Hatalmas összefogással valósult meg a Hableány kiemelése
A TEK főigazgatója szerint nagyon kemény csapat vett részt a Hableány roncsának kiemelésében. Egyedülálló műveletet végeztek el, olyat, amiben korábban nem tudtak rutint szerezni – fogalmazott Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója szerdai sajtótájékoztatóján.
2019. június 12. 17:23

Már a balesetet követő délután parancsba adta Pintér Sándor belügyminiszter a mentés megszervezését és a roncs kiemelésének előkészítését – mondta Hajdu János rendőr vezérőrnagy, majd hozzátette: egyedülálló műveletet végeztek el, olyat, amiben korábban nem tudtak rutint szerezni. Mire felállt a műveleti központ, minden technikai eszköz a rendelkezésükre állt – emelte ki.

A Hableányban lehetnek még áldozatok, ám ezt a vizsgálatot már nem a Terrorelhárítási Központ (TEK), hanem a rendőrség végzi el – közölte Hajdu János.

A 13 nap rendkívül megfeszített munkával telt, a mentésben résztvevők naponta négy-öt órát pihentek, az éjszakai munkavégzést pedig csak azért nem rendelték el, mert veszélyesnek ítélték – mondta Hajdu János.

A főigazgató köszönetet mondott a mentésben és a hajóroncs felszínre hozatalában résztvevő összes szervezetnek: a Belügyminisztériumnak, a Honvédelmi Minisztériumnak, az Országos Mentőszolgálatnak, a Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetem szakértőinek, valamint a technikai eszközöket és tudást biztosító civil szervezeteknek. Ugyancsak köszönetet mondott az osztrák, a cseh, a norvég és a német segítő szervezeteknek, valamint a dél-koreai búvároknak és tanácsadóknak, akik – mint fogalmazott – sok hasznos ötlettel, tanáccsal segítették a munkát. Elmondása szerint nagy támogatást jelentett a sajtó munkája, tárgyilagos, korrekt tájékoztatása is.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A búvárok napfelkeltekor a lehető leghamarabb vízbe ereszkedtek, és olyan munkát végeztek, amit ilyen körülmények között hétköznap sosem tennének meg, most azonban el kellett végezniük – fogalmazott.

Mint mondta, az első munkanap munkacsoportokat hoztak létre, amelyeknek tagjai speciális területtel foglalkoztak, őket a TEK műveletirányító tisztjei fogták össze. A munka későn ért véget, a Hajdu János vezette csapat napi 3-5 óránál többet nem tudott aludni.

Fotó: MTI/Mónus Márton

Kiemelte: a tervezőasztalon még voltak hibák, de mire a merülésre sor került, ezeket korrigálták, és a számításaik pontossá váltak.

Újságírói kérdésre elmondta: „igazi, nagyon kemény csapat” vett részt a mentésben, és egyetlen búvár sem kérte a felmentését vagy a pihentetését, a kemény lelki megterhelést is jól viselték.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Lehetnek még áldozatok a hajóban

Lehetnek még áldozatok a Dunából kedden kiemelt Hableányban, ám ezt a vizsgálatot már nem a Terrorelhárítási Központ (TEK), hanem a rendőrség végzi el – közölte a TEK főigazgatója szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Hajdu János elmondta, a május 29-én baleset következtében elsüllyedt hajóban vastag iszapréteget találtak, amely akár holttesteket is rejthet. Ugyanakkor ha nem találnak senkit a hajóban, akkor valószínűleg az ütközéskor zuhantak ki a járműből, ezért a Belügyminisztérium megkettőzte az eltűntek kutatásában résztvevő erőket a Duna mentén.

A vezérőrnagy azt mondta, hogy a TEK igen nehéz feladatot kapott a belügyminisztertől, hiszen olyan feladatot kellett teljesíteniük, amilyet még soha nem hajtottak végre, így rutinjuk sem volt. Ugyanakkor a rendkívül sok résztvevő alkotta csapat tagjai hamar összeszoktak és „katonává váltak”, attól függetlenül, hogy teljesítenek-e aktív szolgálatot.

Négy áldozatot még mindig nem találtak meg, így nehéz szívvel állok itt – mondta a Koreai Nagykövetség katonai attaséja, Shunkeun Song, és kijelentette, hogy mindent megtesznek a felkutatásukért.

Ezután megköszönte a Belügyminisztérium, a kormány és a Terrorelhárítási Központ munkatársainak, valamint a magyar lakosság segítségét a mentési és a keresési munkálatokban való részvételért.

hirado.hu - MTI - M1
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Aradi vértanúk - Félárbócon a nemzeti lobogó
  Katonai tiszteletadás mellett, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka jelenlétében ünnepélyesen felvonták, majd félárbócra engedték a nemzeti lobogót az aradi vértanúk emléknapján, csütörtök reggel az Országház előtti Kossuth Lajos téren.
 • Varsó–Budapest–Róma-tengely
  Az európai kultúránk, s annak keresztény gyökereinek megvédését, illetve a kontinensünk biztonságát előtérbe helyező Varsó–Budapest–Róma-tengely akár alaposan felboríthatja a választások kimenetelét, ezáltal jelentősen megnövelve a patrióta jobboldal mozgásterét, miközben a Bizottság hatalma marginalizálódhatna – írja Sümeghi Lóránt.
 • Széles hatású felfedezés kap kémiai Nobel-díjat
  Rendkívül széles hatású felfedezésért ítélték oda az idei kémiai Nobel-díjat, amely a szerves kémiát és az orvosbiológiát is előmozdította, eredményei beépültek az élettudományok szinte minden területére - mondta el Kónya Zoltán vegyész, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettes szerdán az MTI-nek.
MTI Hírfelhasználó