberek itták meg a levét! Tönkretették az országot és a magyar gazdaságot, megszorításokat alkalmaztak a gyermeket nevelő családok ellen, egymillió embert tettek munkanélkülivé, és sorolhatnánk napestig a balliberális kormány bűnlajstromát.Persze minden megszólalását abban a keretben kell értelmezni, amiben ő maga is tette: hazudtak reggel, éjjel meg este! Hazudott az MSZP-nek, hazudott más ellenzéki pártoknak, legutóbb Karácsony Gergelynek is hazudott, és persze 2004 óta folyamatosan hazudik a választóknak!

- Nemrég egy emlékezetes választási bizottsági ülés kapcsán a napnál világosabban kiderült, hogy ő mozgatja a szálakat az ellenzéki oldalon. Történt ugyanis, hogy az MSZP-s politikust, bűnözőt, Gyurcsányék ügyvédjét, Czeglédy Csabát felpakolták a DK-lista utolsó helyére, hogy ezáltal mentelmi joghoz juttassák.A magyar bíróság ezért azt kérte az NVB-től, hogy ebben az ügyben, amiben a gyanú 6 milliárd forint elsíbolása, függessze fel a vádlott mentelmi jogát. Felháborító és példátlan döntés született Gyurcsány Ferenc utasítására az ellenzéki delegáltak megakadályozták, hogy felfüggesszék Czeglédy Csaba mentelmi jogát! A Jobbiktól, az LMP-n át a Párbeszédig mindenki segített Gyurcsánynak, mindenki rohant, hogy Gyurcsány parancsát teljesítse. Azóta az Országgyűlés előtt fekszik egy törvénymódosítás, ami azt a célt szolgálja, hogy többet ne lehessen ilyen módon bűnözőt segíteni! Kérdezem államtitkár urat:

- Hogyan kerülhető el a jövőben, hogy az ellenzék az igazságszolgáltatást akadályozza, mennyire alkalmas erre a Ház előtt fekvő törvény? (Taps a kormánypárti padsorokban.)

***

VÖLNER PÁL,  (Igazságügyi Minisztérium államtitkára): - Képviselőtársaim! Úgy látszik, ma már nemcsak a baloldalt, hanem az ellenzéket is áthatja a régi mondat, hogy „elvtárs, segítsd a lebukottakat!”, mert valóban, ez a Czeglédy-ügy erről szólt. De nemcsak a politikai ügyekben, mint a régi időkben, hanem ma már a köztörvényes ügyekre is sajnos kiterjed. (Varga-Damm Andrea: Ki hozta ezeket a törvényeket? Ki hozta?)  Valamennyien tudhatjuk, hogy Czeglédy Csaba, a DK-MSZP ügyvédje, olyan viszonyrendszerben állt a párttal, pártokkal, Gyurcsány Ferenccel, feleségével, az Altusszal, amely akár az ügyészség mélyebb érdeklődését is felkeltheti, hiszen ebben a 6 milliárdos áfacsalásos ügyben, amit az iskolaszövetkezetekkel bonyolítottak, felbukkan egy gyanús kölcsönügylet is, ami a Nemzeti Bank vizsgálatát is kiváltotta. (Folyamatos nagy zaj.   Az elnök csenget.)

- Képviselőtársaim! Ha még tovább gondoljuk a dolgot, akkor azt is mondhatjuk, hogy a vörös polip lám, mindenhova kiterjed és elérnek a csápjai! Gyakorlatilag abban az ügyben, amikor valóban a bíróság kérte, hogy Czeglédy Csaba mentelmi jogát függessze fel a Választási Bizottság, nem álltak az ellenzéki pártok delegáltjai a feladat magaslatán, ugyanis a szakmai érvektől eltekintve úgy döntöttek, ahogy Gyurcsány Ferenc valószínűleg elrendelte, és nem adták ki. Látható, hogy egy bohózat részei voltunk, hiszen a 36. helyről valószínűleg nem lehet befutni az Európai Parlamentbe, amikor Magyarországnak 21 helye van, és a DK bármilyen izmosan is szerepelt, azért nagyon messze volt ettől az eredménytől. Egy politikai provokáció áldozatai lettek a választók, az egész magyar társadalom. Egyébként ezt már tavaly is megpróbálták, csak akkor a Választási Bizottság még volt olyan bátor, és tudott úgy dönteni, hogy ilyen esetekben a mentelmi jog felfüggesztésre kerül, mert korábban megindult büntetőügyben nyilván nem lehet helye semmiféle mentelmi jognak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

***

NACSA LŐRINC: - Államtitkár Úr! A múlt héten volt az említett törvény általános vitája itt a Házban, ahol meghallgathattuk, hogy ez egyáltalán nem véletlen, egyedi eset. Az itt felszólaló ellenzéki pártok teljesen komolyan gondolták egy bűnöző védelmét…( Varga-Damm Andrea: Ez nem igaz!)…amit itt is megerősítettek. Sőt, a kormánypártokat és a benyújtókat támadták, akik csak a helyzetet akarták rendezni.  (Brenner Koloman: Hazudsz, mint a vízfolyás!  Az elnök csenget.) Sőt, Ungár Péter szervezésében a Jobbiktól a DK-ig Szombathelyen is beálltak Czeglédy Csaba mögé, tehát az ellenzéki pártok egy bűnözőt akarnak támogatni az önkormányzati választáson! (Folyamatos közbeszólások a Jobbik soraiból.) A lex Czeglédy célja egyértelmű: az ellenzékiek ne segíthessenek bűnözőket mentelmi joghoz! Aki megszavazza a lex Czeglédyt, az a jog és az emberek oldalán áll, aki nem, az a bűnözők oldalán! (Taps a kormánypártok soraiban.)

***

VÖLNER PÁL: - Főleg azok után, hogy Varga-Damm Andrea képviselőtársam, aki a Jobbik padsorait erősíti, ahol majdnem tíz éve azt halljuk, hogy a mentelmi jogot el kellene törölni…(Varga-Damm Andrea: Hát erről beszélünk, igen! Holnap a bizottságban megbeszéljük!)… erősen kifogásolja ezt a történetet…(Felzúdulás, folyamatos közbeszólások a Jobbik soraiból.)… ahol a Jobbik képviselője is megszavazta a mentelmi jog fenntartását. Nyilván ez erős disszonanciát okoz önöknél, és ezt nehéz feldolgozni, de nem kellene a plenáris ülésen ezt ilyen hangosan kitárgyalni és akadályozni az én válaszomat. (Taps a kormánypártok soraiban.) De hogy a kérdésre érdemben válaszoljak egy kis kitérő után: azt hiszem, az előterjesztőknek sikerült egy olyan jogi formulát találniuk, ami kielégíti a mentelmi jog eredeti célját, s ugyanakkor ezeket a visszaéléseket kellő mértékben megakadályozza a közeljövőben…(Folyamatos közbeszólások a Jobbik soraiból. Szilágyi György: Érvényes lesz ez Simon Miklósra is? Simon Miklósról beszélj!)…és a távolabbi jövőben is, a Jobbik működésétől függetlenül. (Taps a kormánypártok soraiban.)

A válság miatt gyengült a forint?

MESTERHÁZY ATTILA, (MSZP): - Alelnök Úr! Ilyen parázs vita után egy másik témát szeretnék a figyelmébe ajánlani: ez pedig a devizahitelesek problémái. Önöknek ott a Magyar Nemzeti Bankban makacsul az volt az álláspontjuk, hogy megoldották ezt a problémát, és nincs Magyarországon devizahitelezéssel kapcsolatos gond, miközben azért ezt több tízezer, akár több százezer magyar család tudja cáfolni akár napjainkban is. Teljesen világos, hogy a korábbi időszakban ez a probléma azért állt elő, mert az árfolyam elszállt, és ezt a hiteltörlesztő részletet nem tudták törleszteni az adósok, ami az elszállt árfolyam miatt kirovásra került a bankok által. Még valamikor, nem is olyan rég, maga a miniszterelnök is azt mondta ebben a Házban, hogy ezt az árfolyamkockázatot áthárították a bankok a fogyasztókra, a lakosságra, és arról ön is beszélt, hogy a bankok nem megfelelően tájékoztatták a devizahiteleseket a kockázatokról, amit az árfolyam jelent.

- Alelnök Úr! Korábban olyan véleményeket is hallottunk, hogy ez az árfolyam a gazdasági válság miatt szállt el. Sőt, önök egy titkos elemzésben, határozatban azt is leírták, hogy igazából nem lehet előre látni azt, hogy az árfolyam milyen irányban fog változni, s a bankok erre hivatkozva egyébként a pereknél használják is az önök állásfoglalását. Éppen ezért azt kérdezném alelnök úrtól:

- Ha már nincsen gazdasági válság, akkor vajon miért nem állt vissza, miért nem ment vissza a forint, miért nem erősödött a forint a korábbi szintre, és miért nem tett meg mindent a jegybank annak érdekében, hogy ez a forinterősödés előálljon, hiszen így több százezer magyar családnak a helyzete válna könnyebbé Magyarországon? (Taps az MSZP soraiban.)

***

NAGY MÁRTON ISTVÁN, (Magyar Nemzeti Bank alelnöke): - Tisztelt Képviselők! Évről évre megkapjuk ezt a kérdést, és úgy látszik, hogy egy ilyen végtelenbe nyúló vitává fajul, hogy az árfolyam miért annyi, amennyi. Most is el tudom mondani, amit az elmúlt években többször elmondtunk, hogy a Magyar Nemzeti Banknak nincs árfolyamcélja, az árfolyam alakulása közvetve alapvetően az inflációra gyakorolt hatáson keresztül befolyásolja a jegybank helyzetértékelését, mely tekintetében a monetáris tanács hatályos közleménye az irányadó.

- Azért annyit elmondanék: igen, a devizahitelezés esetén az árfolyam egy nagyon fontos tényező volt. Igen volt, mert  ma már nem kell figyelnünk annyira az árfolyamot, hiszen az árfolyam minden rezdülése önöknek még mindig gyöngyöző homlokokat okoz, miközben nincsen devizahitelezés. 2014-2015 óta a devizahitelek átváltásra kerültek a kormány és az MNB jóvoltából. Tehát nem tudom, hogy ön miért aggódik, amikor jelen pillanatban nincs meglévő és nincs új devizahitel sem a bankrendszerben. Az pedig, hogy az árfolyam miért ott van, ahol, az a piaci folyamatok függvénye. Ha ön meg tudja mondani, hogy hol lesz, akkor ön boldog ember, de én azt gondolom, erre ne vállalkozzon senki! (Taps a kormánypártok soraiban.)

***

MESTERHÁZY ATTILA: - Alelnök Úr! Nekem úgy tűnik, hogy Magyarországon egy embertől várják, hogy megmondja, hogy hol lesz az árfolyam: ez az adós, tehát rajtuk kívül senkinek nem kellett tudnia, hogy merre fog ez az árfolyam elindulni. És azt is hallom, hogy nem tudja, hogy miért aggódom. Hát, azokért a családokért aggódom, akik még ma is perlik ezeket a hitelszerződéseket! Ez több mint százezer pert jelent ma Magyarországon, és ha nem lenne ilyen hatalmas árfolyamkülönbség, akkor valószínűleg ezekre a perekre se lenne szükség.

- Tehát, ha alelnök úr nem érti, hogy miért érdekel bennünket valóban érvről évre ez a kérdés, akkor újra elmondom: azért érdekel bennünket, mert sok magyar család szenved még mindig ettől a konstrukciótól! Ebből kifolyólag ameddig ez a konstrukció ilyen problémát okoz a magyar társadalomban, márpedig okoz, addig minket érdekelni fog ez a téma akkor is, ha önök lerázzák ezt magukról, mint kutya a vizet! Higgyék el, hogy azok a magyar családok, akik nézik az árfolyamot   mert sokan nézik Magyarországon még mindig az árfolyamot, nekik igenis gyöngyözik a homlokuk! És tudja, jó lenne, ha magának is gyöngyözne a homloka, sokkal többre mennénk vele, mert akkor hátha ez inspirálná önt arra, hogy valamit tegyenek a magyar családok érdekében, és ne mindig csak a bankok érdekét védjék! (Taps az MSZP soraiban.)

***

NAGY MÁRTON ISTVÁN: - Képviselő Úr!  Ön összekeveri azt, hogy a devizaárfolyam hová ment vagy hová megy, azzal, hogy ez az árfolyamkockázat az ügyfeleknek megfelelően el volt e magyarázva vagy nem. Ez két különböző dolog. Ne keverje össze, kérem! Ez két különböző dolog. Az, hogy el volt magyarázva vagy nem, az egyedi perek kérdése, az pedig, hogy hová ment, innentől kezdve nem érdekes.

- Még egyszer: a devizahitelezés eltűnt! Ahelyett, hogy azt feszegetné, hogy Magyarországon miért van két számjegyű bérnövekedés, vagy azok az emberek miért keresnek egyre több jövedelmet, miért van Magyarországon a háztartásoknak száz százaléknál nagyobb GDP-arányos vagyona akár pénzügyi, akár lakásvagyonban és miért van nagyon kevés bajba jutott háztartás, amely fennmaradt? Mert ma már nincsen, és aki az eszközkezelőben van, az is a kormány jóvoltából visszavásárolhatja a lakását! Miért nem ezekre kérdez rá? Köszönöm szépen! (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Alkalmas lehet e Brüsszel migrációs politikája a terrorizmus és embercsempészet finanszírozására?

 ÁGH PÉTER. (Fidesz): - Államtitkár Úr! Hiába minden küzdelem és igyekezet annak érdekében, hogy hatékonyan megvédjük Európát és hazánkat az illegális bevándorlástól, ha közben Brüsszelből megállás nélkül osztogatják az európai adófizetők pénzét névtelen bankkártyákon keresztül. A jelenség nem új, hiszen az ENSZ menekültügyi szervezetével együtt már jó ideje zajlik az anonim bankkártyák rendszeres feltőkésítése, alkalmanként 150 ezer forinttal. A kérdés azonban mindenkiben ott van, hogy miért jó ez nekünk, európai polgároknak, és miért jó ez a gyakorlat az illegális migránsözön megállítása szempontjából. A brüsszeli bürokratákat az sem tartja vissza ettől a veszélyes és káros gyakorlattól, hogy elfogott embercsempészekről és terroristákról sorra bizonyosodik be, hogy ők is könnyen hozzá tudtak jutni az ajándék pénzhez, amit az Európai Unió migránsbarát politikusai miatt részben mi, magyar emberek is fizetünk.

- Államtitkár Úr! Magyarország kimagasló mértékű pénzt és energiát fordított határvédelmi rendszerünk kiépítésére, amellyel nemcsak hazánk déli határvidékét, hanem a schengeni övezet külső határait is hatékonyan meg tudtuk védeni. Ezt a munkát Brüsszel soha nem ismerte el és a védelmi rendszer kiépítésével kapcsolatos költségekben sem kívánt hatékonyan részt venni. Mi, magyarok azonban meg kívánjuk védeni ezeréves történelmünket és keresztény kultúránkat, nem kívánunk egy nemzetállamok nélküli Európában élni! Ezzel párhuzamosan viszont azt kell látnunk, hogy migránspárti politikusok inkább Európa eszmeiségének meggyengítésén és annak eltörlésén dolgoznak, amikor ismeretlenek számára osztják tömegével a 150 ezer forintokat. Mindezekre figyelemmel kérdezem:

-  Alkalmas lehet-e az embercsempészek és terroristák közvetett támogatására a brüsszeli migránspárti politikusok és az ENSZ menekültügyi szervezetének közös pénzosztási gyakorlata? (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

***

POGÁCSÁS TIBOR, (Belügyminisztérium államtitkára): - Képviselő Úr! A migrációs válság indulása óta a magyar kormány bizonyította, hogy mindent megtesz azért, hogy az Európai Unióban vállalt kötelezettségeit az Európai Unió alapdokumentumainak megfelelően teljesítse. Éppen ezért igyekeztünk és igyekszünk mind a mai napig az illegális migrációt, az engedély nélküli bejutást akár az országba, akár az Európai Unió területére megállítani. Minden választópolgár és minden polgár Magyarországon, de az Európai Unió területén is, azt gondolom, egyetért azzal, hogy a biztonság a legfontosabb közös értékünk, és az elmúlt választások ezt igazolták is, hogy a bevándorlást és a terrorizmust meg kell állítani.

- Célunk az, hogy a magyar emberek és az uniós tagállamok állampolgárai biztonságban érezhessék magukat. Éppen ezért hoztuk létre azt a hármas védelmet, amelyben a műszaki létesítménnyel, a kerítéssel, műszaki akadállyal megállítjuk az illegális határátlépőket, a Btk. tényállás segíti azt, hogy az illegális bevándorlókat előállítsuk, illetve a rendőrség létszámát ahhoz, hogy a határőrizetet el tudják látni, 3 ezer fővel megemeltük. Ezzel szemben, úgy látszik, Brüsszel továbbra is tízezres nagyságrendben osztja a migránskártyákat. Csak az idén több mint 70 ezret osztottak ki. Az elmúlt években összességében pedig több mint kétmillió feltöltés történt mintegy 200 milliárd forint értékben, mindez mindenféle biztonsági ellenőrzés nélkül! Véleményünk szerint ezzel nemcsak a migrációt finanszírozza Brüsszel, hanem az anonim kártyákkal a terrorizmust és az embercsempészetet is támogatja. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az európai közpénzt erre fordítják! (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

***

ÁGH PÉTER: - Államtitkár Úr! Sajnos, az elmondottakból is világosan kiderült, hogy az a félelem, ami bennünk van, jogos. Az az eszement és kontrollálatlan brüsszeli pénzosztás, amelyet megfigyelhetünk, sajnos valóban hatékony eszköze lehet a terroristák feltőkésítésének. Csak gondoljanak bele, hogy vajon egy ideérkező kiképzett terrorista milyen lehetőséget lát abban, ha fixen számolhat azzal, hogy 150 ezer forintban kap támogatást az európai döntéshozóktól. Azt gondolom, hogy ez egy rendkívül káros és rossz folyamat, hiszen ezt a pénzt olyan dolgokra lehet felhasználni, ami egyértelműen árthat az európai embereknek.

- Államtitkár Úr! Azt kérem a kormánytól, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy az európai adófizetők pénzét ne a migránsok további feltőkésítésére fordítsuk, hanem valóban ezt a folyamatot meg tudjuk állítani! Már csak azért is, mert gondoljanak bele, milyen közösség az, ahol az egyik oldal kiáll az állampolgárok védelméért, a másik pedig ösztönzi és motiválja az ide rossz szándékkal érkező embereket? (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

***

POGÁCSÁS TIBOR, (Belügyminisztérium államtitkára): - Képviselő Úr! A magyar kormány elkötelezett abban, hogy a jövőben is biztosítsa a megfelelő határvédelmet, amely mind Magyarország, mind az Európai Unió határát megvédi, és megakadályozzuk, hogy a Magyarország által őrzött schengeni határokon illegálisan, ellenőrizetlenül bárki beléphessen az országba! Ehhez a szükséges forrásokat biztosítjuk is. Nem sikerült Brüsszellel megállapodni abban, hogy ehhez a határőrizethez hozzájárulnak, ugyanakkor az uniós adófizetők pénzéből finanszírozzák a migránskártyákat. Nyilván ez elfogadhatatlan! Azon túlmenően, hogy véleményünk szerint ez az Európai Unió alapszerződéseit sérti, nyilvánvalóan a közbiztonságra is veszélyes, hiszen anonim bankkártyáknál a kedvezményezett személyazonosságát, szándékát nem lehet ellenőrizni, a felhasználás célja, indoka nem ellenőrizhető. Így ellene vagyunk ennek! (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Bartha Szabó József
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Karácsonyék pénzt kínálnak a klímaügyi szeánszokért
  Klímaüggyel házal a Soros György-féle Open Society Foundation (Nyílt Társadalom Alapítványok) által támogatott Foundation for Development of Democratic Rights (DemNet Hungary) részvételével a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat tízezer budapestinél. A Belügyminisztérium nyilvántartása alapján véletlenszerűen kiválasztott lakosoknak küldenek levelet, és az érdeklődők közül kiválasztott ötven embernek negyvenezer forintot kínálnak a részvételért.
 • Nagyot tévedett Dobrev Klára
  Fej fej melletti küzdelmet vizionált Dobrev Klára egy Népszavában megjelent interjúban a Fidesz–KDNP és az ellenzék között, elmondható azonban, hogy Gyurcsány Ferenc felesége téved – jelentette ki a lapunknak készített elemzésében Nagy Dániel, a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatási igazgatója. Hozzátette: mivel az ellenzéki tábor nem egységes, ezért számos szavazót veszíthetnek a baloldali pártok azok közül, akik a közös listából nem kérnek.
 • Az apokalipszis négy lovasa
  A nyílt társadalom ideológiái: a kommunizmus, a liberalizmus, a globalizmus és a rasszizmus.
MTI Hírfelhasználó