A történelmi tavaszról
Szőcs Zoltán: A Szabó Dezső Emléktársaság mint emlék - A Hunnia folyóirat megszületése és kimúlása címmel újabb kötet jelent meg a RETÖRKI kiadásában.
2019. április 30. 23:56

"1989/90 - ez a nagyjából kétévnyi idő - történelmi értelemben nagy tavasza volt nemzetünknek: megmozdult az emberemlékezet óta alvó, de 1945 óta különösen mély álomba zuhant magyar rög, és sosem remélt csírák kezdtek növekedni rajta. Isten nagy ajándéka, hogy kortársként én is részesülhettem ebben a csodában.

A tavaszokról viszont tudni lehet, hogy nem örökéletűek, mindig a nyár, az ősz, majd a tél követi őket. Félek, a történelem szakrális tavaszaira ez ugyanúgy érvényes, mint a meteorológiaira. 1989/90 kikeletje már régen elvirágzott, ki-ki döntse el közérzetének megfelelően, hogy most éppen milyen évszakot élünk, de egy biztos: az e könyvben leírt összes adat, tény, esemény maga a színtiszta igazság, a megtörtént valóság, melynek krónikai hitelességéért bármikor felelősséget vállalok." (Szőcs Zoltán)

(Szőcs Zoltán: A Szabó Dezső Emléktársaság mint emlék - A Hunnia folyóirat megszületése és kimúlása című kötete a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) kiadásában jelent meg, melyet olvasásra szívesen ajánlunk.)

gondola
MTI Hírfelhasználó