II. Azonnal, de azonnal..!
Fidesz: Hogyan lehet meggátolni, hogy az ellenzék útját állja az elkövetők felelősségre vonásának? MSZP: Adóügyben miért nem családbarát a kormány? Jobbik: Laktanyából hadiüzem vagy migráns munkásszálló? Párbeszéd: Miért kell lábbal tiporni a tudomány szabadságát, avagy miért vált Rákosi Mátyás legjobb tanítványaivá Orbán Viktor és Palkovics László? LMP: Mégis egyetért a kormány az LMP-vel?
2019. június 6. 12:22

MOTTÓ: Csupa szín, csupa legenda!  Mert hiába bölcs dolog előrenézni, ha nehéz messzebbre tekinteni, mint ameddig ellátni. Megbecsülni, s ha kell dicsérni mások kiválóságát pedig fölöttébb nem könnyű. Kiváltképp a parlamentben!

 

 

Rákattintva, szerényen stilizálva, a szolidabb zajokat, tapsokat is jelezve, eredetiben olvashatók a héten elhangzott azonnali kérdések és válaszok. - Kellemes találkozást!  

Hogyan lehet meggátolni, hogy az ellenzék útját állja az elkövetők felelősségre vonásának?

BÖRÖCZ LÁSZLÓ, (Fidesz): - Képviselőtársaim! Nagy felháborodást keltett országszerte, hogy május 7-én nem függesztette fel Czeglédy Csaba EP-képviselőjelölt mentelmi jogát a Nemzeti Választási Bizottság, az ellenzék által delegált tagok együttműködésének köszönhetően. Mint ismert, Czeglédy Csabával, az MSZP-DK ügyvédjével, volt önkormányzati képviselőjével szemben vádat emelt az ügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt. A vád szerint 6,2 milliárd forinttal rövidítette meg a magyar költségvetést. Fontos kiemelni, hogy Czeglédyt egyszer már hasonló bűncselekmények elkövetése miatt 2003-ban jogerősen elítélték, tehát az áldozati szerepben történő tetszelgése kicsit sántít. Mindezek ismeretében a DK mégis feltette saját listájára a bűnözői múlttal rendelkező, vádemelés alatt álló Czeglédyt. Kizárólag a törvények kijátszásának szándékára utal az is, hogy Czeglédy a lista utolsó helyén szerepelt, tehát reális esélye egyáltalán nem volt a mandátumszerzésre.

- Képviselőtársaim! 29 éven keresztül íratlan szabályként működött a közéletben az a helyes és elvárt gyakorlat, hogy a közvádas bűncselekményekkel megvádolt személyek esetében a jelölteket megillető mentelmi jog felfüggesztésre kerül. Ezt az erkölcsi minimumot közel három évtized után az ellenzéknek sikerült felrúgnia. Szégyen és gyalázat, hogy egy közpénzeket megcsapoló bűnöző mellett cinkosként sorakozik fel az egész ellenzék! Az elhangzottakra tekintettel kérdezem:

- Hogyan lehet meggátolni, hogy az ellenzék útját állja az elkövetők felelősségre vonásának? (Taps a kormánypártok soraiban.)

***

VÖLNER PÁL, (Igazságügyi Minisztérium államtitkára): - Képviselőtársam! Ha Czeglédy Csaba DK-MSZP-viszonyrendszerére gondolunk, az iskolaszövetkezetekre, az ott eltűnt több mint 6 milliárd forintra, akkor láthatjuk azt, hogy nagyon mély az a kapcsolat, ami összeköti Gyurcsány Ferencet, a feleségét és Czeglédy Csabát abban az ügyben…(Arató Gergely: Nem tudom, miket hord itt összevissza!)…ahol az Altus még kölcsönt is nyújtott ennek a kétes jogügyletnek a során. Az is látszik, hogy a viszony már régi keletű, lehet, hogy már 2003-ból ered vagy korábbról, hiszen a tavalyi országgyűlési választásokon ugyanezt a provokációt elkövette a baloldal, amikor szintén jelölte Czeglédy Csabát. Országgyűlési képviselőnek jelölte, csak az akkori Nemzeti Választási Bizottság joggyakorlatba illő bölcs döntésének köszönhető, hogy akkor felfüggesztették a mentelmi jogát, és tovább tudott folytatódni az eljárás, nem szűnt meg, mint az idei év folyamán. Most amikor az európai parlamenti választásokra került sor, szintén jött ez a provokatív lépés, nyilván a 36. vagy nem tudom, hányadik hely rengeteg húzóerőt jelentett a DK listájának, és valószínűleg Czeglédy Csabának is.  Láthatjuk, hogy reális esélye sem volt, nem küldik ki őt Brüsszelbe, tehát csak egy színjáték volt az egész: arról szólt, hogy a Nemzeti Választási Bizottságban többségbe került ellenzéki delegáltak gyakorlatilag a jog írott és íratlan szabályait figyelembe véve képviselőjelöltként a mentelmi jogát fenntartották.

- Megjegyzem egyébként, hogy a parlamenti gyakorlat valóban töretlen az elmúlt időszakban, ’90 óta, köztörvényes ügyekben minden esetben kiadják a képviselőket, hogy az eljárást le lehessen ellenük folytatni. Ezt az ellenzéki delegáltak a Nemzeti Választási Bizottságban nem tudták mint szakmai kérdést megugrani. (Taps a kormánypártok soraiban.)

***

BÖRÖCZ LÁSZLÓ: - Ha már ennyire védelmezik Czeglédy Csabát, akkor miért nem vették a bátorságot ahhoz, hogy összegyűjtsék azt a pénzt, amit a magyar állam fizetett ki annak a sok száz diáknak és nehéz sorsú nyugdíjasnak, akiknek Czeglédy Csaba a cégén keresztül ellopta a pénzét. (Arató Gergely: Azért, mert nem volt ilyen, drága képviselő úr. Beszéltek erről, de elmaradtak az eredmények ebben az ügyben.  Az elnök csenget.)

- Én nagyon bízom benne, hogy a kormány meg fogja találni, s meg fogjuk találni közösen annak a lehetőségét, hogy ilyen esetekben ne bújhasson senki a mentelmi joga mögé, és ne tudják eljátszani azt a lehetőséget, hogy megvédjék Czeglédy Csabát. (Taps a kormánypártok soraiban.   Arató Gergely: Erdoğan büszke lehet rátok!)

***

VÖLNER PÁL: - Képviselőtársam! Ennek az ügynek az orvoslására a Fidesz-frakcióból törvényjavaslat került benyújtásra, melyet az Igazságügyi bizottság napirendre is vett. Megjegyzem egyébként, a jegyzőkönyvekből kivehető, hogy sem a DK, sem a Jobbik nem szavazta meg ezt a törvénymódosítást, az MSZP pedig látványosan kivonult az ülésről.

- Miről szól ez a történet? A mentelmi jog egyértelműen arra szolgál, hogy a képviselő és a képviselőjelölt a politikai tevékenységével összefüggésben ne kerülhessen büntetőeljárás alá és ne lehessen akadályozni ebben a tevékenységében. (Arató Gergely: Ezt akarják maguk megakadályozni! Ez a maguk célja!) Abból, hogy a DK és a baloldal ilyen élesen kiáll ebben a köztörvényes ügyben Czeglédy Csaba mellett, egyértelmű, hogy náluk a politikai tevékenység körébe tartozik a köztörvényes bűncselekmények elkövetése is! (Taps a kormánypártok soraiban.)

Adóügyben miért nem családbarát a kormány?

Dr. GURMAI ZITA, (MSZP): - Államtitkár Úr! Képviselőtársaim! A pénzügyminiszter úr múlt héten jelentette be a 13+1 pontból álló gazdaságvédelmi akciótervét. A pontok között szerepel többek között a reklámadó kulcsának nulla százalékra történő csökkentése is. Az MSZP üdvözli az adó felfüggesztését! A kormányzat végre belátta, hogy hiba volt politikai céllal beavatkoznia a médiapiaci versenybe. Az MSZP támogatni is fogja a reklámadó felfüggesztését.

- A bejelentéssel kapcsolatosan azonban nem mehetünk el amellett, hogy bár a kormány propagandája előszeretettel hangoztatja, hogy milyen családbarát a kabinet, ennek ellenére pont a családokat támogató intézkedések maradtak ki a bejelentett csomagból. Hiába támogatjuk ugyanis a legnagyobb jövedelmű családokat adókedvezményekkel, ha azt a családok többsége nem tudja kihasználni. Ezzel szemben a családi pótlék összege tíz éve nem emelkedik, pedig az minden családot érint. A családok áfaterhelése világrekordot jelent, a maga 27 százalékával minden családot érint!

- Joggal merül fel a kérdés, hogy a kormányzat miért nem akarja beépíteni a nagy akciótervébe a gyermekvállaláshoz nélkülözhetetlen babaholmik, illetve női higiéniás termékek áfacsökkentését? Erre nem csupán az Európai Unióban, de a szomszédos országokban is van jó néhány példa. Legutóbb Szerbiában vezették be a babaholmi vásárlása után járó áfakedvezmény rendszerét, amelyet egészen a gyermek kétéves koráig lehet igénybe venni. Erre nálunk nem került sor. Joggal merül fel a kérdés:

- Mikor fog végre emelkedni a családi pótlék? Ha a kormány lát forrást a munkáltatók és a multik adócsökkentésére, akkor miért nincs már tíz éve pénz a családi pótlék emelésére és a babaholmik áfájának csökkentésére? (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

***

TÁLLAI ANDRÁS, (Pénzügyminisztérium államtitkára): - Képviselő Asszony! Zárjuk le az elején rögtön ezt a vitát! A babaholmik tekintetében szeretném elmondani, hogy van egy európai uniós irányelv, 2006/112/EK tanácsi irányelv, úgynevezett áfairányelv. Annak van egy melléklete, 3. számú melléklete. A 3. számú melléklet fölsorolja azokat a termékeket, termékcsoportokat, amelyeknek kedvezményes adókulcsa lehet. Abban az ön által javasolt termékek, legalábbis a babaholmik tekintetében nem szerepelnek. Tehát az EU-irányelvet akkor is be kell tartani, ha valaki ellenzékben van, és akkor is, amikor egyébként kormányon van!

- Más a helyzet a női higiéniai termékek vonatkozásában. Ezt a kérdést a kormány megvizsgálja, és amennyiben az áfacsökkentésről döntés születik, arról természetesen ön értesülni fog. De miután a családi pótlékot is idekeverte, mégiscsak azt tudom mondani, hogy elvi, elméleti vita van közöttünk a családok támogatását tekintve. Amikor mi a személyijövedelemadó-, vagyis a családi adókedvezmény rendszerét bevezettük legelőször, azt utána önök lényegében teljes egészében megszüntették, - akkor egyértelművé vált közöttünk a vita. Mi azokat a házaspárokat, családokat támogatjuk, akik dolgoznak, jövedelmet szereznek, abból adózni tudnak és gyermeket vállalnak. Ezért jön létre a személyi jövedelemadó családi adókedvezményének a rendszere. Ma Magyarországon 1,1 millió családot érint a családi adókedvezmény rendszere, 2011 és 2017 között 1575 milliárd maradt e tekintetben a magyar családok zsebében. (Taps a kormánypártok soraiban.)

***

Dr. GURMAI ZITA: - Államtitkár Úr! Azt gondolom, lehetőség van arra, hogy ezen változtassunk! Tehát szerintem abban meg tudunk egyezni, hogy ez az ügy valóban fontos, márpedig a gyermekvállalás a magyar kormány számára is rendkívüli módon fontos. Én is azt szeretném, ha minden hatodik gyermek nem külföldön születne! A születésszám növeléséhez és a kivándorlás megfékezéséhez igenis csökkenteni kellene a babatermékek áfáját! Ha a szándék megvan a kormányban arra, hogy ez ügyben megfelelő lépéseket tegyenek, és egyébként rávegyék erre azokat, akik szintén komolyan gondolják a babavárást, akkor ezt nagyon köszönöm! (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

***

TÁLLAI ANDRÁS: - Képviselő Asszony! Önöknek is be kell azt látni, hogy míg önök a családi pótlék rendszerét szajkózzák, ugyanakkor a jelenlegi kormánynak, a Fidesz-KDNP családiadókedvezmény-rendszere sokkal hatékonyabb és működőképesebb. Emlékezzenek vissza, hogy míg mi a családokról beszéltünk, önök a kormányzásuk idején a minimálbéren és a segélyen élőket támogatták. Mikor mi a családi adókedvezményről beszéltünk, akkor önök a családi pótlékról beszélnek, ami mindenkinek jár minden feltétel szerint. Azt gondolom, ennél hatékonyabb módszer, hogy egy családot, egy házaspárt támogatunk, és azt a megtermelt adójából vonhatja le, ennél hatékonyabb módszer jelenleg nincs, és mivel a magyar kormány ezt alkalmazza, ezen nem is kíván változtatni! (Taps a kormánypártok soraiban.)

Laktanyából hadiüzem vagy migránsmunkásszálló?

Dr. STEINMETZ ÁDÁM, (Jobbik): - Államtitkár Úr! Országszerte tapasztaljuk, hogy a bevándorlásellenes kormányunk tízezrével telepíti be a migránsmunkásokat, ukránokat, törököket, mongolokat! Több száz olyan településről tudunk, ahol olcsó keleti munkásokat dolgoztatnak azért, hogy ne kelljen a magyaroknak magasabb bért fizetni. Miközben önök szó szerint úton-útfélen azt hirdetik, hogy Magyarország nem lesz bevándorlóország, Tiszaújvárosban 12 milliárd forinttal támogatják, hogy 3 ezer muszlimnak épüljön munkásszálló, máshol pedig laktanyákat alakítanak át erre a célra. Marcaliban, a híres katonavárosban 18 éve áll üresen egy laktanya. Bár a Móring József Attila a KDNP képviselője korábban azt ígérte idézem, „ne migránsbázis, hanem honvédségi üzem legyen", tartunk tőle, hogy a kormánynak más célja van vele. Kérdezem ezért:

 - Hogyan is lehetne a marcali laktanyából honvédségi üzem, amikor az nem is áll a honvédelmi tárca kezelésében? Mi célra kívánják akkor hasznosítani? Egyeztetett-e egyáltalán Móring József Attila a minisztériummal az ígéreteivel kapcsolatban? Mikor valósul meg az általa ígért 200-220 új munkahelyet teremtő honvédségi üzem?

- Államtitkár Úr! Felhívom a figyelmét, hogy a kecskeméti, a kalocsai és a szentgotthárdi laktanyákból migránsmunkásszállót csináltak. Kérem, válaszában nyugtasson meg minket, hogy a marcali Petőfi Sándor laktanyából nem fognak! (Taps a Jobbik soraiban.)

***

NÉMETH SZILÁRD ISTVÁN, (Honvédelmi Minisztérium államtitkára): - Képviselő Úr! Ön már próbálkozott írásban két hónappal ezelőtt is mindenfélét összezagyválni, a magyar kormányt, illetve a Honvédelmi Minisztériumot és a Magyar Honvédséget rossz fényben feltüntetni. Én ezt a mai azonnali kérdést is ennek tudom be!

- Nem gondolta át, mit kérdez, és kitől, hiszen az ön által említett marcali laktanya, amiből egyébként kettő van, mert a volt Hunyadi és a volt Petőfi laktanyákról van szó, 16 éve, 2003 óta sem a Honvédelmi Minisztérium, sem a Magyar Honvédség tulajdonában, birtokában és kezelésében nem áll. Így a Honvédelmi Minisztériumnak, a honvédelmi miniszternek és az államtitkárának se illetékessége, se jogköre nincs, hogy erre a kérdésre bármilyen nyilatkozatot tegyen! (Taps a kormánypártok soraiban.)

***

Dr. STEINMETZ ÁDÁM: - Államtitkár Úr! Az összezagyválásról annyit, hogy a volt laktanya környezeti állapotáról tettem fel kérdéseket, ami rendkívül érdekli a lakosságot. Kiderült, és ön is megerősítette, hogy ez már hosszú-hosszú évek óta nem is áll a tárca kezelésében. Hogyan lehet akkor, egy olyan fideszes képviselő, aki nem mellesleg a Honvédelmi bizottság tagja, hogyan ígérhet olyat, hogy majd ebből az ingatlanból honvédelmi üzem lesz? Kérem szépen, azért ez mégiscsak vicces! Ha az önök kormánya nem veszi komolyan Móring József Attilát, akkor legalább a marcali polgárokat vegyék komolyan! Az, hogy az önök képviselője megint csak ígér, becsapja a választókat, ahogy tette ezt az önálló kórház esetében, ahogy tette ezt a sürgősségi centrummal, a CT-berendezéssel és a helikopterleszállóval kapcsolatban, azért az mégis felháborító. A marcali polgárok érdemi munkahelyeket szeretnének, érdemi béremelést, nem pedig migránsmunkásokat. Ne migránsbázis, hanem honvédségi üzem legyen a marcali laktanya! (Taps a Jobbik soraiban.)

***

NÉMETH SZILÁRD ISTVÁN: - Képviselő Úr! Ön, tudtommal, olvasni tud, nem is hall nagyot, de azért én még egyszer megismétlem: a nevezett ingatlan sem tulajdonában, sem birtokában, sem kezelésében sem a honvédségnek, sem a minisztériumnak nem áll! Ön ráadásul jogászember. Jogászként kellene tudnia, hogy ilyenkor itt a parlamentben felelősen ebben a kérdésben sem a miniszternek, sem a megbízott államtitkárának nincs rá módja, hogy választ adjon önnek. Tehát mivel se illetékességünk, se hatáskörünk ebben a kérdésben nincsen, forduljon azokhoz, akiknek illetékessége és hatásköre van az ön által feltett kérdésben! (Taps a kormánypártok soraiban.)

Miért kell lábbal tiporni a tudomány szabadságát, avagy miért vált Rákosi Mátyás legjobb tanítványaivá Orbán Viktor és Palkovics László?

TORDAI BENCE, (Párbeszéd): - Miniszter Úr! Tegnap sok ezren tüntettek a Magyar Tudományos Akadémia mellett, a tudomány szabadsága mellett, a tudás szabadsága mellett és önök ellen, hiszen önök ezt lábbal akarják tiporni! Ez a jövőgyilkos, a magyar kutatókat külföldre üldöző és a magyar tudományosság érdekeit, szempontjait semmibe vevő magatartás az, amit mindenki a kutatói szférában, a magyar értelmiség krémjében világnézetre való tekintet nélkül elutasít. Ez nem egy szakmai vita, ez nem egy világnézeti vita, itt önök állnak szemben a magyar tudományossággal!

- Nem szeretem a nagy szavakat, nem szeretem a rákosizást, úgyhogy maradjunk a tényeknél, hogy mi történt 1945 után az Akadémiával, és mi történt 2010 után. ’45 után a földreformban elvették a földbirtokaikat, a pénz- és értékpapírvagyonukat pedig felemésztette a pengő elértéktelenedése. 2010 után folyamatosan csökkent az állami támogatás, 2019-ben 28 milliárd forintot vontak el tőlük. 1948-ban államosították az Akadémia bérházait, most pedig azt tervezik, hogy ingyenes használatra át kell adnia az MTA-nak az ingatlanait az Eötvös Loránd kutatási hálózatnak, amelyet önök most hoznak létre. 1949-ben Rákosiék felállították a Magyar Tudományos Tanácsot, önök most létrehozzák a Nemzeti Tudománypolitikai Tanácsot, hogy majd az eldöntse a támogatott kutatások irányát. És hogy az ’56-os Intézetre is kitérjek egy gondolattal: az ’56-os forradalmat szovjet tankokkal verték le, önök pedig az ’56-os Intézetet sztálini módszerekkel verik szét! Ezek után adódik a kérdés:

- Miért vált Rákosi Mátyás legjobb tanítványaivá Orbán Viktor és Palkovics László? (Taps a Párbeszéd soraiban.)

***

GULYÁS GERGELY,  (Miniszterelnökséget vezető miniszter): - Képviselő Úr! Ön azt mondja, hogy nem szereti a rákosizást, de biztos, ami biztos, rögtön párhuzamot keres az innovációs miniszter és a miniszterelnök, illetve Rákosi Mátyás között. (Arató Gergely: Adja magát a párhuzam, nem kellett keresni!) Úgy gondolom, ez még a tekintetben is rendkívül alacsony színvonalú, amit önök itt a parlamentben képviselni szoktak.

- Rákosi Mátyás a magyar történelem egyik legbrutálisabb hóhérja, ehhez képest ön abban a pártban ül, amely jogutódja Rákosi Mátyás pártjának, illetve azzal a párttal van szövetségben az ön pártja! (Taps a kormánypártok soraiban.   Cseresnyés Péter: Így van! Rétvári Bence: Így van, bravó!) Ön úgy jutott országgyűlési mandátumhoz, hogy a Párbeszéd szövetséget kötött Rákosi Mátyás jogutód pártjával! Ezek után, ne haragudjon, de egy ilyen kérdés feltevését követően szeretném felhívni az ön jelenlegi tevékenysége és Rákosi Mátyás pártalapítása közötti párhuzamra a figyelmet! (Taps a kormánypártok soraiban.)

***

TORDAI BENCE: - Mindig azt szoktuk keresni egy ilyen átalakítás mögött, hogy melyek azok a szempontok, amik a Fideszt vezérlik, a pénz vagy a hatalom fontosabb-e éppen az adott esetben. Valószínűleg most mind a kettő, hiszen a független gondolkodásra még alkalmas műhelyek is zavarják a Fideszt hatalompolitikájában, s ugyanígy alkalmasnak tartják ezt az ellopott intézményhálózatot az uniós támogatási források lenyúlására. De nem akarom azzal sértegetni a kommunistákat azzal, hogy önöket kommunistáknak nevezném! Jóérzésű, békeszerető polgártársaink, akik magukat kommunistának vallják, joggal lennének fennakadva azon, hogy a Fidesszel említem őket egy lapon. Úgyhogy maradjunk abban, hogy önök az említett történelmi tények és történelmi párhuzamok alapján Rákosi Mátyás utódai, ő pedig Sztálin legjobb magyar tanítványa volt. Gratulálok hozzá önöknek! (Rétvári Bence: Taps sehol? Tordai Bence tapsol. - Rétvári Bence: Saját magát tapsolja meg!)

***

GULYÁS GERGELY: - Képviselő Úr! Vártam a tapsot, de képviselő úr önmagát tapsolta meg. Lassan ha a választópolgárok tapsára számít, akkor se fog ennél sokkal nagyobb hangzavart hallani, azt látjuk ugyanis az európai parlamenti választások eredményeként, hogy vagy az önök pártja, a Párbeszéd 1 százalék alatt van, vagy a Magyar Szocialista Párt került 5 százalék alá. A kettő állításból az egyik igaz: vagy már nem 5 százalékos párt és nem parlamenti párt az MSZP, vagy önök nem érik el az 1 százalékot.

- Ami pedig a felvetéseit illeti: kommunizmusügyben az MSZP-vel szövetséges párt képviselőjével nem nyitnék vitát, mert a kommunista utódpárttal való szövetséget jó szívvel vállalja, és úgy gondolja, hogy egy demokratikus választásokat rendkívül erős legitimációval megnyert kormánypártot hasonlíthat a kommunistákhoz. Ezt ön megteheti, hiszen demokráciában vagyunk és szólásszabadság van, a választók pedig ezt, ahogy eddig is értékelték, ezután is értékelni fogják! (Taps a kormánypártok soraiban.)

Mégis egyetért a kormány az LMP-vel?

UNGÁR PÉTER, (LMP): - A kormányzás alapvetően arról szól, hogy ki az, aki pénzt, ki az, aki prioritást jelent a magyar kormánynak, ki az, akinek forrásokat adnak, és ki az, akitől forrásokat vesznek el. Most lesz a költségvetés a következő hónapokban, abból nyilvánvalóan látszódni fog, hogy a kormány változtat-e azon a politikán, hogy nem gondoskodik a gondoskodókról! Itt gondolok azokra is, akik otthon gondoskodnak emberekről, megfeszített munkában, illetve azokra is, akik intézményben. Az intézménnyel kapcsolatos kérdéseim:

- Lezárultak-e a tárgyalások a szociális szektor érdekképviseletével, meg fogják-e emelni végre a szociális szektor drámai és megmagyarázhatatlan bérét, és végre megoldják-e azt Magyarországon, hogy egy szociális szektorban dolgozó gyógypedagógus ne 130 ezer forint nettót keressen havonta? Mikor emelik meg végre az otthonápolási díjat azoknál az embereknél, akik nem gyermeküket, hanem vagy házastársukat, vagy szüleiket ápolják otthon? Mikor emelik meg ezt az összeget, amely jelenleg  szintén megmagyarázhatatlanul  58 ezer forint? Arra kérem államtitkár urat, mint ahogy ezt már többször megtettük, hogy ne százalékban, hanem forintban mondja meg, hogy a korábbi emelések mennyit jelentenek, mennyit jelent 58 ezer forintnál egy 10 százalékos emelés.

- A másik téma az, amiben, úgy látszik, önök egyetértenek az LMP-vel: fél éven keresztül mondtuk itt azt többen, mondtam én is, hogy a gyoddal, a gyermekápolással kapcsolatosan az autizmussal élő gyermekeknél, illetve más értelmi fogyatékossággal élő gyermekeknél olyan pontrendszert hoztak létre, amely nem veszi figyelembe az ő speciális élethelyzetüket. Nemrég azt olvashattuk az Autisták Országos Szövetségének közleményében, hogy mégis megváltoztatják ezt a pontrendszert. Akkor ezek szerint, államtitkár úr, mondja ki a jegyzőkönyvben, hogy nem keltettem hisztériát fél évig, hanem amit mondtam, az emberek valódi életéből következett, és önök ezért változtatják meg ezt a pontrendszert!  (Taps az ellenzék padsoraiban.)

***

RÉTVÁRI BENCE, (Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára): - Képviselő Úr! Ami a szociális szférában a béremelést jelenti, az ellenzéki képviselők azok, akik erről beszélnek, és a kormánypártok azok, akik léptek ebben az ügyben. Léptünk, hiszen 2014-ben ágazati bérpótlékot, 2015-ben ágazati bérkiegészítést, 2016-ban összevont bérkiegészítést vezettünk be, tehát volt olyan, amikor egyszerre mindenkinek általánosságban emeltük a szociális szférában a bérét, és volt olyan, amikor pedig differenciáltan. Akik régebb óta ott dolgoztak vagy nagyobb tapasztalattal, magasabb fokú végzettséggel rendelkeztek, azoknak nagyobb mértékben emeltük, pontosan azért, hogy a pályán tartsuk a leginkább nagy tapasztalattal rendelkező embereket. Ha ön így összeadja az elmúlt időszak béremelkedéseit, amelyekben valóban szerepet játszott az is, hogy a szakmunkás-minimálbér is nagyon nagy mértékben megemelésre került, és ez nyilván az alacsonyabb végzettségűeknél, az alacsonyabb munkakört betöltőknél jelentős béremelést jelentett, akkor itt egy 60 százalék körüli keresetemelkedést láthat ebben az ágazatban is az elmúlt öt-nyolc esztendőben.

- Képviselő Úr! Ezeket a béremeléseket, sem a bérpótlékot, sem a bérkiegészítést önök nem támogatták, sőt itt a parlamentben azt mondták, hogy ezeket alapbéresíteni kéne, amivel önök körülbelül 15 ezer forintot húznának ki minden szociális dolgozó zsebéből, mert nem rárakódna az alapbérükre ez a plusz 15 ezer forint, hanem beépülne az alapbérbe, és a minimálbér emelkedése, a szakmunkás-minimálbér emelkedése nem tolná fel ezeket a béreket, hanem felemésztené a bérkiegészítést. Tehát önökkel rosszabbul jártak volna a szociális dolgozók!

- Képviselő Úr! Nem értek egyet azzal sem, és a kormány sem ért egyet azzal, amit önök az otthonápolási díj kapcsán itt a parlamentben műveltek: december 12-én a gyermekek otthongondozási díjának bevezetését nem szavazták meg, az ápolási díj bevezetését nem szavazták meg! Hogy mit nem szavaztak meg önök szám szerint? Azt, hogy 100 ezer forintra emeljük a gyermekek otthongondozási díját annak, aki otthon ápolja a saját gyermekét, és ezt az összeget pedig 2022-ig az akkori minimálbér szintjére, tehát ennél jóval, sok-sok tízezer forinttal magasabb összegre, az is lehet, hogy akár még a duplájára is emeljük. Önök sem azt, hogy 100 ezer forintot kapjanak, sem azt, hogy majd 2022-ben az akkori minimálbér körülbelül 200 ezer forintos szintjét megkapják, nem támogatták! (Taps a kormánypártok soraiban.)

***

UNGÁR PÉTER: - Államtitkár Úr! Akárhányszor olvassa fel az 1974-es Szabad Nép termelési jelentését, jelenleg egy ÉNO-ban egy gyógypedagógus 130 ezer forint nettót keres. Tehát elmondhatja még hetvennégyszer, hogy mi hány százalékban! Kérem, próbáljon meg kulturáltan viselkedni! (Rétvári Bence: Neked mindig sikerül!)

- Továbbmegyek. Felvetettem azt, hogy az autizmussal élő gyermekeket kihagyják a gyod pontrendszeréből. Bementek az Echo TV-be, itt elmondták, hogy politikailag hisztériát keltek, és milyen szörnyű minőségű ember itt mindenki, többek között még egy civil szervezet is felszólalt ezzel kapcsolatban. Most viszont beismerték az AOSZ-szal folytatott egyeztetést követően, hogy változtatásra szorul ez a pontrendszer. Tehát akkor miért nem csináltak semmit az elmúlt fél évben? Azért nem csináltak semmit, mert önöknek fontosabb az, hogy mindig maguknak legyen igaza, mindig be lehessen menni az Echo TV-be győzelmi propagandát mondani, mint hogy valódi magyar embereknek segítsenek. Ezért! (Taps az LMP padsoraiban.   Közbeszólás a Fidesz soraiból: Már nincs Echo TV!)

***

RÉTVÁRI BENCE: - Képviselő Úr! Nem kell nekünk semmit mondani, mert mi országgyűlési képviselők vagyunk mindnyájan, itt vagyunk, és a parlamenti jegyzőkönyv tartalmazza a szavazatainkat. Önök támogatták, hogy akár autisták, akár bármilyen más jogosultak otthongondozási díja bevezetésre kerüljön, és 100 ezer forintot kapjanak? Támogatták vagy nem támogatták? (Tordai Bence közbekiált.) Még most is azt mondja a képviselőtársa, hogy szabálytalan, az összes embertől, több tízezer érintettről van szó, visszavonná ezt az összeget. Nem hisztériát keltünk, képviselő úr, hanem a szavazási jegyzőkönyvet felmutatjuk, hogy ön ezt nem támogatta itt, amikor parlamenti képviselőként megtehette volna. Egy karnyújtásnyi távolságra volt a saját igen gombjától, de ön éppen szelfizgetett meg éppen sípolgatott  és az fontosabb volt, mint hogy az otthongondozási díj emelésével kapcsolatban egy gombot megnyomjon.  

- Képviselő Úr! Azt elmondtuk a szavazás után, decemberben is, januárban is, sőt kiálltunk közösen az érintett szervezetekkel együtt, hogy mi folyamatosan egyeztetünk, annak érdekében, hogy minden megoldás nekik a legideálisabb legyen. Ez így volt tavaly is, tavalyelőtt is, és így van idén is. Ami változtatást kértek, azt átvezettük tavaly is, meg átvezettük idén is. Önök tavaly nem szavazták meg, mi pedig idén is átvezettük azt, amit ők kértek; ez a különbség önök és köztünk!  (Taps a kormánypártok soraiban.) 

Bartha Szabó József
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Karácsonyék pénzt kínálnak a klímaügyi szeánszokért
  Klímaüggyel házal a Soros György-féle Open Society Foundation (Nyílt Társadalom Alapítványok) által támogatott Foundation for Development of Democratic Rights (DemNet Hungary) részvételével a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat tízezer budapestinél. A Belügyminisztérium nyilvántartása alapján véletlenszerűen kiválasztott lakosoknak küldenek levelet, és az érdeklődők közül kiválasztott ötven embernek negyvenezer forintot kínálnak a részvételért.
 • Nagyot tévedett Dobrev Klára
  Fej fej melletti küzdelmet vizionált Dobrev Klára egy Népszavában megjelent interjúban a Fidesz–KDNP és az ellenzék között, elmondható azonban, hogy Gyurcsány Ferenc felesége téved – jelentette ki a lapunknak készített elemzésében Nagy Dániel, a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatási igazgatója. Hozzátette: mivel az ellenzéki tábor nem egységes, ezért számos szavazót veszíthetnek a baloldali pártok azok közül, akik a közös listából nem kérnek.
 • Az apokalipszis négy lovasa
  A nyílt társadalom ideológiái: a kommunizmus, a liberalizmus, a globalizmus és a rasszizmus.
MTI Hírfelhasználó