Timmermans beszéde az 50-es, 60-as évek Magyarországát idézte meg
Vasárnaphoz egy hétre Magyarország is európai parlamenti képviselőket választ. A véghajrában újra Budapestre jött Frans Timmermans, hogy az MSZP-Párbeszéd listája mellett kampányoljon, amely a szocialisták kampányfőnöke szerint érdemes arra, hogy leváltsa Orbán Viktort, úgy Európában, mint Magyarországon. Arról ugyan nem beszélt Ujhelyi István, hogy esélyes is-e. A legutóbbi előjelzések egyébként 13-15 mandátumot jósolnak a Fidesznek, és mindössze hármat az MSZP-Párbeszédnek.
2019. május 20. 11:12

És bár a szombati kongresszus kampányzáró esemény volt, valószínűleg senkit sem fog meglepetésként érni, ha pont az utolsó egy hétben pörög majd fel a kampány. Az üzenetekben ugyan sok újdonság nem várható, de azt senki sem vitatja, hogy izgalmas napok állnak még az európai politika előtt. Az M1 Szemtől szembe című műsorában Galló Béla politológus és Boros Bánk Levente, a Médianéző Központ igazgatója beszéltek a szavazás előtti utolsó hétről.

Előhúzták az antiszemita kártyát

Az MSZP-Párbeszéd pártrendezvénye nem lezárta a kampányt, hanem megnyitotta a célegyenest – mutatott rá Galló Béla. A politológus szerint elég sok rossz mondat hangzott el a résztvevők, különösen Frans Timmermans szocialista csúcsjelölt szájából.

Galló szerint az úgynevezett zsidókérdést ilyen helyzetekben előhúzzák a kalapból a szocialisták és e köré építik fel a kommunikációjukat. Ez azonban leegyszerűsített kijelentés Timmermans részéről. Az ő szájából hangzott el az is, hogy az iszlám Európa része. Ez történetileg és politikailag sem túl okos mondat, hiszen még az európai baloldali szavazók többsége sem tud ezzel a véleménnyel azonosulni – mutatott rá.

Boros Bánk Levente úgy vélte, az, hogy Timmermans másodszor járt Magyarországon, erős üzenet.

Semmitmondó, ígéreteket tartalmazó és vádaskodó beszédnek jellemezte a szocialista csúcsjelölt előadását, majd elmondta, Timmermans gondolatai szerinte nem is állják meg a helyüket Európában.

Nemcsak elővette az antiszemita kártyát, hanem burkoltan antiszemitának nevezte a magyar kormányt, amely viszont 2010 óta pont ez ellen hirdetett zéró toleranciát – összegzett Boros.

Létezik Timmermans–Weber csata?

Galló Béla felhívta a figyelmet: ugyan Budapesten nem szerepelt túl jól Timmermans, de Európa-szerte jók az európai szocialisták esélyei. Az Európai Néppártot ugyanis sok oldalról próbálják gyengíteni, míg az Európai Szocialisták szavazataihoz a Brexit elhúzódásával a brit Munkáspárt által szerzett voksok is hozzá fognak csapódni. Ez a Timmermans–Weber csatában is komoly segítség a szocialista csúcsjelöltnek.

A szakértők szerint Timmermans beszéde egy letűnt kort idézett meg (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Nem a szociáldemokraták és a néppártiak csatájaként, hanem sokkal inkább a bevándorláspártiak és a bevándorlás ellenesek harcaként lehet értelmezni az EP-választást – reagált Boros Bánk Levente. Mint mondta, Európában két világkép áll egymással szemben: azok, akik központosított, szupranacionális európai államban gondolkodnak, valamint az Európai Uniót újraszervezni szándékozók.

Hozzátette: elképzelhető, hogy a választás után a balliberális képviselők lesznek többségben az Európai Parlamentben, de a legfontosabb törésvonal Európa jövőjét illetően alakult ki a politikai erők között.

Öt évük volt cselekedni az európai szocialistáknak

A balliberális oldal által előhúzott fasiszta kártyának semmi köze a korábbi olasz vagy német bázishoz, ami a két ország fasiszta és náci rendszerét megalapozta. Timmermans fogalmi zavarokkal küzd, hiszen amit a nacionalizmusról elmondott, az a sovinizmusnak, azaz minden más nemzet gyűlöletének meghatározása. A nacionalista nem feltétlenül utálja a többi nemzetet – fogalmazott Galló.

Boros Bánk Levente szerint az MSZP elképzelései egyáltalán egyáltalán nem követik a hagyományos baloldali értékeket (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Boros szerint Frans Timmermans és Tóth Bertalan beszédei az 50-es, 60-as évek Magyarországát idézték meg, és a csúcsjelölt beszédéről úgy vélte, alapjaiban marxista szövege volt, olyan ígéretekkel, amelyekről a magyar baloldal már régóta nem beszél. Ilyen a multinacionális vállalatok megadóztatása és az európai minimálbér is, amelyet a 90-es években a szociáldemokraták ígérgettek. A hallgatóság nosztalgiázhatott egy jót a beszédek hallatán – fogalmazott.

Hangsúlyozta: a magyarországi szocialista párt már nyomokban sem tartalmaz olyan elképzeléseket, amelyek hagyományosan jellemzők a magyar vagy az európai baloldalra.

Az európai szocialista párt ígéretei azért is kétségesek, mert az elmúlt ciklusban a szociális kérdések szempontjából meghatározó bizottságok élén szocialista politikusok ültek, azaz öt év alatt megvalósíthatták volna a mostani elképzeléseiket – reagált Galló Béla.

hirado.hu - M1
  • Birodalmi lemeztektonika
    Az orosz és német birodalom demográfiai értelemben lényegében reménytelen helyzetben van, és semmilyen valós esély nem látszik e végzetes lejtőről való visszafordulásra. Saját népesedési források és az ezt megalapozó szellemi energia híján egy évszázadon belül véget érhet történetük.
  • Kialakítani a biztonságos élet feltételeit
    Az emberek többsége biztonságos életre vágyik, és ennek a biztonságnak a feltételeit "csak mi, konzervatívok teremthetjük és őrizhetjük meg" - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Conservative Political Action Conference (CPAC) Hungary 2022 elnevezésű konferencián pénteken Budapesten.
  • A közösségépítés templomépítéssel kezdődik
    A köztársasági elnök az erdélyi Magyarlapádon elmondta, hogy pénteken tíz templomot szenteltek tíz különböző településen. Kiemelte: nem véletlen, hogy amikor háború van és ideológiai rombolás zajlik, a templomokat rombolják le először, mert tudják, hogy itt kezdődnek a közösségek.
MTI Hírfelhasználó