Ujhelyiék kénytelenek kihátrálni a patkányozásból
A közvélemény nyomása és a párt öregjei vetettek véget az ámokfutásnak
Kommunikációjának összeomlását és a széles körű felháborodást követően az MSZP visszakozott a „patkánykampányból”. Információink szerint a döntésben komoly szerepet játszott a párt egykori elnöke, Lendvai Ildikó is.
2019. május 2. 10:34

Négynapnyi magyarázkodás és össze-vissza beszélés után kedden teljesen összeomlott az MSZP kommunikációja, amikor Ujhelyi István bejelentette, hogy eltávolították oldalaikról a Fidesz kormányzását patkánykormányzásnak nevező posztot és videót. Igaz, a párt kampányfőnöke még ekkor is tagadta a valóságot, mondván, nem is folytattak patkányozós kampányt, csupán „a Fidesz hazug, súlyos pénzekkel meghirdetett kampányára adtunk hangos, karakán és sokkoló választ”.

Emlékezetes: Ujhelyi hétfőn közölte, hogy ezentúl „patkánykormányzásnak” hívják a Fidesz kormányzását azért, hogy „égjen csak rájuk a jelző”. A szocialisták ezt szánták válaszul arra, hogy a Fidesz vasárnap bejelentette: többlépcsős tájékoztató akciót indít arról, hogy Bangóné Borbély Ildikó lepatkányozta a kormányt támogató választópolgárokat. A szocialisták parlamenti képviselője még az ATV múlt csütörtöki műsorában a riporter kérdésére azzal indokolta a Fidesz népszerűségét, hogy „sok patkány van Magyarországon”. A nagyobbik kormánypárt hiába kérte az MSZP-t, hogy hívja vissza Bangónét az Országgyűlésből, a szocialisták ezt nem tették meg, félremagyarázást emlegetve kiálltak mellette, majd meghirdették az ominózus patkánykampányt.

 

Komor hangulatban a szocialisták EP-kampányfőnöke, aki végzetes hibát követett el Fotó: Mirkó István

Az egy napig élő ötlet bukásában komoly szerepet játszott, hogy azt még a balliberális média, közéleti személyiségek, köztük Tamás Gáspár Miklós is elítélte, sőt a filozófus is Bangó­né lemondására szólított fel. A Nézőpont Intézet közben „online villámkutatást” végzett, amelynek eredménye szerint a magyarok 78 százaléka nem tartja helyesnek, hogy a politikusok ilyen kifejezéseket használnak, de még az ellenzéki szimpatizánsok 67 százaléka is elítéli ezt a stílust. A Magyar Nemzet információi szerint az MSZP korábbi elnökének, Lendvai Ildikónak is komoly szerepe volt abban, hogy a párt végül kihátrált a patkánykampány mögül. A szocialisták másik egykori elnöke, Kovács László már a döntés előtt úgy nyilatkozott lapunknak, hogy „a politikában érvekkel kell elérni a célunkat, és nem durvasággal, gyűlölködéssel”.

Nem véletlen elszólás, hanem tudatosan megtervezett akció volt a szocialisták patkányozása – állítja a Fidesz alelnöke. Németh Szilárd a Hír TV-ben azt mondta: azzal, hogy Ujhelyi István a botrány után patkánykormánynak nevezte az Orbán-kabinetet, pártszintre emelte a gyűlölködést. A politikus, ha rajta múlna, folytatná a Fidesz kampányát, hogy az emberek megtudják, mit gondol az MSZP a kormánypárti szimpatizánsokról. Hangsúlyozta: legkevesebb 3,4 millió embert nevezett patkánynak Bangóné, és ezért nincs helye a parlamentben, le kell mondania vagy vissza kell vonni a mandátumát.

A Fidesz kommunikációs igazgatója, Hidvéghi Balázs korábban úgy fogalmazott, hogy „egészen elképesztő, szánalmas mélypontja ez a magyar baloldalnak”.

Jobbikos szitkozódás

„A Fidesz politikai közösségét a lopott pénz tartja össze, a szajré, amit az utóbbi 8, 10 meg 30 évben összelopkodtak. Helyi kiskirályok, Pócs Jánosok, Seszták Miklósok, Simonka Györgyök (…) de nem terhelem magukat azzal, hogy az összes korrupt gazember nevét felsorolom” – mondta a Jobbik alelnöke kiskőrösi fórumán. Stummer János a pár érdeklődő előtt gazembernek és disznónak is nevezte a kormánypárti politikusokat, Orbán Viktorról pedig azt mondta: ha most május 26-án sikerül adni egy isteneset a tarkójára a felcsúti Maradonának, akkor (…) nem lesz ilyen nagy a mellény.

magyarnemzet.hu
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó