A Fidesz-KDNP a szavazókörök 99,59 százalékát megnyerte
Hatalmas győzelmet aratott a Fidesz-KDNP a május 26-i európai parlamenti (EP-) választásokon, a kormánypártok a 10 277 szavazókörből 10 235-ben a legtöbb voksot kapták, azaz a szavazóköröknek a 99,59 százalékát megnyerték. A Fidesz-KDNP ezzel az eredménnyel az Európai Unió legsikeresebb politikai erejének számít, ekkora fölénnyel ugyanis senki nem nyert.
2019. június 1. 18:32

A múlt vasárnapi EP-választásokat a Fidesz-KDNP fölényesen megnyerte, a magyar kormánypártok európai parlamenti választásokon még soha nem kaptak ilyen sok szavazatot – írja az Origo.hu.

Ha összehasonlítjuk a 2014-es EP-választások eredményét a mostanival, akkor azt láthatjuk, hogy a Fidesz-KDNP nagyjából 630 ezer új szavazatot szerzett, 1 194 000-ről 1 824 000-re növelte szavazatainak a számát.

A Fidesz-KDNP a 10 277 magyarországi szavazókörből 10 235-ben a legtöbb szavazatot kapta, azaz a 99,59 százalékát megnyerte a szavazóköröknek.

A Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció (DK) 25, a Momentum 14, az MSZP-P, az LMP és a Mi Hazánk Mozgalom mindössze 1-1 szavazókörben tudott győzni.

Farkas Örs politológus az Origónak azt mondta: hiába próbálják az ellenzéki pártok másképp beállatni, óriási Fidesz-KDNP siker született, a balliberális pártok még a legtöbb általuk vezetett településen sem tudtak jó eredményt elérni, a diadaltól pedig nagyon távol álltak.

A Momentum elsősorban az átjelentkezések miatt tudott győzni néhány szavazókörzetben, ezek túlnyomó többsége Budapesten található, a XIII., a VIII. és a IX. kerületekben – fűzte hozzá.

A Gyurcsány-féle DK pedig egy Baranya megyei kistelepülésen, a nem egészen 400 lakosú Cserdiben szerepelt csak jól.

Hatalmas győzelmet aratott a Fidesz-KDNP a május 26-i európai parlamenti választásokon Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Farkas Örs azt mondja, egyértelműen megértették a magyarok a kormánypártok üzenetét, függetlenül attól, hogy az ország melyik településén élőkről beszélünk, hiszen a főváros XIII. kerületében, és Szegeden is győzött a Fidesz-KDNP, noha az utóbbiaknak ellenzéki vezetésük van.

A politológus hozzátette: a szavazókörök 59,52 százalékában 50 százalék fölötti eredményt értek el a kormánypártok. Soha ilyen egyértelmű győzelmet nem aratott a Fidesz – nyomatékosította álláspontját.

Európai uniós szinten a Fidesz-KDNP pártszövetség a második legjobb eredményt érte el (52,56 százalék), alig maradva le a máltai Munkáspárttól (54,29) – jelentette ki Farkas Örs.

Ehhez még hozzátartozik az is, hogy a bevándorlókkal együtt 475 ezer lakosú Málta szigetén lényegében kétpártrendszer van, a jobbközép Nemzeti Párt 16 százalékkal maradt le a Munkáspárt mögött, 37,9 százalékos eredménnyel.

Ezzel szemben Magyarországon jóval nagyobb a szakadék az első és a második között, hiszen a Fidesz 52,56 százalékot kapott, míg a DK csak 16,05-öt, ami több mint 36 százalékos különbség – hangsúlyozta a politológus.

Az első és a második között ez a legnagyobb különbség az Európai Unióban.

Túlzás nélkül kijelenthetjük tehát, hogy a Fidesz-KDNP történelmi diadalt aratott.

origo.hu
  • A Merkel-korszak vége
    Nyugatnémet szülők lánya, de keleti politikusként lett kancellár, majd halványult a keleti öröksége. Fiatal miniszterként Helmut Kohl köpönyegéből bújt elő, de hátat fordított a konzervatív értékeknek. Az ellentmondások mindent túlélő asszonya, Angela Merkel.
  • Újratemették Slachta Margitot
    Újratemették az amerikai emigrációban 1974-ben elhunyt Slachta Margit szerzetes nővért, a magyar Országgyűlés első női képviselőjét kedden Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
  • Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj
    Novemberben már minden nyugdíjas megkapta a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot, de itt nem szeretnénk megállni, jövőre 5 százalékkal emeljük a nyugdíjakat, és visszavezetjük a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat is, amelyet februárban kap kézhez minden nyugdíjas honfitársunk” – jelentett ki a kormányfő.
MTI Hírfelhasználó