Gulyás Gergely a Kereszténydemokrata Esten
Minden vitában erőteljesen részt kell venni, nem megriadva a címkézéstől. A szembenállók ugyanis érvek híján a címkézéssel élnek, a legsúlyosabb címke ma a populista. Aki szembe megy a fősodorral, az megkapja populista bélyeget, és karaktergyilkosság áldozata lesz.
2019. május 14. 14:22

„Vannak politikusok, akiknek az a fontos, hogy politikai ellenfeleik elismerését kivívják, a saját értékrendjükhöz tartozók véleménye cseppet sem lényeges. Manfred Weber, az Európai Néppárt európai bizottsági elnökjelöltje ennek a prototípusa” – fogalmazott Gulyás Gergely a Kereszténydemokrata Estek című májusi találkozón a budapesti Városliget Caféban.

A Miniszterelnökséget vezető minisztert Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti frakciójának vezetője népes közönség előtt köszöntötte, s utalva arra, hogy a mindössze 37 éves tárcavezető fölöttébb szoros programba illesztette be a kereszténydemokrata elit meglátogatását, úgy fogalmazott: „Egy fiatal miniszter mit tehet? Dolgozik.”

Az est alaphangulatát székely és palóc népdalok adták meg, ezeket egy különlegesen szép hangú, Gömörben született ifjú népdalénekes, Milus Fruzsina adta elő a teltházas rendezvényen.

A Fidesz-KDNP eddig is jól szerepelt az EP-választásokon, 2004-ben még ellenzékből 47 százalékos támogatást kapott, 2009-ben 56 százalék jelezte a társadalom bizalmát, 2014-ben pedig a voksolók 51 százaléka fejezte ki, hogy a Fidesz-KDNP pártszövetség.

Hogy mennyire fontos új Európát építeni, erről Gulyás Gergely úgy vélekedett: a kérdést a választók döntik el május végén. Szerinte a Néppártnak és a szocialistáknak együtt sem lesz többsége az új EP-ben, azaz koalíciós kényszer jön létre. Nagy kérdés, hogy az Európai Néppárt a koalíciós többség kedvéért feladja-e arculatát. Manfred Weber erre utaló megfeleléskényszere egyfajta „karakterbeli” jellegzetesség.

Weber „spitzenkandidate” föllépése azért is kérdéses, mert korábban az Európai Bizottság csaknem minden elnöke előzőleg miniszterelnök volt, azaz már előzőleg szerzett csúcsvezetői tapasztalatot. Webernek ilyen múltja nincs, ráadásul a spitzenkandidat-rendszer ellentétes a Lisszaboni Szerződéssel.

Trump hatalomba kerülése óta nagymértékben javultak a magyar-amerikai kapcsolatok. Korábban a Demokrata Párthoz tartozó Magyarország-gyűlölők – Hungary haters – meghatározták a washingtoni hozzáállást. Az előző amerikai nagykövet, Colleen Bell asszony demokrata létére barátságos volt hazánk iránt, így Gulyás Gergely egy későbbi találkozáson megemlítette neki, „Számunkra a Trump-korszak önnel kezdődött.”

Gulyás Gergely elmondta, hogy Amerika a mi kontinensünkkel szemben bizonyos előnyben van, mert ott egy Demokrata Párt-i képviselő sem meri kimondani, hogy ő ateista. Ők is részt vesznek az ima reggeliken. Nyugat-Európában más a helyzet, és ijesztő módon távolodik egymástól a nyugat-, illetve a közép-európai térség a társadalmi megítélés szempontjából.

A miniszter Schanda Balázs alkotmánybírót idézte: „A jog csak egy nemzedékkel lehet konzervatívabb, mint a társadalom.” Gulyás Gergely szerint ez a folyamat arra figyelmeztet, hogy minden vitában erőteljesen részt kell venni, nem megriadva a címkézéstől. A szembenállók ugyanis érvek híján a címkézéssel élnek, a legsúlyosabb címke ma a populista. Aki szembe megy a fősodorral, az megkapja populista bélyeget, és karaktergyilkosság áldozata lesz.

Jelenleg a Visegrádi Négyek között, noha a miniszterelnökök pártállása eltérő, a főbb kérdésekben egyetértés van. Ez a térség valószínűleg a közös történelmi múltnak köszönhetően nem távolodott el a józanésztől. Olyan országban, ahol a társadalom húsz százaléka migrációs hátterű, már nem lehet az évezredes európai értékrendet helyreállítani. A propaganda ott jelenleg az, hogy „ez nem is baj”… Mert „a multikulturalizmus jó”… A régi, fősodratú pártok összezsugorodtak, már kénytelenek koalíciót kötni zöldekkel, balliberálisokkal. Ennek következménye beláthatatlan.

A Fidesz-KDNP jövőbeli esélyeit taglalva Gulyás Gergely úgy értékelt: jelenleg európai dimenzióban a Fidesz képviseli a hatalommal való szembefordulást.
A Kereszténydemokrata Est méltó színészi szavalattal ért véget: Baranyi László 92 éves művész a két rangos magyar irodalmi elismerést, a Baumgarten-díjat és a Balassi Bálint-emlékkardot egyaránt elnyerő Wass Albert költeménye hangzott el, A láthatatlan lobogó:

Megmarkolom és nem hagyom,
ha le is szakad a két karom,
Ha két lábam térdig kopik:
de feljutok a csúcsokig!
S utolsó jussomat, a Szót,
ezt a szent, tépett lobogót
kitűzöm fent az ormokon
s a csillagoknak meglobogtatom!
 

Kép: Váli Miklós felvétele

gondola